Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)

Избирането на правилните струни за китарата ти е изключително важно. Когато знаеш какви точно да използваш, това може да окаже огромно положително влияние върху свиренето ти, и обратното – неподходящите струни му вредят. Има много различни видове, всеки от които произвежда различно звучене. В тази поредица от две части ще покрием всички основни неща, които трябва да знаеш, за да се сдобиеш с най-подходящите струни.

Звученето на струната зависи от материала, от които е създадена, както и от формата на сърцевината и, с какво е покрита и как се застопорява на магаренцето. В тази първа част ще разгледаме видовете материали.

Най-често срещаните са металните струни от никел, стомана, месинг и/или бронз, както и такива от найлон. В по-редки случаи се намират и струни от:

  • Титан – издръжливи, със ярък тембър
  • Кобалт – светъл тон и широк спектър
  • Хром – топъл тон, но се късат лесно

Стоманата и никелът основно се използват за струни на електрически китари. Обикновено струната на електрическа китара се състои от стоманена тел, покрита с никел, но се намират и такива изцяло от единия или другия материал. Стоманените са издръжливи и най-подходящи за метъл, рок и кънтри. Важно е да се отбележи, че никога не трябва да се слагат на класическа китара. Никога! Класическите китари имат деликатни тела и може да се счупят под напрежението на стоманата. Ако сложиш метални струни, то ти би подложил/а грифа на поне 2 пъти повече напрежение от опъна, от този, за който е предвиден грифът на класическата китара. На струни от никел тоновете са по-топли, богати и плътни. Затова той е популярен сред ритмичните китаристи и е типичен при старовремското звучене на блус и джаз парчета. Спри се на стоманени струни с покритие от никел за златната среда.

Струните от месинг и бронз са вариация на метални струни за акустична китара. Месингът е предпочитан от много музиканти, които искат да изкарат “натурални” тонове от китарата си. Комбинира силен бас на ниските струни и много светъл тон на високите. Но ето и едно предупреждение – месингът се изхабява много по-бързо от останалите материали. Струните с бронзово покритие създават балансиран и по-топъл тон от месинговите, затова са подходящи при по-нежни парчета.

Найлоновите струни обикновено се използват при класически китари и акустични китари за найлонови струни. Напрежението при тях често е ниско, така че може и да се сблъскаш с известна доза бъз-тене, докато свириш. С подходящото тяло, могат да покрият широка гама стилове – от класически през фламенко до джаз и кънтри. Имай предвид обаче, че, тъй като се разтягат повече от останалите, имат нужда и от по-често настройване, особено при първо инсталиране. Също така са и по-чувствителни на атмосферните промени, дължащи се на температура и влажност.

Вече знаеш какво да очакваш от различните видове струни на база на материала, от които са направени. За да избереш обаче най-подходящите струни за твоята китара, трябва също така да внимаваш за техните размер, ядро, покритие и начин на намотаване. Ще разгледаме това във втората част, така че се оглеждайте за нея!

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ СЪЩО:
Как да си настроя китарата?
10 идеи за подарък, които всеки китарист би харесал
Какви са различните видове акустични китари?.
Видове електрическа китара според формите на тялото (Част I)
Видове електрическа китара според формите на тялото (Част II)

Снимка на Daniel G от Unsplash

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *