Китарист на месеца: Клер Генуд

“Оооо! Каква страхотна синя китара! Това PRS ли е? “ – си помислих, когато за пръв път видях Клер на сцената на джем сешън в университета ми в Лондон. Изглеждаше едновременно уверена, както и вглъбена в собствения си музикален свят на сцената и това ми хареса! Въпреки че не бяхме в същия випуск в университета, имах възможността да я опозная добре през годините и е много приятен събеседник. Знам, че е заета с много групи – оригинални, кавър групи, концерти и турнета… и какво ли още не?! По време на един наш неотдавнашен разговор ми каза, че се е съсредоточила върху записването с новия си усилвател и работи върху ново звучене, но също така пуска и нови видеоклипове в YouTube. Такъв многостранен китарист определено има полезна информация, която да сподели с вас 🙂 ” – Нели

Какво те накара да станеш рок музикант?

Музиката е даденост в живота ми – винаги съм обичала да имам музика около себе си. Родителите ми също са музиканти – баща ми свири на китара, а майка ми е пианистка, така че постоянно бях заобиколена от музика у дома. Когато бях на 8 или 9 години, открих електрическата китара и се влюбих също и в музиката, която върви заедно с нея – която е предимно рок и блус. Всъщност си спомням точния момент, в който реших, че искам да бъда конкретно рок музикант – учех в ICMP Лондон и всяка седмица трябваше да изпълняваме песен заедно с останалите студенти. Свирихме песен на групата Extreme, защото тази седмица жанрът бе рок музика. Това беше първият път, когато изпълних тежка рок песен на сцена с други музиканти и усещането, което получих този ден… Пристрастих се към него! Това беше моментът, в който реших, че именно това искам да правя.

Какво би посъветвала за постигането на страхотен рок звук?

Намирам за важно да имаш оборудване, което е чувствително към това, което изпълняваш – което означава да притежаваш модерни усилватели, не непременно всички, но някои от тях. Когато свириш на тях, като изпълнител често не можеш наистина да чуеш какво се случва. Звукът е силно компресиран и за това усилвателят не реагира много добре на различната динамика. Така че аз използвам (особено при китарата) усилватели, които са много ударни и чувствителни, което означава, че можеш лесно да контролираш количеството дисторшън (distortion) само от начина, по който свириш. Без значение колко силно свирите, някои модерни усилватели не реагират достатъчно на динамиката на китариста. Преди използвах усилвател на Marshall, но сега използвам Invaders Amplification и усилвателят, който имам сега, е идеален за рок – много ударен и чувствителен.

Как създаваш своя собствен уникален звук?

Това, което според мен създава уникалното звучене, е не да се опитваш да разработиш нещо, което никога досега не е правено досега. Ключът всъщност е в това просто да направиш разбор на своите влияния – китаристи, групи и всеки аспект на китарата, който харесваш, като техника или каквото и да било – и просто да вземеш това и да го приложиш към изпълнението си. Ако черпиш вдъхновение само от един китарист или един музикален стил – накрая ще звучиш като копие на някой друг. За да намериш своя собствен звук, имаш нужда от различни влияния. Вземи най-доброто от всеки музикант, който харесваш, и в крайна сметка тази комбинация ще звучи като теб. Така че дори първоначално да копираш аспекти от други музиканти, тайната е просто да копираш не само няколко души, а много хора, и да не вземаш всичко от тях – а само това, което предпочиташ. Отнема време, но коктейл от влияния е начинът за постигане на свое собствено уникално звучене.

Какви са твоите съвети за запис на изпълнение на китара?

Радвам се, че питате, защото наскоро надграждах своите умения в записването. Откакто работя с новия си усилвател – най-добрият, който съм притежавала, се опитвам да постигна да звучи толкова добре, колкото на живо, и на запис. Чудесен съвет, който имам за всеки, който записва или се опитва да запише лампов усилвател вкъщи, е да си вземе лоуд бокс (load box), вместо да  използва традиционния начин за запис на усилвател, чрез микрофон пред кубето. Към момента използвам програма, която симулира кубе, така че записвам ламповия си усилвател и той отива направо в лоуд бокса и след това в компютъра. Така кубето и звука на микрофона се симулират директно в моя компютър. Това е страхотно, защото можете да се записвате без звук. Чудесно е, защото когато искате да запишете лампов усилвател, обикновено трябва да го усилите бая, защото в противен случай усилвателят ви не дава 100%. Което е приемливо в студио, но у дома не винаги е възможно. Получих този съвет от приятел, който работи в студио. Всъщност имам видео с демонстрация на звука, който успях да получа по този начин – можете да го видите тук.

Каква техника би препоръчала на начинаещи рок музиканти?

Първо, не се опитвайте да копирате никой друг. Ако видите друг музикант, използващ определена техника, не се чувствайте задължени и вие да я ползвате. Да се ​​научиш да свириш на китара е безкраен процес – има толкова много техники. Според мен трябва да работите само върху нещата, които искате да ползвате в  своето свирене или писане на песни или харесвате от артистична гледна точка. Например, ако искате да бъдете страхотен блус китарист, вероятно не е нужно да работите твърде много върху последователното (алтърнет) свирене и да свирите много бързо. Днес особено е много трудно, защото виждаме какво правят всички останали в социалните мрежи и е много лесно да си помислим, че ако определен човек успява, като свири по определен начин, то ние също трябва да направим същото. Мисленето по този начин е загуба на време – трябва да прекарвате времето си в работа върху това, което наистина искате да свирите. Ако преследвате успеха, като правите това, което работи за други хора, в крайна сметка няма да бъдете себе си, което не върши работа в дългосрочен план. А това е дългосрочно занимание.

Каква е формулата ти за страхотно соло?

Това, което се опитвам да правя, когато пиша соло, е да направя соло секцията като песен в песента. Харесва ми, когато солата имат структура като песен. Ако пиша соло върху чуждо парче или вече написан backing track – винаги следя динамиката на парчето, с което работя. Когато създавате напрежение – а има много начини да създадете напрежение за соло – един вариант е да добавите скорост. Така че аз свиря по-бързо, когато искам да създам напрежение. В случай, че пиша backing track или е моя песен, пиша хармонията зад солото вече с мисълта за соло. Наличието на соло също е чудесен начин да подготвите слушателя за преход. Така че създаването на соло зависи от това къде е отправната точка и колко креативност можеш да си позволиш, в зависимост от това за кого пишеш. Страхотно соло според мен е такова соло, което допринася към песента и предава емоцията, която искаш. Все пак сърцето на музиката, китарата и писането на сола е да знаеш каква техника или звук да използваш, за да предизвикаш определена емоция у слушателя.

Как подхождаш към сътрудничеството с други музиканти?

Сътрудничеството, особено онлайн, е нещо, което много обичам да правя. Харесва ми фактът, че сега е толкова лесно да работиш с хора от цял свят и го правя често тази година, тъй като музикалната индустрия на живо сега си почива. Дано не за дълго. Тази година записах неща за хора в Израел, Швейцария, Лондон, Америка и т.н. и е страхотно. Относно моя подход – добре е да сте наясно от самото начало какво очаквате един от друг. Харесва ми, когато всеки може да добави своя творчески поглед, но в зависимост от проекта това варира. Вярвам, че създаването на музика с други музиканти е най-същественото нещо, дори ако сте соло изпълнител, защото все пак ще работите с инструменталисти, продуценти и други. Сътрудничеството също е обогатяващо преживяване, от което можеш да научиш много, така че го правя възможно най-често.

Какво е нещо, с което би искала да експериментираш в музиката?

Нещо, с което винаги съм искала да експериментирам и 2020 ми даде шанс, е да опитам да пиша и за други инструменти. До преди няколко месеца пишех почти единствено за китара, тъй като все пак съм китарист, но винаги съм искал да пиша и за барабани, бас и клавиши. Наскоро си взех и бас, за да мога да пиша на китарата, и съм щастлива, че имам времето да го правя. Невероятно полезно е, ако знаеш нещо повече и за барабаните или други инструменти, за да можеш да общуваш с музикантите и да знаеш точно какво да поискаш. Така че бих препоръчала да научите и още инструменти, за улеснение на общуването с други музиканти. В момента искам да мога сама да създам цялостна инструментална песен.

Към момента Клер е в процес на записване на видеоклипове за нейния YouTube канал, така че можете да очаквате много нови неща там. Тя все още работи с групите, с които е работила преди пандемията, а също така има и специален проект с мистериозна група – през следващите няколко месеца тя ще го разкрие! В момента Клер се мести в друг музикален град в Европа и можете да направите предположение кой е той и да я последвате в социалните мрежи, за да видите дали сте били прави:

YouTube: www.youtube.com/c/clairegenoud
Instagramwww.instagram.com/clairegenoud/
Websitewww.clairegenoud.com

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *