Китарист на месеца: Джоаким Виканес

“Запознайте се с Джоаким – китарист, с когото завършихме Бакалавърската си степен по изпълнение на съвременна музика от ICMP. Той е много приятен музикант, чиито мек звук винаги успява да задоволи ушите ми. Включително и по време на последния му изпит за Джаз Магистърска степен, който бях късмтлива да видя в Guildhall School of Music and Drama. Много ме зарадва да чуя неговите аранжименти там и (вявам) също и негови оригинални песни!

Като мен – след като работи и учи в Лондон като музикант, той също се завърна в родната си държава. Така че тези дни можете да го видите да работи като китарист в разнородни проекти, както и преподавател по китара в Норвегия.” – Нели

Как се запали по китарата?

Израснах в музикална среда. Майка ми свири на пиано и винаги се намираше по някой музикален инструмент вкъщи. Слушахме всичко от джаз до песни на Дисни всеки ден и така бях изложен на много музика още от малък. Докато растях, пеех в местния детски хор (за малко), свирех в духов оркестър 5 години и създадох собствена пънк банда на 12 години, заедно с най-близките ми приятели от училище. Не съм съвсем сигурен защо хванах точно китарата, но през семейството ми и приятели се запознах с различни китаристи и си мислех, че изглеждат много готино. Взех една малка китара с найлонови струни, която се размотаваше из къщи, и майка ми ме научи на три акорда: Ми минор, Ла 7 и Ре мажор. Така започна всичко.

Тъй като имаш магистърска степен в джаз музика, си идеалният човек да попитаме – как би описал джаз музиката на начинаещ музикант?

Това е вероятно най-голямото клише, но джазът е език. Едновременно сложен и прост. Можеш да слушаш джаз за удоволствие или да анализираш музиката до последния детайл. Няма нищо лошо и в двата варианта. Обичам както лесни за слушане неща, така и по-сложен джаз материал. Когато става въпрос за свиренето на джаз, важна е импровизацията и това да осъзнаеш, че трябва да е забавно – не страшно. И все пак, за да импровизираш, трябва да си развил някои умения като добър слух, добро познаване на някоя и друга скала и как тя работи над акордите. Може да е трудно в началото – поне аз мислех така, когато на 14 години опитвах да свиря по джаз стандарти с учителя ми. Затова най-добрият ми съвет е да си търпелив/а и да свириш неща, които наистина харесваш.

Какво оборудване използваш, което е допринесло за това да станеш успешен музикант?

Прекарал съм безброй часове в YouTube и по различни форуми в търсене на перфектния овърдрайв педал, китара или усилвател. И макар да ми е приятно да търся оборудване, се старая да прекарвам повече време в свирене. Обикновено разчитам на добри ми стар Телекастер за повечето изпълнения и се справям с няколко от любимите ми педали и приличен лампов усилвател. Въпросът е да направиш така, че оборудването ти да звучи добре. И все пак, както повечето музиканти, и аз се старая да съм наясно с новите възможности. Намериш ли инструмент, на който ти е приятно да свириш, всичко ще е наред. Винаги можеш да използваш ресурси като YouTube, Logic, лууп педал и т.н., но трябва да гледаш на тези неща като на възможности, а не необходимост, за да се получи добра сесия или да изкараш добър звук.

По време на работата по мюзикъла “Kristina Från Duvemåla” с Bømlo театър, август 2021

Бил си част от няколко групи за събития, както и оригинални такива, а също така си свирил и като сесиен музикант в мюзикъли. Как съчетаваш всички тези роли?

Опитвам се да съм музикален хамелеон. Харесвам различни видове музика и съответно избрах да не се специализирам в строго определен стил и жанр. Някой може да каже, че това звучи ограничаващо, но в колкото повече жанрове се впускам, толкова повече разбирам колко много общи неща имат. В резултат, винаги съм готов да уча нови неща, и също това ме държи винаги заинтригуван. Разнообразните неща, върху които работя в последните години, също така ми отвориха много врати за нови проекти. Преди две години публикувах книга с песни, което ме накара да подобря значително способността си за четене и писане на диаграми с акорди.

Как се сглобява изпълнение за мюзикъл?

С много упорита работа. Обикновено става въпрос за големи продукции и се налага да си търпелив, тъй като нещата не винаги вървят по план. Въвлечени са много хора и макар да идват от различни среди и области на изкуството, всички се стремим към най-добрия възможен резултат. Ако всеки е склонен да излезе малко от зоната си на комфорт, нещата обикновено се получават добре.

През 2016 си издал първия си ЕР с оригинални инструментали “Spring”. Как мина процесът по създаването му?

Това беше финалния ми проект в ICMP. Събрах някои от любимите ми музиканти и отидохме в едно чудесно студио в Далстън, наречено “Blue Studios”, където записахме 5 песни. Беше общо взето двудневна сесия, а аз нямах много опит в студио по това време. Помня, че научих много неща за сесийните изпълнения, заради този проект. Като се има предвид колко малко време имаш в студиото, е много важно да можеш бързо да вземаш решения и да си способен да изсвириш необходимото. Винаги мисля за работата в студиото като резултат от този конкретен момент. Когато днес слушам ЕР-то има много неща, които бих или трябва да променя – но е каквото е, точно отражение на тези два дни в студиото.

Какви качества според теб правят добър музикант?

 Аз лично ценя високо две неща: способността да слушаш и това да си приятен човек. Преди всичко искам да работя с хора, които са добра компания. Освен това, трябва да са способни да свирят навреме и да карат инструментите си да звучат добре. Ако един музикант притежава тези качества, съм сигурен, че има добри шансове да направи кариера в тази индустрия.

С какво би искал да експериментираш в музиката?

Много ми е интересно как хората се въвличат емоционално в музиката, като слушател или изпълнител. Може би е мелодия, която харесваш, или ритъм, който те кара да се движиш. Обикновено хората се затрудняват да опишат тези емоции и ми се струва интересно да науча повече за това в бъдеще.

В момента Джоаким работи върху нов албум със соловия си проект – квартет с него на вокали и китара. Планът е до края на годината да издаде сингъл. Следи профила му в Insgatram @joakimvikanes, за да не го изпуснеш.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *