Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част II)

След като разгледахме видовете материали, от които са направени повечето китарни струни в Част I, е време да обърнем внимание и на другите важни характеристики, които трябва да познаваш, за да оборудваш китарата си с най-подходящите струни. Това са дебелината на струната, формата на сърцевината й, покритието и начинът на навиване. Остани до края, за да видиш и препоръки за някои от най-добрите марки струни за китара.

Дебелина

Тази характеристика се отнася до размера на струната в диаметър. Трудно е за вярване, но дори хилядна част от сантиметъра може да има огромна ефект върху звука и усещането на китарата. Дебелината на струните се измерва в 1/1000-на от инч. Когато погледнеш пакет от струни, най-тънката и най-дебелата ще са отбелязани на опаковката. Например надпис „10-46“ би означавал, че най-тънката струна в пакета е размер 10, което е 0,010 инча или 0,254мм в диаметър; а най-дебелата е размер 46, което е 0,046 инча или 1,17 мм в диаметър. 

Ядро на струната

Струнното ядро по същество означава формата на струната на китарата. Има два ключови типа – с кръгла сърцевина и с шестоъгълна сърцевина. Струните с кръгла сърцевина създават по-меки тонове, които звучат чудесно при свиренето на блус или класически рок. От друга страна струни с шестоъгълна сърцевина обикновено са по-силни и по-ярки и звукът от тях е по-модерен и подходящ за съвременното звучене на рок и метъл музиката.

Навиване

Под начин на навиване се има предвид каква е формата на телената обвивка около сърцевината на струната. Най-лесният начин да разбереш разликата е да погледнеш повърхността на струната. Струните с кръгло навиване имат релефна повърхност. Тяхното звучене е ярко и са по-гъвкави, което ги прави стабилен избор за рок, метъл и пръстово свирене. Този вид са също са най-евтини и широко разпространени.

Струните с плоско навиване, както подсказва името, имат плоска повърхност. Те създават по-голямо напрежение върху грифа, което означава по-малко бъзтене и по-плавни преходи. Обаче пък са те са по-трудни за натискане и имат тъмен, тежък тон, което ги прави предпочитани за джаз.
Средният вариант – с полу-кръгло навиване имат леко сплескана повърхност. Те са по-ярки от тези с плоско навиване, но звучат по-твърдо и по-тъмно от тези с кръгло. Те са и най-скъпите от трите вида и може да се затрудниш да ги намериш в близкия музикален магазин.

Покритие

В края на 90 -те марката Elixir направи революция в индустрията, като пусна струни за китара с покритие. Пластмасов полимер около телената обвивка предпазва от пот, окисление и замърсявания.

Има два основни типа покрития, разработени от Elixir и копирани от други марки:

  • Nanoweb: с леко покритие, те не звучат и не се усещат особено различно от марките без покритие
  • Polyweb: с тежко покритие, което им дава по-дълъг живот.
  • Optiweb: най-новото им покритие – най-тънкото и това, което би трябвало да издържа най-дълго.

Струните с покритие издържат поне два пъти по-дълго от тези без, но също така са около два пъти по-скъпи. Също така и не са толкова ярки и имат по-малък състейн (трайността на звука). Кажи ни, ако искаш да се вдълбаем още по тази тема.

Препоръки за марки струни

На пазара има най-различни марки струни и този огромен избор може да обърка всеки. Затова ето няколко изпитани марки струни за всеки от трите основни типа китара:

  • Струни за електрическа китара – Elixir, Ernie Ball Cobalt Slinkies, D’Addario NYXL, Rotosound
  • Струни за акустична китара – Elixir Phosphor Bronze w/Nanoweb Coating, Ernie Ball Earthwood Strings, D’Addario, Martin M170 80/20 Bronze (макар че те се износват за няколко дни)
  • Найлонови и струни за класическа китара – D’Addario Pro-Arté, Godin Nylon Strings, Martin

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ СЪЩО:
Как да си настроя китарата?
10 идеи за подарък, които всеки китарист би харесал
Какви са различните видове акустични китари?.
Видове електрическа китара според формите на тялото (Част I)
Видове електрическа китара според формите на тялото (Част II)

Снимка на Alexis Baydoun от Unsplash

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *