Китарист на месеца: Оуен Питър Томас

“Знаете ли, че близо 3 години Рентън работеше в магазин за китари? И при това там имаше някои чудесни колеги! Един от тях беше основно в задната стаичка – където настройваше китари, грижеше се за тях, изпращаше поръчки и всичко това винаги с много старание. Днес той се занимава с това да създава СОБСТВЕНИ китари, което е страхотно! Особено като знам колко усилия и грижа влагаше в това да поправя китарите в магазина, нямам търпение някой ден да пробвам някоя от изключителните му китари! Така че е време за пръв път Китаристът на месеца да е и лютиер! И то човек, който има дълбока любов към китарата. Прочетете разговора с него за интересни детайли от това какво се случва в процеса на създаване на любимия ни инструмент.” – Нели 

Как за първи път се запали по свиренето на китара и как това се превърна в интерес към самия инструмент?

Като дете гледах по телевизията концерти на огромни стадиони на групи като Status Quo, The Police и Queen. Мой приятел имаше играчка китара, която светеше, имаше бутони и тремоло (whammy bar). И аз исках такава и си пожелах да ми купят като подарък за рождения ден. Изненадващо, баща ми всъщност ми взе истинска китара Hondo и усилвател Gorilla, защото „било по-евтино“. Бях въодушевен от подаръка!

Семеен приятел, който беше китарист и учител по музика, ме научи как да свиря Wild Thing на отворени струни и ме оборудва със слайд и ръчно изработен фъз педал. Веднага се запалих по свиренето на китара. Имам ярък спомен колко ме привличаха китарите с шипове и ярките цветни дизайни от онази епоха. Винаги съм се възхищавал на физическата красота на инструмента, който чувствах, че има безкрайни възможности.

Наскоро създаде OPT Guitars. Можеш ли да ни разкажете повече за това и как протече процесът?

Проектът е на много ранен стадий. Наскоро достигнах определена възраст и изпитах желание да се впусна в ново начинание. Реших да действам по тази линия, доколкото е възможно. Никога няма да има идеално време, така че моментът дойде тази година. След като прекарах последните 16 години в търговията на дребно с музикални инструменти, видях и научих много за китарите! А и винаги съм бил сръчен. Учих и изобразително изкуство, с което продължавам да се занимавам по линия на създаването на китари.

Прекарах два месеца в проучване, планиране и събиране на необходимите материали с цел да създам висококачествен инструмент, който все пак да е относително достъпен. През това време създадох прототип на модел за китарата, която сега се нарича Cyfres 1.

Какво трябва да знае всеки китарист за инструмента, което иначе би могло да повлияе негативно на свиренето му?

По мое мнение е много важно инструментът да приляга удобно на тялото. Малки детайли, като избор на правилните струни и перца, могат значително да повлияят на усещането при свирене. Професионалната настройка (или set up) може да помогне за разрешаването на всякакви проблеми и да ви позволи да се съсредоточите върху свиренето. С подходящи познания, дори един по-нисък клас инструмент може да стане идеален.

Какви са основните неща, които един китарист може да направи, за да поддържа китарите си в оптимално състояние?

Настройката е един от най-важните фактори. Ако китарата не е настроена, може да звучи ужасно, независимо от нивото на умение на китариста. Опъването на новите струни е лесен трик за запазване на добрия строй. Поддържането на контактните точки като нулевото прагче смазани също може да помогне при проблеми със строя, а действието и интонацията трябва да се държат в премерени рамки за приятно усещане и строй по целия гриф. Умението да правиш малки корекции на металната ос (truss rod-а) може да подобри изключително инструмента.

Също така нещо толкова основно като поддържането на инструмента чист. Почистването на струните след свирене може да удължи живота им, а и така ще звънят по-добре. Почистването на грифа и прагчетата между смяната на струни. Също така е важно китарата да стои в среда без прах, за да се предотврати появата на проблеми като шумове при потенциометрите и жаковете. Нивата на влажност на пространството, в което е китарата, също трябва да са премерени, за да не се появят дългосрочни проблеми.

Като цяло просто да познаваш инструмента и да следиш всички обтегнати или разхлабени части, преди да се счупят, изгубят или да причинят нараняване.


Когато си избираш китара, кои са някои от нещата, които можеш да пренебрегнеш и предпочиташ да замениш по-късно?

Предлагам най-вече да се уверите, че сте доволни от формата на грифа и тялото. Ако сте готови да инвестирате малко повече пари в инструмента, то тогава смяната на части като pickguards, адаптери и ключове може да стане по ваша преценка, без много трудности. Тези части винаги могат да бъдат надградени по-късно. Струва си да се отбележи обаче, че е малко вероятно тези надстройки да повишат стойността на китарата.

Коя е най-предизвикателната поправка или персонализация, с което си се сблъсквал?

Още в началото, когато разполагах с непозната адаптерна система, бормашина за £15 и акустична китара за £15k и се очакваше да завърша работата в строго определен срок. Случаи като този изискват много концентрация, тъй като една грешка може да струва много скъпо. Изразът „два пъти мери, веднъж режи“ е приложим тук.

Какви са основните разлики при закупуването на китара от лютиер и такава от масов магазин онлайн?

Не само можеш да имаш инструмент, който да е направен специално за твоите нужди, но и самото знание, че инструментът е прекарал значително време в ръцете на лютиер, е огромно предимство. С експертизата и вниманието към детайла на лютерът, можеш да си сигурен, че всичко е оптимално настроено с ниво на гордост и умение. Имайки дългогодишен опит в търговията на дребно, повечето проблеми могат да възникнат директно с изваждането от кутията от фабриката. Някои китари, закупени по този начин, може да се нуждаят от много внимание и грижа, за да достигнат добър стандарт за свирене.

Как изглежда твоята китара-мечта?

Нещо солидно и здраво със страхотно усещане и адаптер, който допълва моето свирене.
Може би, просто може би – нещо, което е създадено от OPT Guitars!!

 

Последвайте Оуен:
Reverb магазин
Instagram
Facebook
YouTube
Прочети ревю на Cyfres 1 ТУК.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *