Китарист на месеца: Пол Шугър

“Да попадаш на вдъхновяващите хора онлайн е чудесно, нали? Е, Пол е точно един от вдъхновяващите китаристи, които открих в Instagram. Той редовно публикув свои изпълнения на китарата в социалните мрежи, а отношението му към свиренето е заразително! Кара те да искаш да прекараш още повече време с инструмента. Прочети повече за него по-долу, където той споделя някои истории от музикалния му път и не един полезен съвети за китарата.” – Нели

Какво те доведе до по пътя на кариера в музиката?

Въпреки че не съм роден в музикално семейство, още от малък бях очарован от музиката и музикантите. Родителите ми ме записаха на уроци по пиано и цигулка още на ранна възраст, но тайно повече ме влечеше китарата. Спомням си възхищението си от китаристи като Slash и Prince и техните видеоклипове. Въпреки че съм бил твърде малък да разбера какво се случва в тези видеа, китарата ми се струваше страшно готина. За щастие, успях да убедя родителите си да ми позволят да свиря на китара, докато бях в средното училище. Усетих свободата да творя чрез китарата – нещо, което не можех да почувствам при учителите ми по цигулка и пиано. Казаха ми, че за да създаваш музика, първо трябва да постигнеш майсторско ниво на инструмента. Един от учителите ми по музика в гимназията дори ме посъветва да не кандидатствам за музикални училища, което беше много неприятно. Е, оказва се обаче, че са грешали. Години по-късно учих в консерватория и придобих магистърска степен по Композиране на Музика.

Докато композирах, за съжаление нямах много време да свиря на китара. В продължение на няколко години имах чувството, че пренебрегвам инструмента. Въпреки че използвах китарите си за записи и продуциране, те най-вече седяха в студиото ми и събираха прах. Това ме огорчаваше и си мислех, че трябва да се върна към свиренето. Цитатът „мечът ти е остарял и ръждясал“ от песента Giving Up the Gun на Vampire Weekend ехтеше в главата ми известно време.

Преди около три години счупих 5 кости на дясната ръка и китката си. Процесът на възстановяване беше тежък и загубих много мускулна маса на ръката и рамото. Бях истински притеснен, че ще загубя способността си да свиря на китара. Така че веднага щом получих разрешение да възобновя обичайните си дейности от лекаря ми, взех китарата си, за да започна да свиря отново и да видя докъде мога да стигна. След като възвърнах мобилността на дясната си ръка, започнах активно да ходя на прослушвания за групи и така попаднах в Between Skies.

Каква е историята зад сценичното ти име?

Хм, мисля, че не е особено интересна. Исках да създам леко разграничение между моята сценична персона в социалните мрежи и личния ми живот. Въпреки че всеки с Google може лесно да намери истинските имена на хората, реших, че ще е добре да прибавя още един слой. Известно време бях запален по анимацията Adventure Time и обичах песните на героинята Марселин. Техен автор е карикатуристът Ребека Шугър. Един ден, докато свирех, някой каза: „Сладък тон!“, и моментално ми дойде идеята за името!

Също така не исках запознатите с работата ми като композитор да базират на нея очакванията си за това какво свиря на китарата или каква музика създавам с групата, с която свиря.

На прага си на издаването на дебютното EP Horizons с групата Between Skies. Как протече процесът на създаване на парчетата в него?

О, имаше много емоции! Мисля, че както при всички музиканти, пандемията постави процеса на пауза. Китаристът Томи Скейлс е основният автор на Between Skies. Аз основно допринесох за китарните сола и някои поддържащи рифове. Томи е започнал да пише песните в Horizons още пред формирането на Between Skies. След като групата се събра, се надявахме да запишем и издадем EP-то до 2020 г. За щастие намерихме начин да завършим записването дистанционно по време на карантината. Много сме развълнувани да споделим резултата! EP-то е кратко, но отне доста време да се създаде, а в процеса се родиха страхотни приятелства.

Как се събра групата?

През 2018 г. китаристът Томи Скейлс работи като барман, а басистът Ранпал Чана е бил негов редовен клиент. Те откриват, че и двамата обичат метъла и решават да създадат група. Публикуват няколко обяви и в крайна сметка аз видях една от тях и се явих на прослушване, а не след дълго и вокалиста Оскар Дердериан. Преди пандемията свирехме с бившия ни барабанист Педро Ерера, който напусна по лични причини. Последният ни концерт беше на място, наречено Midway Café, на 10 март 2020 г., денят, в който много щати в САЩ обявиха извънредно положение. Вече барабанистът Едсън Ласерда се присъедини към нас и ще възобновим изпълненията на живо след излизането на Horizons на 3 август.

Има ли определено послание или емоция, които искате да предадете с Horizons на слушателите?

Песните в Horizons  изследват теми като заблудата за величие, която може да се превърне в параноя. Ние доста се интересуваме от различни субкултури, така че може да чуете препратки в някои от текстовете. Но като цяло искахме да създадем нефилтриран метъл албум. Въпреки че всеки от групата слуша различни стилове музика, всички обичаме метъла и особено класическия метъл. Затова искахме да създадем нещо с ново звучене, което е същевременно нашият начин отдадем почит и на тези, които са ни вдъхновили.

Какви ефекти използваш на електрическата си китара? Как ги избираш?

Любимият ми ефект е добър пружинен реверб. Въпреки че имам педали, те са предимно педали за драйв, реверб или дилей. Имам няколко готини ефекта, които мога да използвам, за да създам малко съдържание за Instagram, но истината е че избягвам други ефекти и се опитвам ги създавам с ръцете си. Например, мога да използвам whammy bar или лявата си ръка, за да имитирам лъкатушещият се звук от хорус ефект.

Когато избирам педали, избирам такива, които имат възможно най-малко копчета. Въпреки че оценявам нивото на контрол, което някои педали предлагат, многото опции ме притесняват и се безпокоя, че може да ритна странна настройка на някоя тъмна сцена. Но всичко е личен избор. Някои хора обичат да работят с всички копчета и да регулират всеки параметър. Това също е супер! Аз просто предпочитам простотата.

В продължение на много години свирех напълно без педали. Директно се включвах в усилвател с добър драйв канал и пружинен реверб и това ми стигаше!

С дългогодишен опит като китарист, как се грижиш за това непрекъснато да развиваш уменията си на китарата?

Честно казано, дълги години усещах застой в китарните ми умения. Все исках да правя повече и не бях доволен. Целта ми обаче не беше да стана шредър. Имах чувството, че правя едни и същи неща отново и отново и ми се искаше да видя китарата под различен ъгъл. Счупването на ръката ми беше повратна точка. Когато се появи вероятността никога да не мога да свиря отново или да развивам уменията си поради тази контузия, перспективата ми се промени. Сега съм много добре настроен към упражненията и изпробването на нови неща. Когато се упражняваш, не става дума само за повтаряне на едно и също нещо отново и отново. Трябва да се научиш как точно да тренираш и да се развиваш паралелно с това. Напреднах много по-значително в месеците след травмата, отколкото в годините преди нея. Обичам да си поставям краткосрочни цели като научаване на нова песен или работа по определена техника. С течение на времето краткосрочните цели се натрупват. Клиширано е, но е и вярно.

Сигурен съм, че и други музиканти ще кажат същото, но слушането на различни жанрове музика наистина помага при поставянето на цели и разширяването на усещането ти за това какво е възможно. Не е нужно да ставаш фен на всеки стил, но развиването на уменето за активно слушане и усилието да разбереш музика, която е нова за теб, наистина помага. Имам още много за учене. Живея близо до Музикалния колеж „Бъркли“, така че се чувствам заобиколен от 10 000 китаристи, които са по-добри от мен. А може би те са 10 000 души, от които мога да науча нещо.

Кой е твоят музикален проект-мечта?

О, това е труден въпрос! Като китарист, бих искал да участвам в джем сешън с някой като Thundercat или да свиря с новатор като Ерика Баду. Като метъл китарист бих искал да бъда Nameless Ghoul в групата Ghost и да свиря на един от техните огромни концерти на арена.

След като Between Skies са готови и групата има нов барабанист, Пол е готов да създава нова музика. Той вече е част и от фънк/джаз групата Midnight Motion. Те планират да запишат дебютен EP, така че скоро ще можете да чуете музика и в този жанр от него!

Photo by Nicole Marie Photography

Пол има и куп недовършени електроакустични инструментални парчета, които може да поемат в различни посоки и да зъвършат с по-електронно звучене или да са по-ориентирани към китара. Каквото и да се случи, Пол планира да създаде сет от инструментали като соло проект. Още сега можеш да чуеш част от тях в неговия Instagram!

Последвай Пол и неговите групи тук:
Уебсайт: wearebetweenskies.bandcamp.com
Instagram: @paulsugar.music
@wearebetweenskies
@midnightmotionband
TikTok: @paulsugar.music

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *