Звукозаписен софтуер: за професионалисти и новобранци през 2021

 

Когато поемеш по пътя на музиката и се учиш да свириш на даден инструмент, рано или късно стигаш до момент, в който искаш да запишеш свиренето си. Има много опции за софтуер за звукозапис и кой е подходящ за теб, зависи от целта ти. За да ти помогнем, събрахме по-долу най-добрия безплатен софтуер, както и най-добрите професионални опции.

Безплатен звукозаписен софтуер

1. Audacity 

Audacity е безплатен софтуер, идеален за начинаещи, тъй като произвежда висококачествен звук, има много ефекти, плъгини и функции за редактиране. Програмата е интуитивна и лесна за ползване и след като посвикнеш с нея, можеш да запишеш най-различни видове аудио. Дава възможност за произвеждане на аудио със студийно качество, ако разполагаш и със съответния хардуер за запис на висококачествен звук.

2. Pro Tools First

Pro Tools е страхотен инструмент за миксиране, но не е евтин. Хубавото е, че съществува и Pro Tools First – безплатната версия с ограничен достъп. При нея възможностите са ограничени, но е идеален вариант за певци, автори на песни и музиканти, които тепърва започват с ограничен бюджет и искат да пробват един от най-добрите звукозаписни софтуери изобщо.

3. Garageband

Garageband върви безплатно с всеки Мас компютър и може да покрие повечето звукозаписни нужди. Програмата е по-мощна, отколкото човек би очаквал от безплатен софтуер, и е идеален център за всяко бюджетно домашно студио. Знаеш как Apple умеят да прави нещата красиви, като същевременно имат и висока функционалност – GarageBand е пример за точно това.

4. Ocenaudio

Ocenaudio е друг безплатен софтуер за звукозапис, който има много чудесни функции за редактиране на аудио. Отначало е малко по-труден за разбиране, но след като свикнеш с начина на работа, е изключително интуитивен. Програмата също така разполага с опростен интерфейс и богата библиотека.

5. Traverso  

Traverso има лесен за използване интерфейс, съчетан с иновативни преки пътища за мишка и клавиатура, които помагат да работиш наистина бързо. Разработена е за начинаещи, за да могат лесно да се учат и да започнат да записват музика още с отваряне на програмата за пръв път. Клавишните комбинации на Traverso, ефективният потребителски интерфейс и интуитивното управление отличават този софтуер сред останалите.

Професионален звукозаписен софтуер

1. Ableton Live 10

Един от най-обичаните софтуери за звукозапис на пазара. Хубавото е, че има дълъг безплатен пробен период (90 дни!), за да решиш дали е програмата за теб. През това време ще разполагаш с много повече функции, отколкото са ти необходими за малък проект. Най-силната отличителна характеристика на Ableton е разнообразието от опции, които предлага, и изобилието от семпли – повече от 5000 звука и 57 ефекта. Като цяло това е надежден избор за домашни продуценти от всички нива, но е особено добър за начинаещи, които искат да експериментират.

2. Avid Pro Tools 12

Avid Pro Tools 12 е още един чудесен софтуер, които би свършил работа на повечето музиканти. Обработката на звука с него е лесна, бърза и добра. Това е един от най-мощните софтуерни продукти, предлагани на пазара, за запис на музика, миксиране, редактиране и композиране. Съдържа разнообразни виртуални инструменти, включително барабани, пиано, синтезатор и други. Имай предвид обаче, че е необходима мощна компютърна система, която да поддържа тази програма. 

3. Logic Pro X

Apple има две програми за запис на аудио: Garageband, която вече споменахме, и Logic Pro. Logic Pro е също толкова удобна за ползване като Garageband, но надгражда с чудесни вградени плъгини, които предоставят богат набор от инструменти. В комбинация с интуитивния MIDI и аудио редактор и мощния редактор на семпли, Logic Pro X постига перфектен баланс между функционалност и лекота на използване. Ако си започнал с Garageband и ти е харесало, ще се влюбиш в Logic Pro X.  

4. Image-Line FL Studio 20

FL Studio е много добра програма, която се отличава с мощните си, професионални собствени плъгини. Комбинацията от функционалност, цена и потребителски интерфейс е подходяща както за начинаещи, така и за професионалисти. Предоставяйки всичко, което всяка друга програма от този списък има, но със свой уникален начин на работа.

5. Cubase

Cubase съществува от дълго време и е популярен и до днес, защото е иновативна, надеждна и стабилна опция. Въпреки че не е най-лесният софтуер за използване веднага, след период на разучаване ще можеш с лекота да се възползваш от впечатляващия брой функции, които предлага.

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

Снимка на Kelly Sikkema от Unsplash

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *