Китарист на месеца: Алекс Фари

“Запознай се с един скъп за мен човек. Някой, който направи преместването от малката ни България до забързания огромен Лондон много по-приятно преживявание. Първият човек на един музикален ум, който срещнах в Обединеното Кралство и човекът, с когото споделих първото си представление с група на сцена – Алекс Фари! Много интелигентен и техничен китарист, който беше голяма мотивация за моето подобрения през първата ми година в университета. Той е бил част от доста разнородни музикални проекти, а пък ако сте любопитни да видите групата, в която свирихме заедно, можете да видите това скъпоценно видео от далечната 2013-та:” – Нели

https://www.youtube.com/watch?v=fwcMAExN-6U

Как започна музикалният ти път?

Винаги съм се интересувал от музиката, което според мен се дължи на баща ми. Той винаги забавляваше гостите, свирейки на пиано или китара и пеейки общо взето едни и същи три песни. Ходих на уроци по китара и пиано, но не попаднах на добри учители и така и не постигнах осезаем напредък, докато не навърших 13 години и реших да уча сам. Извадих старата си акустична ¾ китара, намерих таб на Californication от Red Hot Chilli Peppers и така започна всичко.

Бил си част от няколко оригинални групи. Все още ли пишеш музика?

Обичах процеса на писане на музика в група и особено когато намериш някого, с когото сте на една вълна по отношение на това каква музика искате да създадете. Все още се връщам и слушам някои от тези песни! Към момента съм поставил писането на заден план, за да се съсредоточа върху самоусъвършенстването, както на китарата, така и на компютъра. Прекарвам времето си основно в изучаване на нови техники и изследване на технологичната страна на нещата. След като се почувствам по-уверен в тези насоки, ще се върна към по-креативната страна на нещата.

За какво трябва да внимава един музикант, когато пише прог музика?

Намери собственото си звучене и напиши песента за него. Тъй като поргресивната музика дава много свобода, съществуват групи с коренно различни стилове, което по ирония на съдбата пък прави много лесно неусетно да се повлияеш от тях твърде много. Много артисти се опитват да напишат следващата песен на Dream Theater и аз абсолютно бях един от тях. Хубаво е да се черпи от тези влияния, но трябва и да мислиш нестандартно.

Ще споделиш ли интересна история от времето, когато си свирил на круизни кораби?

 

Свиренето обикновено беше най-малко интересното! Да видиш света определено засенчва това да свириш Бийтълс за 10 възрастни хора в 5:30 вечерта. Забавен момент беше една година, когато свирихме сет на Хелоуин. Всичко беше напълно нормално, докато двама гости, облечени в големи костюми на T Rex с гигантски глави, не започнаха да тичат из залата. Смяхме се толкова много, че трябваше да прекъснем песента!

Какво е нещото за свиренето в група за събития, което би искал да знаеше, когато за пръв път се захвнана с това?

 

Особено щом става въпрос за група на круизен кораб, която свири три пъти на ден само с един почивен ден на всеки две седмици – никога не можеш да имаш твърде много песни! Уверете се, че всички харесвате песните поне малко. Всеки има парчета, които не обича да свири, и те правят скучните следобедни сетове много по-дълги и тягостни.

Какво оборудване използваш за различните си проекти?

Двете ми основни китари са Fender Strat и Ibanez Jem 7V. Strat-ът е за сериозните неща, а Jem-ът за забавните. Също така използвам Line 6 Helix LT за ефекти. Не мисля, че нещо може да бие аналоговите педали, но за удобство и лесно транспортиране Helix е идеален вариант за китарист на круизен кораб. 

За кратък период от време правеше кавъри на укулеле на поп-пънк мелодии. Планираш ли отново да свириш на укулеле?

След известно време укулелето стана твърде силно за мен и към момента преминавам през дълбок и дълъг процес на възстановяване, за да се захвана отново с този инструмент.

Как се грижиш за непрекъснатото развитие на уменията си на китарата?

Разсейвам се много лесно, така че свиренето на не-музикални упражнения и мотиви ми е много неприятно. Обикновено просто намирам част от песен, която искам да науча и се базира на определена техника, и я разучавам. След като хвана нотите, слагам песента в Audacity и я забавям. Щом вече мога да я свиря чисто на определено темпо, я ускорявам, докато не стигна оригиналното темпо. Това е съвсем проста техника, но ми доставя удоволствие да свиря нещо, което преди ме е затруднявало.

Какъв е твоят музикален проект-мечта?

Или да имам собствена прог метъл група, или да ставна пътуващ китарист на Lady Gaga.

Последвай Алекс в Instagram на @alexfarrymusic.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *