Китарист на месеца: Max Solo Music

Както може би знаеш, наскоро си взех нова китара. Отидох в магазина и за мен изникнаха много въпроси, но за съжаление продавачите не знаеха отговорите на доста от тях. Така че се прибрах и както може би си правил/а и ти, потърсих китарата в YouTube, за да се опитам да намеря рецензия с повече информация. И ето как видях Макс – с най-информираната и интересна рецензия, която съм виждала! Страхотна, супер полезна и отговори не само всичките въпроси, които имах, а и много още и така се влюбих в тази китара още повече! <3 Така че реших, че човекът с толкова много знания в инструмента със сигурност ще има някои интересни неща да сподели… прочети ги отдолу! ?“ – Нели

Как се запали по китарата?

Трябва да е било някъде през 1996-1997 г.  – брат ми имаше една-две китари и беше въпрос на време и аз да я подхвана. И точно това се случи – в един момент започнах да се опитвам да свиря и нещата потръгнаха. Той заряза инструмента напълно, а аз продължих.

Как това прерасна от хоби в кариера?

Получи се естествено. През 2006 г. започнах да работя сериозно като музикант, имах по 20 участия на месец с кавър групата ми. Когато обаче се преместих в Германия, където се намирам и до момента, нещата се развиха много бързо. Две седмици след като се нанесох вече свирех в една група, месец по-късно – в две, след два месеца – в три и тн. Първите две години приемах всякакви участия – срещу заплащане и без такова, просто каквато работа ми попаднеше. И тогава нещата още един път се промениха – различни хора започнаха да се свързват с мен с покани да се включвам в различни продукции, от които изкарвах пари. Участвах в няколко мюзикъла и нещата вървяха гладко до към 2018 г., когато някак отшумяха и музиката спря да бъде сериозен източник на доходи за мен. Заради това и пандемията не ме удари по този начин. 

Преместването ти в Германия от желанието ти да преследваш кариера в музиката ли бе продиктувано?

Години преди да се преместя се занимавах с музика, понякога за удоволствие, понякога професионално. Основната причина да замина за Германия беше това, че работех на пълен работен ден, често 6 дни в седмицата, и нямах време да свиря. Това продължи около година, през която бях много тъжен и знаех, че трябва да променя нещо. И когато възможността се появи – действах.

Какво те накара да създадеш първото си видео, в което правиш ревю на китарна техника?

Създадох първото си видео някъде 2016-2017 г., докато все още активно ходех по участия. Нашата ниша не е особено популярна и е много трудно да се развиваш бързо. Затова първите 3-4 години от създаването на канала ми нещата вървяха с бавен темп и чак в началото на 2020 г. ускориха.

Запознах се с различни хора от индустрията и започнах да работя с брандове. Като музиканти, на много от нас ни се иска да бъдем подкрепени от различни марки и като дете и аз исках това. Няколко години след като бях започнал да правя видеа осъзнах, че може би има по-добър начин. Ако работиш с брандове не като техен представител, а като инфлуенсър или ютюбър, то ще получаваш същите неща, но няма да имаш толкова отговорности. Няма да си обвързан само с един конкретен бранд, а ще можеш да избираш каква техника да рецензираш. Така започна всичко – бях представител на различни марки. Те ми изпращаха техника и в знак на благодарност аз създадох няколко видеа. Те ги харесаха, аз продължих да правя видеа, други брандове се свързаха с мен и така.

А как каналът ти набра популярност през 2020?

Не мисля, че е имало едно определено нещо, по-скоро беше комбинация от фактори. Отрази се и това, че всички бяха много повече вкъщи, заради пандемията, но каналът ми набра скорост още през януари 2020. Едно от нещата, със сигурност беше събитието, което организирах в Москва. Беше едно от онези събития, в които ютюбъри и бранодове се събират без публика и в продължение на няколко дни, за да създават съдържание заедно. Има студия, оборудвани с всичко необходимо, и човек може да ги запази и да създаде каквото си иска съдържание с наличната техника и останалите ютюбъри. Бяхме 6 или 7 руски канала и 9 брандове, а събитието беше първото по рода си за Русия. Организирах го много бързо и с минимален бюджет, но нещата се получиха супер. Ефектът не беше моментален, но виждах стабилна положителна промяна в следващите месеци. Мисля, че това беше повратния момент, въпреки че повечето съдържание, което създадохме беше на Руски.

Как ти хрумна идеята да създаваш видеа с толкова задълбочен анализ на китарна техника?

Гледах много такива видеа, но не за китарна техника. Когато свирех в групи се интересувах от начини да снимам шоутата и започнах да купувам камери, които мога да прикрепя за китарата си, за барабаните, сцената и тн. Гледах YouTube канала Techmoan и бях много впечатлен – видеата отговаряха на всички въпроси, които бих могъл да задам. Това ме накара да се замисля – защо няма такива и за китарна техника? Това е съдържанието, което бих искал да гледам, ако искам да си купя нов педал, усилвател или китара. Такова обаче не съществуваше и реших, че аз ще го създам. Събрах всички въпроси, на които бих искал да знам отговорите, и това се превърна в сценария за първото видео. И до днес общо взето така създавам видеата си.

Какъв съвет би дал на начинаещ китарист, който иска да си вземе първата китара?

Бих препоръчал да отиде в магазин за музикални инструменти и да пробва 3, 5 или дори 10 китари и да избере тази, която най-много му допадне. Не е добра идея от самото начало да заложиш на скъп инструмент. Всеки Harley Benton, Ibanez Gio, Ibanez AZES или Cort би свършил чудесна работа. Много брандове имат добри предложения на цени между €150 и €300, като китарите много си приличат. Не са премиум качество, но вършат работа. 

Що се отнася до звученето, е важно да знаеш какво целиш. Повечето хора започват да свирят на китара, защото имат любима група и искат да свирят по подобен начин. Това дава стабилна посока – ако любимият ти музикант свири на определен вид китара, може би ще е добре да вземеш подобна. Полезно е и гледането на видеа с “прочит за начинаещи” на различна техника. Аз не създавам такива, но много канали го правят.

Имаш два канала – на английски и на руски. Има ли много разлики в създаването на съдържание за англоговорящи и за руската аудитория?

Да и не. Ясно е, че ми е по-лесно да се изразявам на родния си език и говоря много по-свободно на руски. Правенето на лайвстриймове и видеоклипове на руски е много по-лесно за мен. Освен това публиката е различна. На руския си канал в началото имах само лайвстриймове, които сега се случват през седмица. В момента почти всеки видеоклип, който снимам, излиза и на двата канала – снимам първо на английски и веднага след това на руски.

Има ли нещо, на което би искал да направиш ревю, но все още не си?

Очевидно има различна техника, която бих искал да притежавам, но бих казал, че искам задължително да направя видеоклипове за нея. Има обаче определени марки китари, които никога не съм докосвал и бих искал да разгледам – ​​като Solar например.

Какво правиш, когато не рецензираш техника – например някой проект, който се случва в момента?

В момента се подготвям за шоу. Става въпрос за мюзикъл – „Наем”, един от любимите ми. Участвал съм в него преди няколко години и беше много забавно, а този път ще бъде и още по-хубаво, тъй като го правим на английски, а не на немски. Винаги е по-вълнуващо за мен да свиря такъв тип неща, отколкото концерти с група, защото се случват много повече неща – участват повече хора и много повече неща могат да се объркат. По-голяма е и отговорността, ако например на сцената има 10 актьори и ти си единственият инструмент, който свири.

Какъв е твоят музикален проект-мечта?

Бих искал да свиря за Тейлър Суифт. Веднъж не бях нает за изпълнение, защото не бях запознат с определен стил музика. Тогава осъзнах, че трябва да науча какво е популярно в момента и започнах да слушам албумите, които получават отличия като „Най-добър албум на годината”. Това беше веднага след излизането на албума ѝ „Speak now“, който изобщо не беше популярен извън САЩ. Слушах го, бях много впечатлен и си помислих, че бих искал да свиря нещо подобно. И тогава дойде “Red”, тя направи световно турне и така нататък. Забавно е, че се запознах и започнах да харесвам музиката ѝ, преди да стане световноизвестна.

Посети уебсайта на Max Solo Music ТУК, последвай го в социалните мрежи ТУК и ТУК и се абонирай за YouTube канала му ТУК.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *