Китарист на месеца: Алистър Поуп

“Ето още един човек, с когото се запознах чрез социалните мрежи. Въпреки чe сме били в един и същ музикален университет, всъщност никога не сме се срещали на живо! Но обичам да слушам музиката му, начина му на преподаване, както и общите му постове 🙂 Винаги успяват да ме накарат да се усмихна. Ето някои интересни и забавни мисли от него:” – Нели

Как би описал музикалния си път до сега – от къде тръгна и къде си днес?

Влюбих се в музиката на около 12 години – просто изведнъж я забелязах. Заинтересувах се от музиката, която слушаше по-голямата ми сестра – The Smiths и U2. Също така започнах да гледам телевизионни предавания като The Chart Show и Top of the Pops и се опитвах да разбера какво харесвам и какво не.

Бързо се появи и интересът ми конкретно към китарата. Не си се представях като барабанист, басист, пианист или певец. Китарата беше моето нещо от самото начало. Започнах да пускам косата си, която стигна чак до пъпа ми, и исках да свиря на Fender Stratocaster китара. 

Идолите ми бяха Ранди Роудс, Джейк Е. Лий и Тони Айоми. По-късно станах фен и на Джими Хендрикс, Джими Пейдж и Стиви Рей Вон. През 20-те и 30-те си години все още обичах тези китаристи, но новите ми идоли станаха Дейв Гилмор и Марк Нопфлър.

В днешно време си изкарвам прехраната като учител по китара, което беше трудно през последните няколко години заради пандемията. Свиря на улицата, понякога по Twitch и от време на време на събития. Току-що бях приет в схемата за музиканти, които свирят в лондонското метро, ​​така че това ще е е интересно.

Какъв съвет би искал да беше получил още в самото начало, когато започна да се занимаваш с музика? 

Веднага се сещам няколко неща, но трябва да отбележа, че тогава не приемах много добре съвети. Може би щях да послушам някой музикант с успешна кариера, но не познавах такива. Чувах предимно съвети, които не ми харесваха, от родителите си.

Нещо, което бих искал да бях чул, разбрал и приел присърце, би било следното: слушай различни видове музика. Иска ми се да се бях изложил на повече жанрове в тези ранни години, вместо да се фокусирам само върху хеви метъла, както направих.

И второто: започни да учиш теорията на музиката. Не се интересувах от нея чак до 30-те си години, когато започнах да преподавам. А с познанията и на теорията станах много по-добър китарист, импровизатор и композитор. Иска ми се да бях наблегнал на ученето ѝ още от самото начало.

Наскоро издаде своето EP When She Laughs. Как премина процеса по създаването му?

Написах When She Laughs през 2017 г. и продължих да работя върху нея през 2018 г. Тогава предадох песента като част от портфолиото си за дипломата си по писане на музика в ICMP. Това обаче беше акустична версия и реших да запиша и версия с група в пълен състав.

Започнах да слагам още инструменти и си помислих, че ще е чудесно да вмъкна и steel pedal. Отворих fiverr и намерих човек, който свири на steel pedal, и той се справи страхотно – можете да го чуете в готовата версия. Като чух как звучи неговото изпълнение, заедно с моята акустична китара и вокалите ми, осъзнах какво точно искам да представлява песента по отношение на инструментите. Добавих и дванадесет-струнна акустична китара, малко мандолина и укулеле и много бек вокали. През това време имах MIDI барабани и не бях доволен. Върнах се във fiverr, намерих барабанист и той също свърши страхотна работа. Всичко в песента е автентично.

Не бях издавал музика от години, не се опитвах да напредвам като артист, който прави оригинален материал. Реших, че е време да променя това. Така че събрах песента, акустичната версия и няколко други версии, както и сингъла ми от 2018-та New York Times и издадох EP-то.

Във видео, което наскоро сподели в социалните мрежи, можем да те видим как свириш на улицата в Лондон. Какво би посъветвал млади китаристи, които биха искали да станат улични музиканти?

Съвет №1: Вземи си четец за банкови карти iZettle, защото често хората не носят пари в брой.

Съвет №2: Ако се затрудняваш да помниш текстове като мен, си вземи iPad и инструмента за обръщане на страници iRig. Поставката на iRig върши страхотна работа за закрепване на iPad-а към стойка за микрофон. Вземи си също и Bluetooth устройство за обръщане на страници, така че да можеш да ги прелистваш с краката си, докато свириш на китарата.

Съвет №3: Просто излез и действай! Иска ми се да бях започнал по-рано.

Можеш ли да споделиш запомнящо се свое преживяване, докато си свирил на улицата?

Преди няколко години да свиря на улицата беше само далечна идея и не се занимавах сериозно да я реализирам. Един ден взех укулелето си и усилвател и седнах да посвиря на една от пейките близо до метростанцията Turnham Green. Някой засне видео с мен и го публикува в Twitter. Беше видяно от много хора, които правят проекти за подобряване на градската среда в Чизуик. Така стигнало до местния член на парламента за Hounslow и тя го пресподели. И така изведнъж видео с мен стана  популярно в района на Чизуик, което беше чудесно за мен, тъй като живея там.

В резултат на това бях поканен да свиря на събитие. До онзи момент избягвах да пея на живо, но реших да го направя и това доведе до ново участие. В крайна сметка така започнах редовно да свиря на улицата.

Освен че свириш по участия и пишеш музика, също така и преподаваш китара. Какво научи за китарата от гледната точка на учител?

Бих казал, че научих повече за китарата от гледната точка на учител, отколкото като ученик. Различните хора имат различен начин на мислене. Можеш да преподадеш дадена техника или теория на някого и той нищо да не разбере. Тогава търсиш друг начин, докато не се получи. В следващия момент обаче може да дойде някой друг, който пък има нужда да му бъде обяснено по съвсем различен начин. Така че намираш още един вариант. 

В ролята на преподавател се налага да намираш различни начини за обяснение на едно и също нещо. За да е възможно това, трябва наистина да разбираш дадена концепция в дълбочина.

А какво държиш да знаят учениците ти?

Да познават грифа и къде точно са нотите! Много китаристи избягват този момент, а без това знание няма как да научат връзката между самите ноти. А това по същество е музикалната теория. 

Какъв е твоят музикален проект-мечта?

Бих искал да запиша албум със собствени песни с талантливи музиканти в Нашвил. Било страхотно, но трябва да спомена, че бих се чувствал комфортно да го направя  само ако напиша 10 нови песни, които са по-добри от всички останали, които съм писал досега.

Последвай Алистър:
Linktree
Уебсайт
Instagram
Facebook
Twitch
YouTube
Patreon

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *