Учене на китара по слух

Не звучи ли страхотно да си от онези китаристи, които могат просто да се появят и да започнат да свирят? Без ноти, без акорди, без предварителни репетиции… Изглежда като магия как могат да изсвирят всяка песен – дори която чуват за първи път. Но не се безпокой – не ти трябват никакви суперсили, за да можеш да си способен/на на това. Истината е, че всъщност техните тренирани пръсти са съчетани с добре обучени уши. Чети надолу, за да разбереш защо ушите ти са ключът към тази привидно магическа способност и как да започнеш да ги тренираш.

Какво е ученето по слух?

Под това разбираме процесът на изучаване на музикално произведение без разписани материали. Тази техника произхожда от традицията на народната музика, където мелодиите рядко са се записвали и хората са ги предавали от уста на уста – учили са ги чрез слушане и възпроизвеждане по слух.

Имаш ли нужда от отличен музикален слух, за да свириш по слух?

Отличният музикален слух е способността да чуеш тон и веднага да разбереш коя е нотата. Изглежда, че е нещо, с което си роден и или го имаш, или не (въпреки че някои хора твърдят, че можете да се научи). Каквато и да е истината, наличието на отличен музикален слух е голяма рядкост и не е нужно, за да свириш по слух или да създаваш страхотна музика.

Е, след като изяснихме това, ето ги четирите области, в които трябва да развиваш слуха си, които ще те превърнат в китариста на мечтите ти.

1. Височина на нотите

Тренирането на това умение се състои в това да чуеш ноти и да разпознаеш как те са свързани помежду си. Първата стъпка е да усъвършенстваш усещането за „височина“ на звука. Това се нарича просто “тренировка на ухото”. След като се научиш да разпознаваш отделните тонове, най-важното е да се научиш да чуваш относителната височина. Най-популярния метод за това е интервалната тренировка на слуха, чрез която ще усвоиш да разпознаваш колко близко или далеч са нотите една от друга.

2.  Ритъм

Много китаристи тренират единствено своя усета за височина, но да можеш да идентифицираш ритми и ритмични модели е също толкова важно. Ако ще правиш кавър на песен или ще свириш в определен стил, то да свириш с точния мотив за дрънкане в точното темпо има голямо значение за публиката. С овладяването на ритъма можеш дори умишлено да се отклоняваш от него и да вложиш креативността си в изпълнението. А също така и в джем сешъните ще можеш да се заиграеш по-добре с барабаниста като си ‘подавате 4’ – това става, когато се редувате да свирите соло всеки 4 такта.

3. Ефекти

Можеш ли да тренираш слуха си да разпознава и това? Да, разбира се, и трябва. Настроиш ли ушите си да разпознават аудио ефекти ще откриеш цял нов свят. Ще можеш много по-точно да разбираш какво точно се случва в едно музикално произведение и да използваш тези знания и при собственото си свирене и писане.

4. Писане на музика

Преди да кажеш, че писането на музика не е упражнение за слух, имай предвид следното – песента е структурата, която обединява всички предишни точки. Научи тази структура и ще знаеш какво да правиш по-нататък – независимо дали това е да пишеш собствена песен, или да разучаваш чужда.

Повечето песни са съставени от определени части (интро, куплет, припев, бридж и др.) и имат някои основни елементи (ноти, ритми, хармонии и др.). Чрез изучаването на музикалната структура на песните и това какво следва какво, като по магия ще знаеш какво да правиш, дори ако си имаш работа с песен, която чуваш за пръв път!

Заключение

Те може да не се плъзгат по грифа и да натискат струните или педал, но ушите ти са също толкова важни, колкото пръстите, ако искаш да станеш най-добрия китарист, който можеш да бъдеш. Започни да ги тренираш още днес!

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук, тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *