Най-важното за укулелето

Какво знаеш всъщност за укулелето? Освен, че изглежда много очарователно и веднага те пренася на хавайските острови? Укулелето наистина е родено на Хаваите, но корените му всъщност се намират в Западна Европа. Чети напред, за да научиш повече за четириструнния инструмент.

Историята

Можем да кажем, че укулелето има португалски произход, тъй като родителите му – кавакиньото и мачетето, известни още като брагиня – са родени в град Брага, разположен в северната част на страната. През 1879 г. португалски имигранти от Мадейра решават да напуснат дома си в търсене на по-добър живот. Около 25 000 души намират работа на Хавайския архипелаг.

Със себе си носят и мачетето, което веднага става популярно сред местното население. Европейските имигранти са отлични китаристи – толкова добри, че дори привличат вниманието на кралското семейство и инструментът започва да се използва по време на кралски събития.

За по-малко от две десетилетия укулелето се ражда като естествена хавайска адаптация на онези четири и петструнни португалски инструменти, донесени от имигрантите. И така, скоро след като са започнали да работят в местни захарни плантации, европейските музиканти отварят магазини за изделия от дърво, където музикални инструменти и мебели се продават едни до други.

Етимологията

Самата дума „укулеле“ също има интересно значение – „скачаща бълха“. Инструментът е кръстен така заради малкия си размер и весел и буен звук, който издава.

Техническите особености

Съществуват четири основни размера укулеле: баритон укулеле (18-21 прагчета), тенор укулеле (17-19 прагчета), концерт укулеле (15-18 прагчета) и сопрано укулеле (12-15 прагчета).

Цената на едно укулеле може да е най-различна – между 50 лв и над хиляди, в зависимост от вида и качеството. Висококачествените укулелета се изработват от акация коа или махагон. По-евтините модели се изграждат с помощта на шперплат, пластмаса или ламинат. Струните на едно укулеле могат да бъдат направени от флуоровъглерод, титан, найлон, метал и стомана.

Стандартният и най-често срещан строй на укулелето е G4, C4, E4, A4.

Най-добрите и популярни марки производители на укулелета са Kala, Lanikai, Mahalo, Hola !, Luna, Oscar Schmidt, ADM, Sawtooth, Diamond Head, Lohanu, Ohana, Pono, Kamaka и Kanilea. Така че, ако искате да си купите едно, препоръчваме да погледнеш първо тези марки.

Не се заблуждавай от малкия му размер – укулелето може да се използва в широк спектър от музикални жанрове, включително джаз, кънтри музика, поп и рок. Само потърси ‘metal ukulele’ в интернет и сигурно ще се изненадаш от това, което ще намериш! Най-характерно е обаче в света на сърфирането и сърфистите.

Заблудите

Досега сигурно вече ти е ясно, но все пак – укулелето не е малка китара. Разбираемо е защо хората мислят по този начин, но винаги е добре правилната информация да достигне до възможно най-много хора.

Укулелето наистина много си прилича с акустичната китара – по-точно класическата ѝ разновидност, щом се отнася до формата, размера, принципа на действие и като цяло как се държи инструментът. Укулелето обаче е не само по-малко, но и използва съвсем различен тип строй, което означава различни акорди и различни техники на свирене.

Дали някой, който умее да свири на китара, може да свири и на укулеле – не е ясно. Даден музикант може да има общите умения, но ще трябва да започне от начало, когато става въпрос за нотите по грифа. Но пък доста от формите на акордите на укулелето могат да се адаптират от тези на китарата – просто под различни имена, заради различния строй. Така че ако знаеш акордите за китара добре, то вероятно ще можеш да свириш и да пееш заедно с песни на укулелето доста бързо.

За още информация, съвети и трикове те каним да се присъединиш към Китарното семейство на Нели и да се абонираш за нейния канал в YouTube! А ако вече ти се иска да се впуснеш в света на укулелето, можеш да се запишеш за урок ТУК – първият е с отстъпка от 50%!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *