Видове електрическа китара според формите на тялото (Част I)

Вероятно вече сте запознати какво представлява електрическата китара, но нека все пак да покрием основите. Това е разновидност на китарата, чийто нормален звук за слушане се възпроизвежда само през усилвател. Слабият акустичен звук на електрическите китари не е от значение, тъй като чрез специални електромагнитни адаптери вибрацията на стоманените струни се преобразува в електрически сигнал. Електрическата китара дава възможност звука да бъде оформен или изменен, за да се постигнат различни тембри или видове звуци, което е съществена разлика от акустичната китара.

Дизайнът и конструкцията на тези китари варират значително във формата на тялото и грифа, магаренцето и адаптерите. За да вземете най-доброто решение, когато избирате електрическа китара, е добре да сте наясно с различните видове. Има няколко начина да ги различим, като според формата на тялото е един от най-полезните. Така че сега ще разгледаме тази класификация.

Страт (от Stratocaster)

Много е вероятно първото изображение, което се появи в главата ви щом чуете „електрическа китара“, да е именно Fender Stratocaster – това е вероятно най-широко разпространеният модел електрическа китара. Китарите от този вид се отличават със своите “рога”, които дават на китариста достъп до по-високите прагчета, а задната част на тялото им е контурирана(изрязана) за удобство. В стандартната конфигурация Stratocaster-ите имат три сингъл койл (единични) адаптера и тремоло. Тремолото е устройство, което позволява да променяте тоналността на китарата, като движите ръчката с ръката си нагоре (повишаване на тоналността) или надолу (понижаване на тоналността).

Strat е универсална китара и може да се използва за свирене в голямо разнообразие от жанрове (кънтри, рок, поп, фолк, соул, блус, R&B и др.). Така че е чудесен спътник, ако искате китара, на която да разчитайте за различни жанрове музика.

Теле (от Telecaster)

Fender Telecaster е друга лесно разпознаваема китара. Дизайнът на тези китари е по-прост от при Stratocaster-ите, като включва единичен разрез и два сингъл койл (единични) адаптера. Тук обаче липсва тремоло и контурирано тяло. Вместо тремоло, Telecaster-ите имат т. нар. магаренце „пепелник“ (името е възникнало от оригиналното метално покритие над магаренцето, което музикантите са махнали и използвали като пепелник). Вместо шест предни седла, оригиналните магаренца „пепелници“ имат три, които заедно с единичните адаптери и по-голямата метална повърхност създават звук, идеален за кънтри музика.

Макар тези китари обикновено да се асоциират с кънтри, всъщност са доста универсален инструмент. Могат да се ползват във всеки жанр, с изключение на по-твърдите разновидности на рока, освен ако не са снабдени с правилната комбинация от адаптери.

Лес Пол

Gibson Les Paul е тежка електрическа китара, известна със своя плътен звук. И да, Les Paul е моделът, характерен за великия китарист Лес Пол, който използва такава китара широко в кариерата си. Както и при Stratocaster-ите, е трудно да се определи един жанр, в който китарите Les Paul пасват най-добре. Те могат да покрият почти всеки жанр – използват се широко в джаза, метъла, R&B музиката, разновидности на рока и дори пънка. Подходящи са най-вече за рок и някои варианти на джаз, а единственият жанр, в който не пасват, е кънтри музиката.

Оригиналът на Les Paul включва два адаптера P-90 и отличителната форма с единично изрязване. Произвеждат се разнообразни варианти, но двойните адаптери (хъмбакъри) извеждат Les Paul в собствена лига, извън Telecaster и Stratocaster. Други специфични характеристики включват тунерите по 3 на страна върху боядисана глава, кантирани гриф и тяло, трапецоидни или правоъгълни инлеи върху абаносов или палисандър, както и магаренцето тип Tune-O-Matic bridge със Stop Bar тейлпийс.

SG (Solid Guitar)

SG означава „Солидна Китара“ и наистина е не само солидна, но и известна по целия свят. Gibson SG се отличава с дизайн с два „рога“, дълъг гриф и е по-лека от Les Paul. В стандартната си конфигурация е оборудвана с двойни адаптери (хъмбакъри) при грифа и магаренцето, като и двата имат собствени настройки за тон и сила на звука. Двойно изрязаното тяло и достъпа, който дава към по-високите прагчета, правят SG идеална за слайд китаристи.

SG китарите създават сравнително мощен, плътен звук, който е подходящ за блус и метъл. Заради дългите си грифове не се усещат като толкова „балансирани“, колкото другите китари, и отнема известно време да се привикне с това. Но като цяло SG е семпла универсална китара, която в момента се радва на вълна от популярност сред рок и инди китаристите.

PRS

Custom 24 е емблематичната китара на марката PRS (Paul Reed Smith). Отличава се с инлеи с фигурки на летящи птици, два хъмбакъра, издълбана горна част от клен (flame maple)24 прагчета и ергономични контури и се счита за модерна класика сред китаристите. Разполага с тремоло системи и заключващи тунери, които осигуряват по-голяма стабилност. Мнозина определят Custom 24 като хибрид между Les Paul и Stratocaster от гледна точка на звука, възпроизвеждането и външния вид.

Този вид китари са предпочитани заради своята широкообхватност и са използвани от голям брой уважавани артисти през годините, както от артисти на международни турнета, така от начинаещи китаристи.

Очаквай скоро и Част 2 с още повече форми на тялото на китарата!Винаги можеш да зададеш и своите въпроси, ако нещо е останало неясно, в групата на нашето Китарно семейство. Стани част от него ТУК и сподели коя китара ти е любима.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *