Китарист на месеца: Никс Бакс 

“Кой е човекът, който кара всеки концерт на живо да звучи наистина страхотно? Тон режисьорът! Благодарение на Никс някои концерти, на които свирих, звучаха наистина невероятно, както и концерти на мои приятели и на групата, която менажирах за кратко. Никс има невероятен слух, заради който успява да прави нещата както трябва, а освен това е и китарист! Така че чети по-нататък, за да разбереш как работи умът на музикант, който знае какво иска да чуе! ❤️” – Нели

Как ще опишеш музикалния си път до сега – от къде тръгна и къде си днес? 

На десет или единайсет години започнах да откривам музиката и да намирам парчета, които харесвам. Първоначално предимно се увличах по поп-пънка от онази епоха, бях голям фен на Sum41. Малко след това Red Hot Chili Peppers издадоха албума By The Way. Той изоснови промени музикалния ми свят – запалих се страшно много по групата и така открих цялата странна и невероятна музика, която ги вдъхновява. Това беше и причината да хвана китарата. Спомням си как сключих пакт със себе си – ако се захванех с китарата, щях да вложа всичко от себе си. И го направих. Ходех на уроци при страхотен местен учител, който е израснал в епохата на хипита и сега се интересуваше от джаз и боса нова. Той силно подхрани глада ми за нова музика и знания за китарата.

Когато станах на осемнайсет, се преместих в Лондон, за да уча съвременна музика. Докато учех, срещнах всякакви странни, прекрасни и уникални музиканти и открих най-различни видове също толкова прекрасна и уникална музика. Намерих своето място. При идването ми в Лондон, нямах ясна идея какво точно искам да правя, просто исках да свиря и да си изкарвам прехраната от това. През годините се занимавах със създаване на всякакъв вид музика, сесии, преподаване, групи за събития, концерти, продуциране, участия на живо, транскрибиране и още. Исках да разуча всички неща, които будеха интереса ми, и поглеждайки назад, се радвам, че го направих, понеже така придобих много полезни умения! След като завърших, се съсредоточих най-вече върху кавър концерти и преподаване като източници на доходи, а в свободното си време създавах оригинална музика.

За съжаление, пандемията, съчетана с някои лични предизвикателства, доведе до рязко намаляване на преподавателската ми работа. Това ми даде възможност да се замисля и запитам какво е нещото, което ще се радвам да правя до края на живота си. Отговорът беше продуциране на музика. Така че в момента съм в процес на изграждане на продуцентското си портфолио, създаване на песни за изпълнители, музикални библиотеки, както и собствени оригинални проекти. Въпреки че загубата на възможности за преподаване беше много стресираща, е чудесно, че имах възможността да помисля върху посоката на кариерата си и да я пренасоча към път, който ще ме удовлетворява повече в дългосрочен план!

Какъв съвет щеше да е от полза на младото ти аз, туко що навлизащо в кариерата на музикант? 

Че трябва да се науча как да се рекламирам по начин, който е автентичен. Както и да се вълнувам без задръжки от това, което правя, и да го споделям. Ако общуваш лесно и си надежден и добър в работата си, хората ще искат да работят с теб отново и отново. Но никога няма да разберат, ако не те срещнат!

Наскоро издаде EP-то „Motina“ с нов прочит на литовска фолклорна музика от проекта Yorige. Как се случи създаването на албума?

Първоначално планирахме това да е университетски проект на певицата Jorige. Щяха да бъдат само две или три песни. Тогава литовската телевизия се свърза с нея и я покани на интервю заедно с майка й Жемина Тринкунайте, която е страхотна фолклорна музикантка. Това ни накара да разширим броя на песните, както и да подготвим EP-то за официално разпространяване, а не просто като университетски проект.

Малко след началото на продукцията започна войната в Украйна, което още повече ни подтикна да направим нещо специално. Историята и културата на Литва и Украйна са дълбоко свързани с музиката, както и с намесата на бившия СССР и сега на Русия. Усетихме, че е много подходящо да създадем този нов прочит и се надяваме да допринесем за създаването на чувство на надежда и сплотеност сред целия хаос. Много се гордея с това как се получиха нещата в крайна сметка и се надявам, че се отнесохме с достатъчно уважение към изворния материал, като същевременно го показахме в нова светлина.

Как пишеш музика? 

Откакто започнах да правя библиотечна музика, ми се налага да експериментирам и да опитвам различни подходи, за да рационализирам нещата и да мога да създам бриф в рамките на ден. Ако работя по бриф, обикновено започвам с груба идея за бас, риф или закачка и изграждам основен ритъм трак около това. След като го имам, мога да създам структурата, да добавя преходи между секциите, както и всички детайли, които ще допълнят мелодията и ще й придадат характер.

Подхождам без да се съдя твърде строго и да изпадам в детайли от самото начало –  гледам да не се задържам върху едно нещо за повече от няколко минути. Важно е да поддържам импулса на творчеството, който лесно секва, когато прекараш един час върху звука на малкия барабан, когато дори още нямаш припев. Започвам с наистина широка перспектива и на всеки етап се задълбочавам повече, докато стигна до най-малките детайли. След като тези неща са изчистени, мога отново да видя голямата картина, за да направя микса. Опитвам се да правя основен микс още докато пиша – само основни неща като сила на звука, панорамиране и добавяне на ефекти, които оформят звука, вместо да го миксират. По този начин миксирането е по-лесно на следващите етапи и усещам на къде отивам, докато пиша.

Когато пиша своя оригинална музика, процесът е много по-духовен, не толкова фокусиран върху завършването на даден проект възможно най-бързо, а повече върху експериментирането и намирането на нови идеи и звуци, които не съм използвал преди.


Как създаде домашното си студио – в какво оборудване инвестира и как го избра? 

Моето домашно студио е тип “направи си сам”. Нямам възможност да имам напълно оборудвана стая някъде в отделно студио, но имам свободна стая в дома си, която служи като склад на хазаина ми. Той е бил музикант, така че притежава много странни музикални джаджи от 80-те, които аз извадих от там. Останалите неща в помещението учудващо работят доста добре като шумозаглушители, така че нещата някак се получиха!

Що се отнася до оборудването, вярвам във философията „работи с каквото имаш“, но ако искаш миксовете ти да звучат професионално, има няколко неща, които трябва да притежаваш. Поради тази причина инвестирах в няколко студийни монитора, обнових компютъра си и си взех нова звукова карта и няколко добри предусилвателя. Обичам странно и нетрадиционно музикално оборудване и ми харесва да създавам собствени китарни педали и синтезатори в свободното си време, така че студиото ми понякога изглежда малко като пещера на луд учен.

Когато инвестирам в оборудване, тръгвам от там за какво е предназначено. Ако става въпрос за “сърцето” на студиото като монитори, предусилватели, плъгини и т.н. търся надеждност и качество. Когато обаче става въпрос за нещо, което ще бъде включено в това основно “сърце”, нямам особени претенции. Искам записващата част в студиото да е с възможно най-студийно качество, докато създаващата шум част да е забавна, да има характер и да позволява експерименти.

С какво обичаш да експериментираш в музиката? 

В момента се интересувам от модулния синтез и изследвам този свят както самостоятелно, така и с китарата. Това е един невероятно свободен, забавен и експериментален вид правене на музика, който може еднакво да разчувства и изненадва. Не мисля, че скоро ще ми омръзне! Що се отнася до китарата, работя върху това винаги да постигам онова дзен състояние, докато свиря и импровизирам. Прекарах голяма част от ранните си китарни години обсебен от теорията и в опити да науча всичко. Докато напредвах, осъзнах, че вече знам много… неща, но нямах представа как да ги приложа! През последните години бавно започнах да включвам всички тези техники и се отдалечавам от строгия подход към свиренето. Сега се фокусирам върху връзката между ухото, мозъка и ръцете си.

Какъв е музикалният ти проект-мечта? 

Това, към което правя и сега – продуциране, но в по-подходящо студио, където бих могъл да работя с групи и записи на живо по-лесно. Освен това искам да създам инструментална група, която да свири моя музика, базирана на китара.

Върху какво работиш в момента? 

Върху няколко оригинални парчета с певеца Арън Фрос, които ще излязат по-късно тази година. Също така пиша нова музика за възраждането на старата ми група Los and the Deadlines, за което много се вълнувам. В процес е и създаването на мой албум с базирани на лупинг атмосферни китарни тракове за музикални библиотеки.

 

Последвай Никс в социалните мрежи:
Уебсайт
Instagram
SoundCloud

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *