Мога ли да се науча да свиря на китара сам/а?

Добри новини – отговорът е „да“! В днешно време сме късметлии, когато става въпрос за учене – родителите ни е трябвало се учат от своите родителите, от приятел, да посещават уроци, или да се учат по слух. Днес обаче имаме всичко необходимо в интернет и от нас зависи просто да намерим подходящите ресурси и да ги ползваме. Препоръчвам да потърсиш източниците, които най-добре отговарят на твоите цели, но ето няколко препоръки от Нели за източници с доказано качество:

 Ultimate Guitar

https://www.ultimate-guitar.com/  – е чудесен инструмент за всички, учещи китара самостоятелно, тъй като се намират таблатури за над 1 000 000 песни! Ако се регистрираш за Про версията, можеш да отвориш таблатурите и да забавиш темпото, да настроиш трудните тактове да се повтарят и да свириш върху мелодията, както с поддържаща песен (backing track), тъй като можеш да заглушиш инструмента си. Но пък ако не искаш да харчиш пари, то безплатната версия също е страхотна, особено когато се комбинира с програмата по-надолу.

Общността в UG също е много активна – сайтът има над 10 милиона регистрирани потребители и във форума непрекъснато се появяват нови теми. Там можеш да намериш отговори на всякакви въпроси и да зададеш своите. В секцията със статии на уебсайта ще намериш също съвети и трикове, най-новите новини от музикалната индустрия и някои полезни рецензии.

Guitar Pro

https://www.guitar-pro.com/ – е софтуер, който дава възможност за редактиране на таблатури за китара, притежава вграден MIDI-редактор, плотер за акорди, метроном и други инструменти за музиканти. Този софтуер не е безплатен – за да го използваш, трябва да инвестираш в лиценз. Имаш обаче 30 дни да решиш дали е подходящ за теб с тяхната оферта „Опитай преди да купиш“. Чрез Guitar Pro ще можеш да редактираш музикални партитури и таблатури за китара, бас и укулеле, както и да създаваш поддържащи песни (backing tracks) за барабани или пиано. Програмата е задълбочена, но лесна за ползване от музиканти, които искат да усъвършенстват уменията си, да композират или просто да свирят.

Justin Guitar

https://www.justinguitar.com/ – в уебсайта на Джъстин ще намериш уроци подходящи за всички нива, музикални статии, уроци за конкретни песни… и още! Най-хубавото е, че всичко е безплатно и достъпно по всяко време. Ако имаш ресурсите да инвестираш и пари, той предлага също дигитални курсове и приложение за начинаещи, което е достъпно за iOS. Джъстин е опитен музикант и отличен учител, поради което обикновено ще намерите неговия уебсайт в повечето списъци за най-добрите уебсайтове за онлайн уроци по китара.

В приключения като това да се научиш да свириш на китара сам, подкрепата от съмишленици е много важна. Затова те каним да се присъединиш към нашето Китарно семейство! Там те очакват други музиканти, безплатни съвети, уроци и т.н. Ако имаш въпроси, на които не можеш да намериш отговора – ще се радваме да ги намерим за теб!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *