Китарист на месеца: Стийв ван Ниекерк

“Преди да се преместя в Лондон не знаех, че е възможно някой китарист да е толкова добър, колкото Стийв, преди да е навършил поне 40 години. Той беше в горния випуск в моя университет и е рядък тип китарист, който може не само да свири изключително сложни технически неща, но и го прави с чувство и цялата си душа, оставайки верен на себе си. Късметлийка съм, че го познавам и мисля, че ще се ви е интересно да научите как работи умът на такъв страхотен човек!” – Нели

Как започна твоя музикален път?
Родителите ми не свирят на никакви музикални инструменти. Дядо е имал такова умения, но аз не го познавам. Може би там има някаква родова връзка!

Първоначално имах много приятели, които се занимаваха с музика и ми показваха разни неща и ми казваха защо тази музика е по-добра от другата и подобни неща. Това много ми харесваше. Исках да свиря на барабани, но тогава чух пауър акорди като тези на Linkin Park, и си казах „Уау!“. Тогава баща ми ни купи китари и аз свирех повече от всички останали. На следващия си рожден ден си купих електрическа китара, спрях да карам скейтборд и започнах да свиря на китара нон-стоп.

Двамата заедно с Натали Келси сте дуото Nastee Chapel. Как решихте да започнете да свирите заедно?

Бяхме заедно вече 3 години, преди изобщо да се насочим в тази посока. Преместихме се от апартамент в Лондон малко извън града във вила от 16-ти век. Тогава Натали написа това, което по-късно стана първият ни сингъл „The Bucket“. По времето, когато го написа, не бяхме група или нещо подобно. Тя просто написа песента и ме помоли да сложа китара, която да пасва. Пробвах се  и разбрах, че това е доста трудна задача!

След това тя ми показа Townes Van Zandt, който свири по този начин и аз останах много впечатлен. Никога преди не бях чувал такова свирене. Така че, всъщност започнахме с оригинална музика и като свирехме у дома.

Имате страхотни тоалети, които можем да видим в социалните мрежи! Обличате ли се така в ежедневието или са по-скоро сценични костюми?

Тоалетите са основно повлияни от Натали, която успя дя ме зарази. Бях възхитен, когато се усетих, че гардеробът е още един начин да изразиш себе си.

Самите дрехи имаме от различни места. Натали наследи много дрехи от баба си, а и също обичаме да посещаваме магазини за дрехи втора употреба. Но е хубаво всеки ден да се обличаш добре. Ако някой ден се чувстваш добре, ако се облечеш хубаво това абсолютно може да помогне! Но бих казал, че определено сме в началото на развитието на нашия стил.

Знам, че свириш на улицата, в кръчми и исторически локации. Кое би казал, че е място, на което на-много обичаш да свириш?

Към днешна дата определено е свиренето на улицата, защото винаги е различно в зависимост от хората, пред които свириш, и винаги трябва да се адаптираш. Ако някой ти даде много енергия, ти някак си му отвръщаш със също толкова много. Когато обаче свириш на улицата, хората обикновено са много срамежливи и им трябва време, за да се отпуснат. А може да е наистина невероятно преживяване, понякога се случва някой да каже неща като „О, ти ми направи деня“!

Освен всичко, ти свириш и на мандолина. Как върви това? Какви са основните разлики и прилики между мандолината и китарата?

Не свиря на мандолина така, както на китара, но китарата и мандолината всъщност си приличат. На мандолина можеш да свириш по-бързо по-лесно и също така е лесно да свириш по-силно на нея. Ако искаш да създадеш по-ефектно изпълнение, мандолината върши чудесна работа.

Всъщност се научих да свиря на мандолина по необходимост, понеже имахме нужда от някой, който да свири на мандолина в нашите парчета и си казах „Добре, това може пък да съм аз“. Направих същото и с банджото.

Кои са някои китаристи, инструменталисти или музиканти като цяло, които те вдъхновяват?

В момента това са хора като Моли Тътъл и Били Стрингс – този друг страхотен блуграс китарист. Има и една пианистка, която много харесвам – Хироми Яхара, и чрез нея открих китариста Дейв Фиучински. Той има група на име Screaming Headless Toros и те много ме вдъхновиха. Джон Петручи от Dream Theater също има огромно влияние върху свиренето ми. Това са някои скорошни примери.

Върху какво работиш в момента?

В групата към момента действаме по обложка за албума, който вече записахме, и правим финалните му миксове. Това е много вълнуващо, нямаме търпение да го издадем, но все още нямаме точна дата. Лично аз напоследък започнах и да много, опитвам се да работя повече с гласа си.

Последвай Nastee Chapel:
Website
YouTube
Instagram
TikTok
Facebook

Последвай Стийв:
Instagram

Гледай цялото видео тук:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *