Китарист на месеца: Пол Бонгез

“Чувал/а ли си за предишния китарист на Witesnake – Дъг Олдрич? Е, Пол и аз се запознахме с него и един друг на неговия 1ви Китарен мастърклас за Академичната година, когато първо пристигнахме в Лондон. Докато чакахме да видим тази рок звезда, разбрах че Пол харесва сходна музика на тази, която и аз харесвам, и също така е приветлив и спокоен човек. По-късно чух и страхотните му китарни умения, така че ето няколко съвета, които той сподели.“- Нели

Как би описал пътя си на музикант досега – от къде тръгна и как стигна където си сега?

Започнах да свиря на китара на 15 години, основно защото исках да изсвиря рифове на AC/DC, но и защото си мислех, че ще ме направи по-привлекателен (въздишка). Не се замислях твърде много върху свиренето преди да си взема първата електрическа китара година по-късно. Звукът на пауър акордите с дисторшън промени приоритетите ми и не след дълго започнах да гледам на китарата като на нещо повече от хоби.

Часовете, които прекарвах в упражнения, започнаха да се увеличават и в крайна сметка се записах да уча китара в  ICMP в Лондон. След като завърших и се върнах в родината ми Румъния, започнах да завързвам приятелства с музиканти и бавно се приобщих към местната музикална сцена, като свирех с различни румънски артисти и групи за събития.

По-късно станах част и от групата на круизен кораб, на който прекарах 6 месеца, и имах шанса да развивам уменията си, свирейки ежедневно. Сега отново съм у дома и се опитвам да балансирам между участия и писане на музика за видео игри.

Какво оборудване използваш, което е допринесло за това да станеш успешен музикант?

Мисля, че при всеки музикант идва момент, в който открива инструмент, с който наистина се свързва. В моя случай, това е персонализирана headless китара Kiesel Zeus. Просто работи идеално за мен, звученето ѝ и леснотата на свирене я правят естествено продължение на ръцете ми.

По отношение на усилватели, колкото и да се наслаждавам на безкрайните възможности на дигиталния звук и плъгините, винаги предпочитам лампови усилватели, когато свиря на живо. Има нещо в истинския звук на струните и чистия динамичен отзвук от допира ти, което смятам за изключително важно за едно добро изпълнение.

С дългогодишен опит като китарист, как си поставяш цели, за да развиваш уменията си на китарата?

Вече не си поставям цели или поне не в смисъла на списък с неща, които да отмятам, както по-рано. Просто се питам какво звучене искам да разуча и след това оглеждам различните пътища, които ще ме доведат до него. Понякога се затруднявам, а понякога процесът тече лесно и естествено. Да се примиря с това промени много начина, по който гледам на това какво е добър навик за учене.

Част си от няколко групи. Как се сработваш с други музиканти?

Не мисля много за това. Повечето ми колаборации са били винаги с приятели или хора, чиято компания харесвам, и нещата се случват естествено. Когато това не се случи, търпението, съзнанието за собствените граници и емпатията към колегите музиканти са ключовите съставки на една добра работна атмосфера.

Как подхождаш към създаването на едно добро соло?

Като приема, че може да не е добро соло! Какво изобщо е добро соло? Осъзнах, че тръгвайки с нагласата, че ще  изпълниш нещо страхотно, променя способността ти да изразиш искрено какво чуваш. Така че е повече процес на внимателно слушане, черпене на вдъхновение и да дадеш възможност на собствените си идеи да се оформят.

Освен че свириш по участия, също така преподаваш. Какво е нещо, което научи за китарата от перспективата на преподавател?

Да преподаваш и по-специално да преподаваш на деца е невероятно преживяване само по себе си. Много важно нещо е постоянно да намираш начини да вдъхновяваш учениците си, като откриваш какво точно е нещото, което предизвиква любопитството им по отношение на музиката  и да го стимулираш, чрез упражнение с елемент на персонално откривателство. В зависимост от това как учи даденият ученик, китарата може да бъде слухов, визуален или кинестетичен инструмент за развиване на музикалност. Вярвам, че е отговорност на всеки учител да избере най-добрия начин, по който да я представи.

А какво държиш да знаят учениците ти?

Че музикалното им въображение е точно толкова достойно, колкото на всеки друг, а потенциалът им е толкова голям, колкото желанието им да научат как да го задействат!

С какво би искал да експериментираш в музиката?

Намирам най-дълбоко удовлетворение в състоянието на чисто съзерцаване. Представи си, че наблюдаваш великолепен природен пейзаж: моят вечен експеримент е да се опитам да постигна същата степен на изобилие, когато композирам или свиря, което се свързва и с много други аспекти от живота ми. Когато се прави целенасочено, този експеримент е безкраен източник на нов материал – докато се научаваш да черпиш вдъхновение от всичко, което те заобикаля, и в процеса, надявам се, ставаш себе си и вдъхновяваш другите.

В по-прагматичен план, в момента работя върху проект, който смесва нео-соул с музика от видеоигри и реактивни визуализации. За да надградя експеримента, планирам да го пусна като NFT, за да тествам нови модели на приходи от музика и да подкрепя децентрализацията на изкуството.

Чуй музиката на Пол ТУК и го последвай в социалните мрежи ТУК.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *