Китарист на месеца: Tanya Venom

Това е първото интервю, което провеждам, и е със невероятната Tanya Venom. Тя е страхотен китарист, с който се запознах по време на програмата Body Shred на Nita Strauss. Таня свири в собствената си група Stormstress, заедно със сестра си Tia Mayhem.

Надявам се да научите нещо ново от нашия разговор!

Нели: Толкова е вълнуващо да разговаряш с друга жена китарист!

Таня: Да, и аз много се вълнувам!

Как би описала пътя си като музикант досега? Откъде започна и как стигна до където си сега?

Голяма част от тази история включва моята сестра близначка, Tia Mayhem. Тя свири на бас в групата.

Когато бяхме в началното училище, пеехме песни през цялото време, но бяхме много, много срамежливи. Не обичахме да говорим с други хора, но у дома непрестанно пеехме и танцувахме.

Когато бяхме в пети клас имахме възможност да избираме инструмент, на който да свирим в училищния оркестър, аз избрах флейтата, а тя кларинета. В крайна сметка обаче тя премина към бас кларинет, а аз към пиколо. Един ден обаче, когато бях на около 13, сякаш от нищото ми дойде идеята, че искам да свиря на по-модерен инструмент, като китара, за да мога да изпълнявам песните, които чувам по радиото. След това и сестра ми последва примера.

Аз се запалих по китарата, а тя се спря на баса. И оттам нататък просто се влюбихме в свиренето!

Когато бяхме на 16, вече свирехме по барове и нямаше по-страхотно чувство от това да свиря на живо пред група хора. И двете независимо стигнахме до извода, че това е нещото, с които искаме да се занимаваме.

След което кандидатствахме в музикалния колеж в Бъркли и се разбрахме, че ако една от нас не бъде приета и другата няма да отиде. За щастие и двете влязохме!

Там създадохме собствена оригинална изцяло женска рок група, наречена Flight of Fire, а след като тази група се разпадна, осъзнахме, че не можем да живеем без собствена група. Така се роди триото Stormstress.

Ти съоснова групата малко преди пандемията, нали така?

Да, сформирахме групата точно преди пандемията. Беше толкова разочароващо! Всъщност дебютното ни шоу се случи през февруари 2020 г., точно преди всичките ни останали шоута да бъдат отменени.

Как все пак успяхте да привидно да преминете през пандемията леко и групата да си остане активна и успешна?

Имахме един сингъл, който записахме преди пандемията, и след това успяхме да изпълним това дебютно шоу. Страхотното беше, че имахме поне едно шоу преди пандемията, понеже успяхме да създадем съдържание, което да ни преведе през следващия период.

Пуснахме няколко видеоклипа, бавно публикувахме снимките и междувременно сестра ми и аз направихме и няколко акустични изпълнения на живо онлайн.

Колкото и стресираща да беше пандемията за външния свят, за вътрешния ни свят всъщност беше донякъде полезна. Имах повече време да се упражнявам от всякога и да работя върху вокалните си техники. Ние наистина използвахме това време, за да станем по-добри.

Много специално нещо при Stormstress е това, че ти и твоята сестра близначка сте начело на групата заедно. Как работи това?

При повечето ни песни, една от нас пише основно и после включва цялата група и всички работим заедно. Който обикновено е създателят на текста на песента, обикновено е основният певец. Има и песни, които пишем заедно по едно и също време и разделяме вокалите равномерно.

Миналата пролет издадохте и дългоочаквания си дебютен албум Silver Lining. Как го създадохте?

За албума работихме с продуцентите Лиз Бордън от Lizzie Borden and the Axes, друга невероятна изцяло женска рок група, и Сара Фицпатрик.

Първоначално трябваше да са само няколко сингъла, а след това си казахме: “О, може би бихме могли да направим EP.” Обсъдихме идеята и си помислихме, че ще бъде наистина професионално и страхотно, ако можем да издадем пълен албум, дори и да е като минималната възможна дължина.

Заради пандемията записите на албума бяха много разпръснати във времето. Така че в Paint the Mask, нашият дебютен сингъл, моят глас е по-различен отколкото в Corpses Don’t Cry, която беше последната песен, която записахме.

Сестра ми и аз сме много продуктивни, когато става въпрос за писане на песни. Преди няколко години, когато бях развила голяма инерция за писане на песни, сядах да се упражнявам на китарата си и вместо това пишех поредната песен. И продължавах да пиша и пиша. Имаме доста голям каталог от песни, които сме развълнувани да покажем на света.

Ако ви се даде възможност, бихте ли направили нещо от типа на Франк Запа, където записвате всичко?

Да, определено! Би било страхотно.

Често ми се случва, когато тръгна да се упражнявам, да се заставя да продължавам с това, вместо да тръгвам да пиша.

Но писането е много като упражняването на китарата – колкото повече практикуваш писане на музика, толкова по-добър ставаш в това. Всяко писане е добра практика, докато наистина започнеш да пишеш неща, които карат сърцето ти да пее.

Имам и един по-сериозен въпрос. Миналата година ти преживя нещо много неприятно  – откриване на полип на гласните ти струни, операция и инжекции. Виждайки възстановяването ти ми подейства много отрезвяващо и ми напомни, че трябва да сме осъзнати за здравето си по всяко време. Бих ли споделила някои ключови аспекти за поддържане на здравето на гласа, които може би вече са част от ежедневието ти?

Научих наистина много за здравето на гласа по време на това преживяване. Има толкова много очевидни неща, които може да не знаеш или да не мислиш за тях, докато някой не ти каже.

Хидратацията е изключително важна. Пиенето на алкохол в дните на шоута е много изкушаващо за отпускане на нервите, но също така може да изсуши гърлото ти и също да попречи на способността ти да използваш правилна техника. В резултат на това може да започнеш да крещиш, което е вредно.

Страхотен съвет, който получих, беше да обръщам внимание и на говоренето си. Неправилното говорене използва гласовите струни по неподходящ начин и те губят сила, преди дори да започнеш да пееш. Важно е да говориш от предната част на устата си, както и също да пееш от там.

Разбира се, сънят е изключително важен и трябва да внимаваш за влажността на  средата. Овлажнителите и спрейовете за сухота в устата могат да са наистина полезни.

И най-важното, ако си болен, особено с инфекция на горните дихателни пътища или ларингит, не пей. Така се получават травми – пеенето с подути гласни струни може да е опасно. По-добрият вариант е изпълнението да се отмени или песента да се свали в по-ниска октава.

Изпълнението на вокали е като спортна дейност – ангажираш гласните си струни по специфичен начин. Така че е много важно да тренираш, защото си по-податлив на нараняване, точно както ако играеш хокей и не тренираш, може да си изкълчиш глезена или да счупиш нещо.

Какво е нещо, с което би искала да експериментираш?

Както може би си виждала, обичам да експериментирам със сценичното си представяне.

Джими Пейдж от Led Zeppelin – първата ми музикална любов, използва лък за виолончело на китарата в някои песни и аз адаптирах същата техника в своите изпълнения на живо. Взех лък за виолончело и залепих светодиоди върху него, така че да свети в червено. Сега, когато LED технологията се развива много бързо, ми е супер любопитно да надстроя моя малък лък за виолончело и да му добавя нови видове светлини.

Освен това имам теремин, който бях много развълнувана да изпробвам със сестра ми, защото има два контрола и можем да правим страхотни неща заедно.

Върху какви музикални проекти работиш в момента?

Току-що издадохме нов сингъл с музикален видеоклип за песента Buried You in the Snow! Първоначално написах тази песен на акустична китара и я изпълнявах със сестра ми в страничния ни проект Venom and Mayhem. Тя само повтаряше, че тази песен трябва да стане част от репертоара на Stormstress. Така че я свалихме до седемструнна китара и направихме звученето по-тежко. Харесва ми да мисля, че звученето ни в нея е по-зряло и се надявам, че и други хора ще се съгласят.

И един последен въпрос, тъй като засегнахме бегло темата – кои са някои от китаристите, които най-много те вдъхновяват?

Джими Пейдж от Led Zeppelin е моят номер едно. Той винаги ще е на първо място сърцето ми. Neal Schon от Journey е друг музикант, който ми е повлиял много,  солотата му наистина ме вдъхновяват. Обичам толкова много китаристи! 

Сега, когато също и пея, съм по-вдъхновена от групите като цяло, като Ghost и Halestorm. За мен те са пълен пакет – страхотни умения на инструментите, вокални изпълнения и песни.

Благодаря ти много, че си нашият китарист на месеца!

Да, беше страхотно преживяване да се запознаем! И аз ти благодаря много, че ме покани.


Последвай Tanya Venom и Stormstress:
Tanya`s Instagram
Tanya`SoundBetter
Tanya`s Facebook

Stormstress` Website
Stormstress` Instagram
Stormstress` YouTube
Stormstress` Facebook
Stormstress` Patreon

Гледай цялото видео тук:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *