Конструкция на китарата: Видовете материали за нулево прагче (нът)

Нулевото прагче (често наричано с чуждицата – нът) има решаваща роля, когато става въпрос за звученето, тона и цялостното представяне на китарата. Тъй като е един от най-малките ѝ компоненти обаче, често бива подценявано. Намира се в края на грифа и е последният компонент, с който струните са в контакт, преди да достигнат до главата на китарата. Нулевото прагче подсигурява равномерно разположение на струните и на правилната им височина над грифа.

И не само това. Плътността на материала, от който е направено нулевото прагче, оказва влияние както върху издръжливостта, така и върху резонанса на китарата. Също така, способността на материала да се самосмазва е от голямо значение за общия тон на китарата.

За да разбереш какъв тип нулево прагче трябва да има твоята идеална китара, трябва да познаваш характеристиките на най-често употребяваните с тази цели материали. Сега ще ги разгледаме по-отблизо.

Кост

Костта често се смята за златния стандарт при нулевите прагчета. Този материал дава добър звук и състейн, като също е здрав и осигурява добра стабилност на строя на китарата. Звукът е балансиран и отворените струни не са твърде силни или пискливи. Неизбелената кост е за предпочитане, тъй като тя се самосмазва, което помага на китарата да остане в строй при използване на тремоло, или свирене на бендове.

Пластмаса

Пластмасата е най-евтиният и най-често срещан материал, използван за нулеви прагчета на китари и други струнни инструменти. Пластмасовите прагчета обаче не са особено издръжливи и могат лесно да се счупят под напрежение. Друго, което се случва често е, че струните прорязват процепите на нулевото прагче и по този начин променят височината си. Основната причина много китаристи избягват  нискокачествените пластмасови нулеви прагчета обаче е всъщност лошото качество на звука и отнемането от състейна, които се получават при пластмасовите прагчета. Ако все пак имаш китара с пластмасово нулево прагче, можеш просто да го смениш.

“Високотехнологична” пластмаса

Високотехнологичните пластмаси са материали като TUSQ, Corian или Micarta. Те са много по-твърди и по-плътни от пластмасите, използвани за нулеви прагчета на по-евтини китари. Тези материали са най-близките изкуствени материали до костите и умело имитират тяхната структура и понякога – цвят. Предимството им е, че са изкуствени и могат да предложат равномерност на плътността без естествените неравности, които се срещат в костта.

Графит

Графитът също е много популярен материал за производство на нулеви прагчета, особено за китари с тремоло. Най-голямото предимство на графита е, че се самосмазва и осигурява слабо триене. Доброто графитено нулево прагче помага за стабилността на строя на китарата в комбинация с тремоло. Евтините графитни прагчета обаче намаляват състейна, така че се цели в по-висококачествени.

Метал

Съществуват най-различни метални нулеви прагчета: такива от месинг, стомана, титан и др. Реално обаче в днешно време много малко китари имат такива нулеви прагчета. Това е най-издръжливият от материалите, изброени тук, но създава изключително ярък тон, който не е за всеки. Също така, отворените струни на китара с метално нулево прагче често са много силни, което може да бъде чудесно за хеви метъл, но неприятно в други случаи.

Изкопаема слонова кост

Слоновата кост е още един първокласен материал за производството на нулеви прагчета, осигуряващ чудесен тон. В повечето страни обаче слоновата кост е незаконна и генерално е неморална, тъй като застрашени животни умират за да бъде добит този материал. Единственият приемлив начин за получаване на слонова кост е изкопаемата слонова кост или такава от животни, умрели по естествен път преди милиони години. Поради спецификата на добира на материала обаче, той е по-скъп от всички останали и е по-трудно да се намери китара с такъв вид нулево прагче. Повечето китаристи споделят и мнението, че разликата в цената не е пропорционална на разликата в тона от прагчетата от кост.

В заключение

Има много различни материали, от които се правят нулеви прагчета, и това може да е объркващо. Най-важното нещо, което трябва да запомниш, е просто да не пренебрегваш нулевото прагче – когато си купуваш нова китара или подобряваш стара, не забравяй да му обърнеш специално внимание.

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
Какви са различните видове акустични китари?
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част II)
Китарист на месеца: Алекс Брус

Снимка: Tim Patterson от Flicker

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *