Китарист на месеца: Филип Куинтас

Някога чудили ли сте се какво е необходимо, за да бъдеш китарист на пълен работен ден? Е, за мен беше онлайн бизнес курс и общност от съмишленици-музиканти, които целят да превърнат мечтите си в работа на пълен работен ден. И ето тук е Филип – той е част от такава общност и да виждам неговия напредък и нещата, които споделя, ми помага в моя собствен път като музикант. Той обича джаз, но подобно на мен може да намери нещо хубаво във всякакъв тип музика – от класическа, през пънк и фолк, до хип-хоп! С впечатляващия си опит в свиренето на китара, пеенето и писането на песни от 70-те години насам, помислих, че ще има чудесни съвети, които да сподели с вас. Eто ги по-долу! 🙂 ” – Нели

Кой е най-важният урок, който научи по пътя си на музикант?

По ирония на съдбата, връзките с хората са най-ценният аспект от това да си музикант. Комуникацията е урок, който научавам отново и отново, защото по същество съм почти напълно изолиран от други музиканти и публиката си.

При дългогодишен опит на музикант като твоя, как си поставяш цели за продължаващото развитие на китарните си умения?

С лист хартия и химикал, след като се замисля над това какво искам да мога да правя, въз основа на това, което чувам и/или научавам от менторите си. Използвам дневник, в който записвам всяка минута, в която се упражнявам, както и какво точно упражнявам (темпо, композиция и тн.), за да следя  напредъка си и да не се отклонявам от целта.

Какви са някои реалистични цели, които един начинаещ трябва да си постави, когато за пръв път започва да свири на китара?

Да избере песен (или три), която иска да може да изпълнява. След което да изслуша записи на тези песни от колкото повече различни изпълнения намери и да реши коя версия иска да имитира. Цел номер едно трябва да бъде способността да свири това, което чува.

Как би казал, че протича едно самостоятелно продуктивно упражнение на китарата, без участието на учител?

Напредък дължа именно на продуктивни самостоятелни упражнения. Понякога разликата е много малка. Ето как протича една моя типична сесия: първо загрявам; след това преминавам през технически упражнения с една нота (като скали или арпежио); следва упражняване на компиране (изпълняване на акорди като съпровод); и накрая (използвайки поне половината от времето, което съм отделил за упражняване), се посвещавам на изграждането на репертоар  – упражнявам песните, върху които работя, както и научаването на нови неща по слух (транскрибиране), почти винаги с метроном или backing track, за да гарантирам, че свиря в такт. Доверявам се на процеса, решавам какво ще упражнявам и вярвам, че ако отделя достатъчно време, ще ставам малко по-добър всяка седмица.

Какъв съвет би дал за направата на добър график за упражнения?

Решете колко време имате на разположение за упражнения всеки ден, в който ще се упражнявате. Разделете това наполовина и използвайте първата за загряване и практикуване на технически упражнения. Втората използвайте за изграждане на репертоар, изучаване на нови песни и подобряване на вече познатите (или просто освежаване на паметта, ако не ги изпълнявате достатъчно често). Последователността е от ключово значение – полагайте усилия да практикувате с еднаква продължителност от време всеки път и също един и същ брой пъти всяка седмица. Вярвам, че един час на ден 5 дни в седмицата е много по-ефективно, отколкото 5 часа един ден в седмицата, защото отнема време нещата да уседнат в ухото, пръстите и сърцето. Аз лично постигам много добри резултати, когато си записвам колко точно време се упражнявам.

Освен китарата, вие също свирите на барабани. Ученето на второ инструмент по-лесно ли е от първия или е объркващо?

По-лесно е да научиш втори инструмент, защото вече знаеш определени песни и си развил определена музикалност от свиренето на първия инструмент. Това, което е трудно, е да станеш наистина виртуоз на повече от един инструмент, защото техниката, от която се нуждаеш, за да развиеш някакъв вид майсторство, изисква значителен времеви ангажимент. Време, което ще трябва да откраднеш от практикуването на единия инструмент, за да подобриш другия.

Кой съвет ти помогна най-много с развитието ти като музикант?

Планирай успех, но планирай с успеха. С други думи, развий уменията си, така че когато имаш възможност за изява, да бъдеш възможно най-подготвен, но имай предвид, че може никога да не изградиш достатъчно голяма аудитория, която да ти позволи дори скромен начин на живот, осланяйки се на свиренето на музика.

Кои са най-големите ти музикални вдъхновения и влияния?

Баща ми е най-голямото ми музикално вдъхновение и влияние. Той е имал кратка кариера преди да се родя и я е изоставил, за да тръгне по друг път. Мисля, че останах с музиката, защото той ме запали по нея, и никога няма да се откажа, защото част от мен иска той да не е спирал да свири. Той се наслаждаваше на живота си като университетски професор, обикаляше света, изграждаше отношения с колегите си, пишейки с тях и представяйки статии по математика. Винаги казва, че математиката е също толкова предизвикателна и удовлетворяваща творческия дух, колкото и импровизирането на джаз.

Какъв е мечтаният ти музикален проект?

Пеене и свирене с група, която прави импровизирани колективни изпълнения (джем) в редица стилове (блус, рок, джаз и др.). Бих желал с групата също да пишем заедно (аранжиране и/или композиране) оригинални и популярни песни, както и да правим изпълнения на живо, които да записваме.

В момента Филип е процес на запис на солови акустични изпълнения на живо на незаписани оригинални песни. Можете да видите тези изпълнения като видеоклипове в профилите му в социалните мрежи:

YouTube: https://www.youtube.com/user/PhilipQsongwriter1
Facebook: https://www.facebook.com/PhilipQuintasMusic/
Patreon: https://www.patreon.com/philipquintasvideosongs

… и да оставите коментар, с който да му помогнете да определи в какъв ред да създаде версии с група на парчетата.

Ако искате да чуете как звучат изпълнения на Филип с група, можете да чуете негови EP и CD тук: https://philipquintas.bandcamp.com или в iTunes или Spotify.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *