Видове марки акустична китара

Да определим кои са най-добрите марки за акустична китара е много субективно начинание. Важно е обаче да се знаят някои основи разлики, особено от начинаещите китаристи, които искат да си изберат подходящ инструмент.  Ето кои са предпочитаните от Нели марки и техните отличителни характеристики.

Fender

Голяма част от производителите на китари започват с акустични и чак по-късно преминават и към електрически. При Fender случаят е обратния – компанията е пионер при електрическите китари, а акустичните се появяват в портфолиото им много по-късно. Днес обаче легендарната марка предлага разнообразни модели за всякакви жанрове както в класически стил, така и с по-разнообразни форми. Въпреки че не се смятат за производител на акустични китари от висок клас, са много уважавани при моделите за начинаещи.

Всяка акустична китара на Fender е създадена да се свири бързо и гладко на нея. Изработени от висококачествена дървесина от махагон, сапела или смърч, те създават гладък и ясен звук, който звучи отчетливо при записи на живо.

Martin

Основател на Martin е човекът, изобретил първата акустична китара в САЩ, така че  можем да очакваме от марката високо качество – и това съвсем отговаря на реалността. Един от най-старите и най-надеждни производители на китари, Martin предлагат висококачествени инструменти вече близо 200 години. Поколения музиканти във всякакви жанрове – от Джони Кеш до Пол Маккартни и Ед Шийрън –  разчитат на своите китари от марката и тяхното безкомпромисно качество.

Martin са пионери в дредноут и оркестър формите, а звукът им е богат, с деликатен среден диапазон и мощен бас. Трудно е да се намери марка, която предлага по-високо качеството от Martin в по-ниския им ценови клас. Може да са малко по-скъпи от останалите, но пък няма да имаш нужда от друга китара. Вървят и с още едно предимство – компанията поддържа редица екологични политики за производството на продуктите си.

Taylor


Характерната форма на тялото на китарите Тейлър, the  grand auditorium, съчетава силата на дредноут формата с пръстовата прецизност на оркестър или концерт модел. Ако търсиш марка, която съчетава първокласен дървен корпус с динамично звучене и безкомпромисна изработка – китарите Taylor са всичко това.

Най-хубавото на тази марка е, че произвежда китари за всички. Независимо дали имаш ограничен бюджет или си готов да инвестираш повече за китара от висок клас, ще намериш подходящо предложение сред моделите на Taylor. Изпълнители като Тейлър Суифт, Зак Браун и Джейсън Мраз неведнъж са се доверявали именно на тази марка.

Cort

Cort Guitars е южнокорейска компания, която произвежда огромно количество китари. Най-вероятно вече ти се е случвало да свириш на техен модел без да знаеш, тъй като произвеждат китари за по-големи и известни компании. Понеже не рекламират по същия начин, както другите марки, е малко известен факт, че имат също своя собствена марка. 

Ако обаче се поинтересуваш от акустичните китари на Cort, ще намериш богата  гама от инструменти във всички жанрове, форми и ценови диапазони. Струва си да се запознаеш с тази малко позната марка.

Yamaha

Китарите на Yamaha са създадени да издържат дълго време – конструкцията им е достатъчно здрава, за да се запази непокътната дори след дълги години употреба. Звученето им също е толкова добро, че можеш да растеш заедно с инструмента, без той да ограничава развитието ти, което понякога се получава при бюджетните опции за начинаещи китаристи. 

Ще откриеш модел Yamaha подходящ за всички нива, а по-скъпите им китари са особено специални. С функции, които позволяват да свириш на живо с група, иновативна технология на Yamaha позволява to have reverb and chorusing effects to sing straight out of the guitar itself… без да се налага да я включваш!

Ibanez

Ibanez е една от най-надеждните марки китара. Тяхното име е сред първите, които се чуват, стане ли въпрос за китари за начинаещи или любители, а също и за бюджетни китари с найлонови струни. Най-често китарите Ibanez са в традиционните форми дредноут или концерт. За всеки, който иска да притежава висококачествена акустична китара, но няма бюджета за Martin или Taylor, Ibanez е умно решение.

Kremona

Знаеш ли, че един от водещите европейски производители на китари – Kremona, известен със своите класически акустични китари с найлонови струни – е български? Да, наистина! Създадена в България през 1924 г. от майстор-лютиера  Димитър Георгиев, марката Kremona се е утвърдила като предпочитана както за достъпни китари за начинаещи, така и за класически китари от висок клас. Най-популярните модели на марката имат найлонови струни, плътни върхове, гръб и страни, създадени от висококачествен дървен материал, осигуряващ балансиран звук с богати ниски и ясни средни тонове. Китарите Kremona със стоманени струни също са фантастични и идват в разнообразни традиционни форми на тялото.

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ СЪЩО:
Как да си настроя китарата?
10 идеи за подарък, които всеки китарист би харесал
Какви са различните видове акустични китари?.
Видове електрическа китара според формите на тялото (Част I)
Видове електрическа китара според формите на тялото (Част II)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *