Проект “Музика за Всеки”

Детството е вълшебно време, когато децата откриват света, и е важно да им се даде възможност да изследват. Един от най-добрите начини за това, е чрез света на музиката. Пред това децата, настанени в социална услуга от резидентен тип да изучават музикален инструмент обаче стоят ред препятствия.

Чрез осъществяването на проекта “Музика за Всеки” Нели Мюзик предоставя на деца, настанени в два ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип), висококачествени уроци по китара. Изучаването на музикален инструмент не само е ново преживяване и развлечение за децата, но и развиева способностите им в ред области като концентрация, връзка между физическото и умственото действие, развитие на дисциплина и повишаване на самочувствието.

По време на редовните уроци, преподавани от Нели от 2016-та насам, тя вижда как свиренето на музикален инструмент дава на децата начин да изразят своите емоции, да видят собствения си напредък и чрез това да развият своята увереност в своите умения и потенциал. Когато преподава в училище в Лондон (Обединеното Кралство), тя вижда как стандартният за страната СИП по музикален инструмент дава разнообразие на децата, включително тези, които не могат да си позволят уроци и инструменти и биват подпомогнати от държавата или благотворителни организации”. В България няма практика за такива занимания и Нели си поставя за мисия да даде тази възможност и развие проект и екип в тази дейност с мисията да направи музиката достъпна за всеки. 

От септември 2022 г. Нели преподава безплатно уроци по китара на децата в два Центъра за настаняване от семеен тип, а през ноември същата година Нeли Мюзик спечели проект на Национален фонд “Култура”, с който да продължи тази дейност и закупи подходящи инструменти и аксесоари за обучението на децата.

Преподаватели по проекта
Нели Харпър

Нели завършва музикално образование степен бакалавър в Института за съвременно музикално изпълнение в Лондон и успешно придобива Сертификат за защита на децата (Edu Care). След като работи като сесиен музикант, музикален мениджър и преподавател в Лондон, се връща в България и продължава кариерния си път тук.

Към момента преподава персонализирани уроци по китара на ученици от цял свят. Нели също е основател и двигател на интернет общността “Китарно семейство”, където над 100 души обменят опит и регулярно получават от Нели учебни материали и съвети.

 

Рентън Харпър

Рентън завършва музикално образование степен бакалавър в Института за съвременно музикално изпълнение в Лондон.

Свири като част от различни групи, работи в магазин за музикални инструменти, а понастоящем преподава в англо-американскокия колеж в София.

Специализиран е в областите: рок музка, акустична китара, соло на електрическа китара, техники, развиване на ритъм, фънк, фюзжън и импровизация.

До къде сме сега?


Първата стъпка от осъществяването на проекта бе закупуването на подходящи за децата инструментиза провеждането на ефективни уроци. Тъй като децата са на възраст между 6-17 г. размерите китари за тях варират, като за най-малките бе необходимо закупуването на специални инструменти с по-малък размер. Освен китари, за качественото преподаване бяха необходими и други аксеоари, като стойки за китарите, струни, перца, каподастери и др.

Въпросната техника бе поръчъна и след някоко седици пристигна при Нели!

С Рентън прекарха няколко дни в разопаковане и привеждането на всички инструмент във вид, в който могато да бъдат дадени на децата, и се уговориха кога да дадат китарите на децата.

След много емоционална среща с децата, китарите вече са при тях и те могат да се упражвяват самостаятелно, докато са в очакване на следващия урок!

______________________________
Февруари

Откакто децата имат китари, всички деца си избраха песни, които искат да научат, и вече действаме по някои от тях по време на седмичните ни уроци.

Ето и върху какво работим с тях:
✅ Частите на китарата;
✅ Основни акорди;
✅ Слухово разграничаване между по-високи и по-ниски ноти;
✅ Как се свирят модели за дрънкане;
✅ Слухово разграничаване между мажорни и минорни акорди;
✅ Фламенко песен;
✅ Турска песен;
✅ Български песни.

Много съм доволна от напредъка им досега и очаквам с нетърпение да видя как се развиват уменията им на китарата и стават все по-уверени в себе си!
______________________________

Март

Запознавам деца на всякакви възрасти с китарата вече толкова време! Това е работата ми повече от 7 години. Преподаването в дом за деца обаче е съвсем ново преживяване. Различни възрасти в една група с различни музикални вкусове и то на място в техния дом? Трудна работа! Хората се чувстват по-спокойно удома, така че някои деца не са много концентрирани, когато са уморени. НО всичко е наред – всички имаме такива дни! 😊

От миналия месец децата упражняват слуховите си умения и вече виждам напредък! Така че ще продължим да им даваме още упражнения, а също и някои по-трудни, за да развият музикалния си слух 😊

Вече научиха основната версия на акорда C#m и го свирят, заедно с една на българска песен, която си избраха. Също така продължаваме да затвърждаваме знанията им за частите на китарата и всички предишни неща, които сме научили заедно. Важно е всичко научено да остане в дълготрайната им памет, за да могат да си го припомнят, когато им потрябва! 😊

______________________________

Как да следите развитието на проекта?

На тази страница ще публикуваме всички новини по изпънението на проекта, но ако искате те да пристигат директно в пощата ви, се запишете за бюлетин за проекта “Музика за Всеки” ТУК и всеки месец ще получавате директно в пощата си специалното издание на бюлетина на Нели, в които ще включим секция с новини за проекта.

Може да се запишете и директно за бюлетина на Нели ТУК, в който всяка седмица ще получавате материали и съвети за китарата и един път в месеца ще изпращаме и информация за проекта.

Следете и профилите на Нели в социалните мрежи – Facebook, Instagram, LinkedIn, където също ще виждате как се развива проекта.

Благодарим!

* Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на НФ „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства”.