Всичко, което трябва да знаеш за дрънкането [БЕЗПЛАТЕН УРОК]

Онова просто дрънкане нагоре-надолу, което правиш на струните на китарата си с пръсти или перце, всъщност е важна и често подценявана китарна техника. Няма значение дали си поп, метъл или рок музикант – понякога ще искаш просто да си дрънкаш на китарата. За повечето китаристи с дори малко опит е сравнително лесно да научат конкретни модели на дрънкане, а с известна практика те са много полезни, когато определена песен или стил го изискват.

Добрата техника на дрънкане е умение в инструментариума на всеки професионален китарист, така че защо да не го добавиш още сега? По-долу ще намериш безплатно всичко, което е необходимо – съвети за извличане на максимума от упражненията за дрънкане, работен лист с упражнения за всички нива и видео урок, в който можеш да чуеш и видиш всичко казано на практика.

И така, ето от къде да започнеш:

  1. Набави си перца

Освен ако не настояваш да дрънкаш с пръстите си, то ще ти трябват перца. Те се различават по дебелина, така най-добре си купи няколко с различна дебелина и ги ползвай известно време, докато не установиш кое ти е най-удобно и ти дава звука, който искаш. Съветвам те също да си набавиш още перца с тази дебелина, защото със сигурност ще загубиш поне едно…

От ОГРОМНО значение е също да държиш перцето правилно. И за това сме помислили – ето видео, което ще те научи на всичко, което трябва да знаеш за правилното държане на перцето!

  1. Дръж китката си разхлабена

За да дрънкаш правилно на китарата си, трябва да си сигурен/на, че не стягаш китката си: не забравяй да не дрънкаш само от лакътя. Трябва да отпуснеш китката си и да използваш нейното движение. Иначе рискуваш да си нараниш лакътя, или най-малкото – да се умориш по-бързо, отколкото е нужно.

  1. Не спирай да движиш ръката си

Ръката ти трябва да се движи постоянно – дори когато не удряш струните за няколко такта. По този начин ще си спестиш много притеснения дали и кога трябва да местиш ръката си, тъй като тя ще се движи по всяко време. Така ще ти бъде много по-лесно да си в ритъм и ще си спестиш пространство в съзнанието, за да мислиш за други компоненти от представянето си.

  1. Не е необходимо да удряш всички струни всеки път

Не се оставяй на притеснението за това как да свириш всички правилни струни. Може да мислиш, че трябва да удариш всички струни от акорда всеки път, но това не е така. Просто запомни, че по-малко звучащи струни, винаги са по-добре от една грешна, така че се цели в по-високите струни. Не забравяй, че основната ти работа е да поддържаш ритъма. Не се притеснявай, с упражнения ще развиеш усет!

  1. Развълнувай се!

Да, така е! Повече от всяка друга техника на китара, доброто дрънкане зависи от ентусиазма. Простотата и непосредствеността на дрънкането се нуждаят от малко ентусиазъм, за да звучи всяка мелодия наистина добре. Ако не вярваш, то опитай сам/а – след като научиш някоя песен се запиши как я изпълняваш. Сега остави китарата и гледай изпълнение на тази песен на живо – такова, което наистина би те вдъхновило. Сега се върни към китарата и влей тази енергия в следващото си изпълнение, което отново запиши. Чуваш ли разликата? Ето това е ентусиазмът!

Сега вече си готов/а за истинските упражнения! Ето ги – ВЗЕМИ ГИ ТУК. И не се притеснявай за нивото си – упражненията варират в нива от 1 до 7, така че със сигурност има нещо за теб.

Казват, че една снимка е равна на хиляда думи. Колко ли би било едно видео тогава? Във всеки случай, ето и БЕЗПЛАТЕН видео урок със субтитри на български, който ще ти покаже всичко на практика:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *