Китарист на месеца: Лало де Пилар

Лало де Пилар е фламенко китарист от световна класа, който започва музикалния си път с първото си изпълнение още на шест годишна възраст в родния си град Луго, Испания. Повече от четири десетилетия Лало се изявява като корепетитор и соло изпълнител. Част е от турнета по целия свят до началото на 2000-те.

Оттогава Лало живее в Хюстън, Тексас, където композира музика за филми и телевизия. Лало не само е връчвал награди за най-добра музика във филма на филмовия и видео фестивал The Gulf Coast Film, но и е участвал няколко пъти в самия фестивал. Близо седем години той също така преподава китара и музика и изнася лекции за тънкостите на фламенкото в Университета “Сейнт Томас.

Лало цени испанското си наследство и обича фламенкото. Затова продължава да разширява границите на това красиво изкуство, като създава уникален репертоар, който отразява неговата култура, енергия, творчество и страст.

Като самоук артист, постигнал такова високо ниво на майсторството на китарата – кое беше най-голямото предизвикателство?

Най-предизвикателно беше, когато бях дете и се налагаше да се упражнявам дълги  часове ежедневно. Беше хубаво и продуктивно предизвикателство. Винаги съм бил много ученолюбив, затова учих усърдно. Въпреки че понякога ми ставаше много самотно, аз бях вдъхновен. Много се радвам, че го направих.

Как би описал какво е фламенко китарата на някой, който я хваща за първи път?

Бих я описал като инструмент, който може да те отведе на места, които дори не си мечтал, че можеш да посетиш. А също и като най-добрата форма на дисциплина, която може да бъде придобита на инструмент.

Какво е нещо за фламенко китарата, което би искал да знаеше, когато започна да я изучаваш за пръв път?

Иска ми се да знаех, че това ще е началото на вечен начин на живот. Може би щеше да ме накара да уча още по-усърдно. Беше прекрасно време и преживяване и се научих как да бъда дисциплиниран, правейки нещо, което дълбоко обичам. Много се радвам, че прекарах всички тези години, усъвършенствайки занаята си.

С години опит като музикант зад гърба си, как си поставяш цели за непрекъснатото развитие на своите умения на китарата?

Въпреки че поставянето на цели е много хубаво нещо, вече не си поставям такива. Преминах този етап от музикалната си кариера и практика. Въпреки това, като опитен професионален музикант, си поставям за цел например да организирам репетициите и репертоара на бъдещ концерт.

Всеки ден упражнявам скали, за да поддържам силата и издръжливостта си. Това ще правя и до края на живота си. Работя усърдно и по композиции, за да ги усъвършенствам. Вече нямам определена цел за нещо, което искам да уча или практикувам. Това се дължи и на факта, че всичко, което правя, е много вдъхновяващо за мен самия.

След няколко години опит нещата естествено си дойдоха на мястото заради всичко, което научих поради огромната си дисциплина.

А какви са някои реалистични цели, които начинаещ фламенко китарист трябва да си постави?

Техниката е отлично място за начало. И все пак всичко зависи от индивида. Аз обикновено започвам с преподаването на скали за начинаещи. Обикновената До скала е чудесен пример. След това преминавам към упражнения за арпеджирано свирене, свирене с палец и техниката алзапуа (alzapua). Някои упражнения за арпежи са отлични за изграждане на силно и безупречно тремоло.

Докато преподавам тези техники, също уча ученика да работи върху компас (compás) ритъма. За фламеко китаристите е изключително важно – compás  е основата на всичко във фламенкото.

Как протича процесът ти на писане на музика за филми и телевизия?

Започвам като питам продуцента и/или режисьора да ми разкаже за проекта. Докато те говорят или започвам да композирам в главата си, и/или тихо да свиря на китарата си. Обикновено така се появява нещо дори и да е начална идея.

Преподаваш и в университета “Сейнт Томас”. Как подходи към създаването на вашата учебна програма?

Преподавах на щат в UST в продължение на седем години. Въпреки че бях поканен да се върна да преподавам в UST, времето ми там приключи, когато Пол Кристофиак за съжаление почина. Имах много прекрасни моменти, докато бях там, и Пол направи дните ми в университета много приятни.

Учебната ми програма всъщност идва още от времената, когато бях малко момче. През годините просто доразвих и усъвършенствах начина, по който учих за първи път. Затова ми е много лесно да се позова на вътрешната си учебна програма, когато имам нужда.

Какъв е твоят музикален проект-мечта?

Да композирам за оркестър, да свиря с него и да го дирижирам. Това би било обобщение на цялата ми музикална кариера. Пожелайте ми късмет!

В момента Лало e в процес на създаване на курс на база на това, което е научил и развивал през цялата си музикална кариера. Насъбраният му опит по естествен начин ще се оформи под формата на книга, CD или и двете. Очаквайте и завръщането на Лало в звукозаписното студио, където той ще записва и продуцира разнообразна музика, която е композирал през годините.

Свържете се с Лало в LinkedIn на https://www.linkedin.com/in/lalodepilar/ и се абонирайте за неговия YouTube канал тук.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *