Китарист на месеца: Анди Воца II

Този месец имаме първия завръщащ се Китарист на месеца! Миналата година си говорихме с Анди Воца  за неговата музика, а сега седнахме за втори път, за да обсъдим издаването на първата му китарна книга. Прочети повече за нея и настоящите му проекти на по-надолу.

Кога за първи път свири рок на китарата си?

Не мога да си спомня точно. За пръв път посетих урок по китара през протетта на 2002 г. Мисля, че няколко месеца след това изсвирих първата си рок песен.

Кои са някои от най-вдъхновяващите за теб рок китаристи?

Основните ми вдъхновения са Еди Ван Хален, Дейвид Гилмор и Джими Хендрикс. Освен тях, разбира се, има и други, но са твърде много, за да ги спомена. Обичам да научавам по нещо от всеки.

Наскоро издаде първата си книга за китара Master The Art Of Rock Guitar: The Complete Rock/Metal Guitar Method. Какви теми са включени в нея?

Книгата обхваща всичко – от основните акорди, през ритъм, водене и основи на музикалната теория. Подходяща е както за напълно начинаещи, така и за всички, които вече свирят от няколко години и искат да усъвършенстват уменията си.

Как протече процесът на писане?

Първо организирах темите, след това ги разписах и накрая разработих графиките, добавих снимки и записах аудио.

Кой е най-добрият начин да се използва книгата?

Най-добрият е да се фокусира върху дадена глава, в зависимост от целта. Ако например искаш да подобриш знанията си за гамите, то се концентрирай върху главата на тази тема, докато не почувстваш увереност, че си ги усвоил. Ако искаш да се научиш да дрънкаш, то се придържай към тази глава. За напълно начинаещите бих препоръчал да започнат от самото начало на книгата и да вървят глава по глава както са организирани. За по-напредналите е достатъчно да се съсредоточат върху главите на теми, в които имат затруднения.

Какво прави един учебник по китара добър? Какво търсиш, когато разглеждаш такъв?

Мисля, че един добър учебник по китара трябва да е пълен с примери. Трудно е да се разкаже как се свири нещо с думи, по-добрият вариант е да се демонстрира. Добрият учебник по китара трябва да има много снимки и аудиоматериали.

Имаш ли намерение да напишеш и други книги за китарата?
Планирам да разширя настоящата книга, като се съсредоточа върху упражненията. Възможно е да издам втора част догодина.

Върху какво работиш в момента?

В момента работя по проекти на моята група Elyn, което отнема по-голямата част от енергията ми. Току-що пуснахме новата си песен Regret – парче за отлагането и страха да предприемеш действия.


Имаме достатъчно материал, който да издадем за следващата година и за момента не планирам друго. Нищо друго. Времето е ценно и искам да се придържам към това, което наистина искам да правя на момента.


Виж убесайта на Анди: andyvozzamusic.com
Последвай Анди в личните му социални канали тук: linktr.ee/andyvozzamusic
Последвай групата Elyn тук: linktr.ee/elynband

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *