Проект “Музика за Всеки”

Детството е началото на нашата голяма експедиция, където магията започва да живее и светът около нас изригва в пъстрите си бои. Всеки от нас е като малък изследовател, смело стъпващ в неизвестността с храбро сърце. И докато изграждаме нашата личност, смело пренасяме всички цветове на нашата уникалност! Палитрата на детството ни позволява да бъдем храбри рицари или чудни принцеси, артисти с индивидуален поглед или музикални легенди!

Вдъхновени от музиката и желанието за развитие на детските таланти си поставихме мисия – да дадем възможност и музикална перспектива на деца без финансовата възможност за професионални уроци по китара. 

Как го направихме?

Докато преподава в лондонско училище, Нели Харпър наблюдава как стандартният за страната СИП по музикален инструмент е светъл лъч в ежедневието на децата, особено за тези, които не могат да си позволят музикални уроци. Тя решава да се върне в България с мисията да направи музиката достъпна за всеки. 

От септември 2022 г. Нели започва да преподава безплатно уроци по китара на децата в два Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ). През ноември същата година печели проекта “Музика за всеки” финансиран от Национален фонд “Култура”, с който да продължи тази дейност и закупи подходящи инструменти и аксесоари за обучението на децата. 

Чрез осъществяването на проекта Нели предоставя на деца в неравностойно положение професионални уроци по китара, нови и вълнуващи преживявания. Това развлечение за децата развива способностите им като концентрация, връзка между физическото и умственото действие, развитие на дисциплина и повишаване на самочувствието.

По време на редовните уроци, преподавани от Нели тя вижда как свиренето на музикален инструмент дава на децата начин да изразят своите емоции, да видят собствения си напредък и чрез това да развият своята увереност в своите умения и потенциал. 

Кои са музикалните ни учители?
Нели Харпър

Нели завършва музикално образование степен бакалавър в Института за съвременно музикално изпълнение в Лондон и получава Сертификат за защита на децата (Edu Care). По музикалния си път тя минава като сесиен музикант, музикален мениджър и преподавател в Лондон, след което се връща в България и продължава кариерата си тук.

Към момента преподава персонализирани уроци по китара на ученици от цял свят и е основател и двигател на интернет общността “Китарно семейство”, където над 100 души обменят опит и регулярно получават от Нели учебни материали и съвети.

 

Рентън Харпър

Рентън завършва музикално образование степен бакалавър в Института за съвременно музикално изпълнение в Лондон.

Свири като част от различни групи, работи в магазин за музикални инструменти, а понастоящем преподава в англо-американскокия колеж в София.

Специализиран е в областите: рок музка, акустична китара, соло на електрическа китара, техники, развиване на ритъм, фънк, фюжън и импровизация.

 

До къде сме сега?

Първата стъпка от нашия проект бе закупуването на подходящи по размер за децата инструменти. Малките музиканти са на възраст между 6-17 г. и за провеждането на ефективни уроци беше необходимо закупуването на китари с по-малък размер, както и стойки за китарите, струни, перца, каподастери и други аксесоари.

Всичко необходимо беше поръчано и след няколко седмици пристигна при Нели, след което с Рентън прекараха няколко дни в разопаковане и привеждането на всички инструмент във вид готов за действие.

След първия вълнуващ и емоционален урок с децата, китарите вече са при тях и те могат да се упражняват самостоятелно, докато са в очакване на следващия си урок.

 

______________________________
Февруари

Сега, когато всяко дете има достъп до китара, ние им помагаме да изберат песен, която искат да научат, и заедно започваме музикалното си пътешествие. Нашата цел е да ги научим да свирят и да се забавляват с музиката, без да губят увереността си.

Ето върху какво работим с тях:
✅ Частите на китарата: Запознаваме децата с основните части на китарата, като гриф, струни и тяхната функция. Това им помага да разберат инструмента и как да го използват правилно.
✅ Основни акорди: Учим ги основните акорди, които са основа за почти всяка песен. Това им дава възможност да свирят песни сравнително бързо и да усвоят основните позиции на пръстите.
✅ Слухово разграничаване между по-високи и по-ниски ноти: Помагаме им да разберат и различават различните ноти по височина и тяхното местоположение на грифа. Това е важно умение при изпълнението на мелодии.
✅ Как се свирят модели за дрънкане: Запознаваме ги с моделите за дрънкане, които са основа за ритмичното свирене на китарата. Тези модели им помагат да добавят ритъм и динамика към своите изпълнения.
✅ Слухово разграничаване между мажорни и минорни акорди: Учим ги как да различават мажорни и минорни акорди, което им дава възможност да свирят песни в различни тоналности и настроения.
✅ Специфични мелодии от различни краища на света: Представяме им различни мелодии и стилове от различни култури като България, Турция, Испания и други. Това ги запознава с многообразието на музикални изрази и обогатява техния музикален опит.

Много приятно сме изненадани от бързия напредък на децата още от началото на уроците. Наблюдаваме как те развиват своите музикални умения и придобиват самочувствие в себе си. Преподаваме с грижа и страст, за да ги насърчим и да ги вдъхновяваме да продължават да развиват своята любов към музиката и към китарата.

______________________________

Март

Работим с деца и тяхното музикално обучение повече от 7 години, но преподаването в ЦНСТ е ново предизвикателство и за нас. Преподаването на деца от различни възрасти в една група с различни музикални вкусове и то в техния дом е нелека задача. Хората се чувстват по-спокойно у дома, така че някои деца не са много концентрирани, когато са уморени, но кой няма такива дни?

От миналия месец децата упражняват слуховите си умения и напредват с всеки урок. Упражненията, които им даваме стават по-сложни, с цел развиване на музикалния им слух. 

Вече научиха да свирят основната версия на акорда C#m, заедно с една на българска песен, която си избраха. Продължаваме да затвърждаваме знанията им за частите на китарата и преговаряме всичко предадено до момента. Важно е всичко научено да остане в дълготрайната им памет, за да могат да си го припомнят, когато им потрябва.

______________________________

Април

След великденската ваканция децата бяха заредени с усмивки и продължиха уроците с ентусиазъм и желание. 

Заедно започнахме изучаване на българската великденска песен – „Ко, ко, яйчица“, която ни донесе много радост и хубаво настроение. Паралелно напредваме и с мелодията на Twinkle, Twinkle, упражнявайки слуха си и други акорди от български песни, които предните месеци започнахме да разучаваме. Всяка седмица децата се развиват с бързи темпове и с гордост следят своя напредък. Мотивирани и с нетърпение очакваме всяка следваща среща, за да създаваме още магия заедно.

______________________________

Май

Пролетта е тук и ние продължаваме да носим хубаво настроение и ритъм в ежедневието на децата, както и те на нас. Имаме още 4 деца в един от домовете, в който преподаваме и всичките искат да се включат в музикалната група. 

Класове ни стават по-големи, а те напредват наистина бързо, затова и започнахме с организацията на първия им концерт. Той ще се състои през септември и, разбира се, ще бъде заснет, така че може да очаквате видео включване от нашите малки таланти.

Децата са страхотни и обичаме да гледаме как се трудят върху песни, които сами са си избрали и искат да научат. С включването на новите деца положихме основите на техните знания, а с останалата част от групата съвсем затвърдихме това, което вече знаят. Най-хубавото е да наблюдаваме как си помагат взаимно и споделят знанията си.

______________________________

Юни

Лятото чука на вратата, а ние имаме чудесна новина! Този месец започнахме да преподаваме уроци в нов дневен център, а децата там са много ентусиазирани! Чудесно е, че има такива места, които дават възможност за музикално развитие и че точно ние имаме удоволствието да го предадем.

В другия дом продължаваме със слуховото обучение на децата. Подобрихме скоростта им на свирене на Twinkle Twinkle и заедно избрахме песните, които искат да изпълнят за концерта на 12 септември.

Акцентът на месеца беше, че успяхме да изсвирим цялата мелодия на песента “Честит рожден ден” без метроном, което беше истинско удоволствие. Точно тези моменти ни карат да бъдем творчески настроени като самите деца. Всеки урок е ново приключение, пълно с изненади и радостни музикални моменти!

______________________________

Юли

Лятото тече с пълна сила, както и работата ни с децата в дома и дневния център. Този месец имахме една почивна седмица и въпреки това успяхме да постигнем голям напредък.

Продължихме с изучаването на четири от песните, които започнахме предните месеци – “Честит рожден ден”, “Родина”, Twinkle Twinkle и “Ко Ко Яйчице”, и започнахме една нова – “Васко Жабата”. Тя е част от българска народна песен, която децата намират за много забавна и е истинско удоволствие да я учим заедно.

Надргадихме знанията има за акордите и работим усилено върху уменията им да превключват между тях. Бавно учим децата и как да разчитат таблатури и им припомняме частите от китарата, като този месец се фокусирахме върху мостът на китарата. Слуховите им умения също така се развиват с подходящи упражнения, които им даваме.

Напредъкът им всеки месец е осезаем и дори с една седмица почивка, можем да кажем само едно голямо “браво” на децата за постигнатото през юли!

______________________________

Август

През най-горещия летен месец, дейностите по проекта продължиха с пълна сила! С всеки изминал урок децата подобряват способностите си в различните направления, по които работим в последните месеци. Вече все по-уверено свирят Twinkle Twinkle и “Честит рожден ден”. Също така могат да различават по-високи от по-ниски ноти и да сменят между Em и G акорди.

Новото през месеца е, че започнахме да учим песента Васко Жабата, която нашумя напоследък и децата много харесват, както и песента Happier Than Ever на Billie Eilish.

______________________________

Септември

Този месец беше наситен с дейности по проекта „Музика за всеки“. Причината е, че децата от дома участваха в ПЪРВИЯ си китарен концерт! Видеото от него можете да видите тук:

 

Беше страхотно да видя колко уверено свириха репертоара си! Една от целите на проекта (а може би и моята като учител) е учениците да стават по-уверени в знанията и усилията, които са положили, както и да свирят с удоволствие дори и да има грешна нота. Пътуването е това, което е наистина важно!

През септември научихме целите песни Twinkle Twinkle и “Честит рожден ден”, децата вече могат да свирят заедно с песента на Васко Жабата и започнахме песничката “Миля моя мамо”. Продължихме и с упражненията за различаване на ухо на мажорни и минорни акорди и като цяло децата подобряват общите си познания за акордите като цяло. Вече също така могат по-бързо да смяната между акордите Em и C, както и Em и G.
______________________________

Октомври 

И през октомври с децата разучихме много нови неща и затвърдихме вече познатото. Те вече могат да изпълняват акорда “Ре минор” (Dm) и подобриха смяна между акордите “Ми минор” и “Сол” (Em – G). Те отдавна са запознати с нотата “До”, но вече знаят и къде да я намерят на 5-а струна. 

Започнахме и да учим любимата детска песничка “Мила Моя Мамо”, както и още една класическа мелодия – “Зайченцето бяло”. Освен всичко това им дадохме и едно техническо упражнение за китара с Хроматичната скала и те го упражняват усърдно. Беше поредния месец, изпълнен с нови научени неща и весели моменти!

______________________________

Как да следите развитието на проекта?

На тази страница ще публикуваме всички новини по изпънението на проекта, но ако искате те да пристигат директно в пощата ви, може да се запишете за бюлетина на Нели ТУК, в който всяка седмица ще получавате материали и съвети за китарата, като един път в месеца ще изпращаме и информация за проекта “Музика за всеки”.

Следете и профилите на Нели в социалните мрежи – Facebook, Instagram, LinkedIn, където също ще виждате как се развива проектът.

Благодарим!

* Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства”.