Конструкция на китарата: Видовете свързване на грифа и тялото на китарата

Начинът, по който грифът на китарата е свързан с тялото на китарата, играе важна роля за звученето и усещането на инструмента. Има три начина, по които се произвежда една китара, или по-точно три основни  начина на свързване на грифа и тялото. Ако искаш да надградиш знанията си за това как се конструират китарите, чети нататък: ще разгледаме отблизо всеки тип снаждане и как то се отразява на звука. 

Накратко 

Трите основни типа свързване, които се използват за производство на китари, са bolt-on, set-neck и neck-through. За съжаление не ни е известно да си имаме собствени думи за тези 3 вида, но те се превеждат грубо като заболтен, фиксиран и гриф “през” (защото минава през тялото). Bolt-on грифовете са прикрепени към тялото с помощта на винтове и често метална пластина; set-on грифовете са залепени към тялото на китарата, а при set-through грифа на китарата представляват едно цяло парче, което преминава и по цялата дължина на тялото.

Тип Bolt-On

Този тип конструкцията се състои в това, че грифът и тялото на китарата се произвеждат отделно и след това се закрепват заедно с винтове и понякога метална пластина. Грифовете от този тип са най-често срещани, защото методът е бърз, лесен и евтин начин за производство на издръжливи, добре звучащи инструменти. 

Грифовете за китари, прикрепени по този начин, са изключително често срещани при електрически китари и са най-лесни за идентифициране. Техниката се използва и при акустични китари, но болтовете са вътрешни, така че може и да не ги забележиш изобщо. Ако обаче искаш да разбереш дали дадена акустична китара е конструирана по този начин, просто виж дали виждаш винтовете в резонаторния отвор, когато погледнеш към грифа.

По отношение на звука, тези китари са известни с по-динамичния си и по-ярък) тон от другите типове. Това се дължи на прехвърлянето на резонанса между врата и тялото. Поради начина, по който са съединени, между тялото и грифа се образува малък процеп, който влошава предаването на звук. От друга страна, си заслужава да се отбележи, че тази конструкция позволява лесно подменяне на грифа, в случай че се счупи или стане дефектен. Също така ще направи евентуалната подмяна на прагчета в бъдеще по-лесна.

Тип Set-Neck

 

Този тип конструкцията се състои в това, че грифът и тялото на китарата се произвеждат отделно и след това се закрепват заедно с лепило. Обикновено се използва и dovetail joint за здраво закрепване на грифът в позиция. Това е вторият най-лесен начин за производство на китари, тъй като изисква усъвършенствана технология за процеса на залепване, но той не е толкова сложен както при set-through neck варианта.

Трансферът на тонове между грифа и тялото е по-добър при set-neck, отколкото при bolt-on, което води до по-топъл и пълен звук. Set-neck-ът събира цялата енергия от струните и я разпределя по начин, който подобрява плътността на нотата. Това е чудесно за резонанса и устойчивостта на звука на китарата и също е причината  акустичните китари най-често да са конструирани по този начин.

Нещо, което трябва да имаш предвид обаче, е, че тази конструкция е много по-трудна за поправяне от предишната. Лепилото трябва да се разхлаби, за да може тялото и грифа да се разделят, а това включва премахване на някои прагчета и пробиване на няколко дупки. Този процес може да бъде извършен само от опитен лютиер и определено не е нещо, с което да се захваща любител.

Set-Through Видове

 

Така се нарича типът производство, при който грифът е едно цяло парче, което става и част от тялото на китарата. Това е сравнително необичайно и само шепа първокласни производители произвеждат такива китари. Киратите могат да бъдат от една, три (когато две парчета дърво се добавят към двете страни на грифа, за да образуват „крилата“ на тялото на китарата) или повече парчета.

Конструкциите със set-through гриф са уважавани заради качество на звука и лекотата на свирене, които предлагат. Тъй като при тях няма разделяне между грифа и тялото, те резонират по-добре и са по-устойчиви. Основното им предимство обаче е, че дават на производителя свободата да оформи грифа по начини, които не са възможни при другите два вида конструкция. Гладкият контур при достигането на грифа до тялото прави много лесно и приятно свиренето на най-високите прагчета.

Заключение

Както при повечето неща, всичко се свежда до избор и предпочитание. Когато си избираш китара, помисли за какво ще я използваш и прецени кой вид конструкция е по-подходящ за нуждите ти. Струва си да имаш различни китари в арсенала си, но едно посещение на музикален магазин и изпробване на различните видове, ще ти даде добра представа в какво си заслужава да инвестираш.

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
Какви са различните видове акустични китари?
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част II)
Китарист на месеца: Алекс Брус

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *