Пръстово свирене на китара

Ако искаш да развиеш уменията си на китарата отвъд дрънкането на акомпаниращи акорди, то пръстовото свирене е чудесен начин да внесеш разнообразие в изпълненията си. Тази техника е подходяща както при акустичната китара, така и при електрическата. Със звученето си, наподобяващо пиано (тъй като изпълняваш едновременно и басовите и мелодичните части), е идеална за моментите, когато свириш без други музиканти.

Какво представлява

Под „пръстово свирене на китара“ се разбира техниката, при която удряш струните директно с върховете на пръстите си, с нокти или със специални перца, които се прикрепват за пръстите. Другата стандартна техника за удряне на струните е с перце- удряне на отделните ноти или удряне на всички струни в акорди с перце.

Разлика между дрънкането и пръстовото свирене

Основната разлика между дрънкането и пръстовото свирене е, че първото е много проста китарна техника, при която всички струни се удрят с пръст или перце в посока нагоре и/или надолу. Това е идеално за начинаещите китаристи, които искат да свирят прости акорди и песни.

При пръстовото свирене на китара струните се удрят с върховете на пръстите на доминиращата ръка (или дясната ръка за повечето китаристи), което в началото е много по-предизвикателно от дрънкането, тъй като трябва да се развие независимостта на пръстите и на двете ръце.

Още характеристики

Основната цел при пръстовото свирене е да се оркестрира музиката – или да се обединят басовите линии, мелодичните линии и акордите в едно. Всичко за класическата китара би следвало да се изпълнява чрез пръстово свирене на найлонови струни, но през последните няколко десетилетия много майстори на китарата приспособяват пръстовото свирене и към стоманените струни и дори при електрическата китара. Все още тази техника се използва най-често при фолк музиката и класическата китара, но може да се адаптира за всеки стил.

По същество пръстовото свирене включва бързо свирене, движение по грифа и използване на всички струни. Ако развиеш уменията си в този стил, то други стилове като например блуграса, ще ти станат много по-лесни. Но всеки, който реши да научи тази техника, трябва да е подготвен да прекара немалко изтощителни часове в подобряване на независимостта на пръстите си.

Ако си свикнал да дрънкаш, вероятно ще ти е доста трудно в началото, така че преди да започнеш да упражняваш пръстовото свирене, имай предвид следното – дори най-предизвикателния аранжимент за пръстово свирене, в който и да било музикален стил, се състои от три основни движения. Палецът може да удари струна, останалите пръсти могат да ударят струна или палецът и друг пръст могат да ударят струни едновременно (движение, наречено “щипване”/ “pinch”). Това е! След като научиш тези основни движения, с практиката и времето става все по-лесно да изпълняваш сложни парчета, а свиренето ти ще е много по-богато.

Ето едно парче, което не е най-лесното, но не е и твърде трудно като за първи опит с тази техника: Falling Slowly от Glen Hansard и Marketa Irglova.

А ако искаш да започнеш по класическия начин – разгледай „Giuliani Studies“. Това са технически упражнения за пръстовото свирене, които съществуват от толкова дълго, че вече са достъпни безплатно! Съдържат акорди и техники, използвани и до днес.

За още информация, съвети и трикове те каним да се присъединиш към Китарното семейство на Нели и да се абонираш за нейния канал в YouTube! А ако вече ти се иска да се впуснеш в света на китарата (или укулелето), можеш да се запишеш за урок ТУК – първият е с отстъпка от 50%!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *