Китарист на месеца: Джузепе Пучарели

“Знаете ли какво ме смути, когато се преместих за първи път в Лондон? Че всъщност не познавах никого! Но пък това беше и някак вълнуващо по онова време поради някаква причина! Но един от първите хора, които срещнах в курса си и с които отидох да се видим в пъб-а и да разгледам централен Лондон, беше Джузепе. Един от китаристите, на когото се възхищавах в курса си, и този, който можеше да свири както най-трудните неща от Металика, така и по-сложен джаз. А всички китаристи знаят, че това е страхотно умение! В края на нашите 4 години университет той беше преминал през много музикални проекти и беше написал страхотно EP! Което (тате, ако четеш това, моля прескочи тази част и отиди направо към интервюто) баща ми толкова много хареса, че му го дадох и му купих още няколко CD-та за рождения ден този месец 🙂 Стига толкова увъртания, ето някои от мислите и съветите на Джузепе за джаза и мисловния процес при музиката.” – Нели

Какво те накара да избереш да се занимаваш именно с джаз музика?

Случи се съвсем естествено. Не си спомням деня, в който съм решил: „От сега нататък ще свиря само джаз“. Предполагам, че се заинтересувах от хармониите, мелодиите и ритмите, които се използват в този вид музика. А те са толкова много! Джазът има дълга история!

Как би описал джаз музиката на стартиращ музикант, който чува джаз за първи път?

„Свобода” е думата, която бих избрал. Джазът е свобода. Да, има правила (на хартия) за това как се озвучава акорд, каква скала работи с какъв акорд и т.н. Но в края на деня, като импровизатор, сам трябва да избереш какво и как да свириш.

Кое е най-основното умение за джаз китара, което би препоръчал на начинаещ да усвои?

Не мисля, че има такова. Да можеш да свириш джаз китара включва множество различни умения. Ако трябва все пак да избера едно, щях да започна с овладяване на хармонията от мелодичния минор (както акорди, така и гами – те са едно и също). Мелодичен минор е звук, който повечето хора свързват именно с джаз музиката. (Напр. не свирете G13, сложете повишена 11-та степен там! (хаха) – Не свирете лидийски, свирете увеличен лидийски, не свирете G-7, а Gmin maj7 и т.н.)

Кои са най-големите ти вдъхновения?

Не би било честно, ако не поставя Пат Матини на първо място в списъка си. Той е човекът, който наистина ме е разплаквал няколко пъти. Заради него се влюбих в джаза. Трябва да спомена и Джон Скофийлд, Стив Суалоу, Кийт Джарет, Чарли Хадън, Майкъл Брекър, Лайл Мейс, Бил Фрисел, Кърт Розенвинкел. Учих и с Джон Паричели, китарист от Лондон… Имам толкова много! Всички имат различни стилове, но обичам всеки от тях и много други.

Снимка: Ben Pembery

Как си поставяш цели, за да развиваш непрекъснато уменията си на китарата?

Трудно е. Трябва да си много аналитичен. Да си наясно с нещата, в които не си добър. Например, ако не можеш да свириш в 7, тогава свири именно в 7. Ако не можеш да изпълняваш Eb хармоничен мажор в прагчетата 1 до 4 – тогава се упражнявай върху това. Важното е – даже е от решаващо значение – да прекарваш време с инструмента си.

Как подхождаш към аранжирането на джаз песни?

Зависи от това, за какво аранжираш. Ако искаш да реаранжираш песен, мелодията не трябва да се пипа, в противен случай хората не могат да разпознаят песента! Какво остава? Хармония и ритми.

Мислиш ли за теорията, когато пишеш музика?

Не, никога. Емоциите и чувствата са най-важното. Бих свирил акорд До мажор в продължение на 45 минути, ако това означава нещо за мен.

Как се пише цял албум?

Композирането на нова музика никога не е лесно. Лесно да напишеш каквото и да било, но е предизвикателство да напишеш нещо, което е важно в живота ти. Композирането на музика ми е като домашно. Знам, че трябва да отделя 2 часа от деня си, за да го правя. Така че сядам и започвам да свиря акорди или мелодия… така се започва. Никога не подхождам чрез логика – записвам на Sibelius (програма за писане на партитури) и след това го нося със себе си на репетиция.

Снимка: Ben Pembery

Какви са съветите ти за импровизиране?

Не става въпрос само за възпроизвеждане на правилните ноти с правилния акорд, а за познаване на историята на музиката, както и на различните стилове музика. Начинът, по който подхождаш към Giant Steps, може да е съвсем различен от свиренето на мелодия от… Yellojackets! Важно е да имаш речника да импровизираш в различни стилове, така че да знаеш как да свириш в различен контекст и след това да направиш този речник свой собствен.

Какво е нещо, с което би искал да експериментираш в музиката?

Просто обичам да свиря. Обичам да го правя с различни ансамбли. Някои дни ми се иска да свиря в дует с контрабас, други дни ми е приятно да свиря в трио с барабанист или в квинтет с пиано и валдхорна. Наистина зависи. Всъщност не експериментирам много. Харесва ми чистия звук от китара. Това ми е достатъчно за момента.

Към момента Джузепе пише нова музика и мисли да запише албум с квартет и пиано. Той също така преподава и уроци, можете да се свържете с него на info@giuseppepucciarelli.com.

Чуйте предишните му три албума: 

2017 – Shall We Say It Is Worth [ https://ampl.ink/N9LJR 
2019 – Feel Free To Feel Free – [ www.ampl.ink/VDyBe ]
2020 – Tunes We Like [ www.ampl.ink/aKmDp

Можете да закупите дисковете тук – https://giuseppepucciarelli.bandcamp.com/  или като пишете на info@giuseppepucciarelli.com.

Намерете го още на:

Уебсайт: https://www.giuseppepucciarelli.com/
Instagram: htps://www.instagram.com/pucciarellistraightahead/
Facebook: https://www.facebook.com/PucciarelliMusic/ 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *