Китарист на месеца: Алекс Дан

“Как да представя някой, който е талантлив музикант и артист, има разнообразни умения и познания за вероятно повечето теми, интересни за разговор (е, поне за мен!)? Предполагам, че ще кажа това, което не би могло да е очевидно от въпроси в интервю – Алекс е прекрасен човек и страхотен приятел. Човек, на който може да се разчита, виждащ всеки детайл, както и винаги пълен с идеи. Винаги е радост да работим заедно по някой проект, а скоро сигурно ще видите и още един такъв! Виж последния път, когато работихме заедно ТУК.” – Нели

Как започна твоят музикален път?

През 1995 г., когато на 4-годишна възраст започнах да свиря на пиано. Подхванах класическата китара на 12, когато направих и първите си стъпки с флейтата и започнах да свиря в местни оркестри. Няколко години по-късно подхванах и електрическата китара и сериозно се заинтересувах от различни съвременни жанрове, което ме мотивира да ги изследвам и на пианото.


Свириш на пиано, китара и флейта. Как владеенето на различни инструменти промени начина, по който възприемаш музиката?

Това, че съм мултиинструменталист, ми позволява да гледам на музиката по по-различен начин. Учи ме да съм отворен за различни възможности и предизвикателства. Позволява ми и да свиря в различен контекст – например заради гъвкавостта на пианото и китарата мога да съм част от поп и рок групи, дуетни концерти и др., докато заради флейтата намирам място и в класически оркестри и джаз биг бендове, което никога не бих могъл, ако свирех само на пиано или китара. Заради пианото знам и много по-задълбочено теорията и как да контролирам хармонията. А поради своята популярност китарата не само е много забавен инструмент, но и ми отваря възможности за преподаване.

Каква е причината да избереш именно тези инструменти?

Започнах с класическото пиано на много ранна възраст по идея на родителите ми. Обаче се заинтересувах сериозно от него едва след като се заех с китарата, заради която открих по-съвременни жанрове. В началото ми дойде съвсем естествено да свиря много неща на пианото по слух – просто ми звучеше добре, когато свирех популярна мелодия върху различни акорди, които естествено можех да хармонизирам на момента. Избрах флейтата, тъй като това е любимият ми звук в оркестъра и семейството на дървените духови инструменти. А още повече се запалих по нея, когато открих колко добре се вписва в съвременния джаз (особено post-bob, латино и модален).

Какво за това да си мултиинструменталист би искал да знаеше, преди да подхавнеш различните инструменти?

Иска ми се да бях възприемал инструментите като по-„равни“. Когато започнах да свиря на китара, я виждах като по-„висш“ инструмент и развих силно чувство на свързаност с нея. След като научих и други инструменти и вече съм наясно с усилията и нагласите, необходими за изучаването им, съм много по-отворен и оценявам всички инструменти във всички жанрове .

С толкова дългогодишен опит като музикант, как се грижиш за непрекъснатото развитие на уменията ти на китарата?

Поставям си цели, като просто се съсредоточавам върху това какъв нов звук от някое ново парче мога да копирам и науча. Вече не искам да съм „лоялен“ само на няколко любими групи или изпълнители и да свързвам стила си на свирене с тях, както правех преди. Постоянно търся ново звучене в нова музика и мисля как мога да го имитирам на китарата. Това важи и при другите два инструмента, на които свиря.

Как протича твоят процес на писане и аранжиране на музика за различни проекти?

Обикновено нямам строго определени стъпки, които следвам, когато пиша или аранжирам. Обикновено започвам с голямата картина на това как бих искал да звучат новите ми аранжименти или композиции, избирам отправна точка и действам.

Коя е любимата ти част от това да си музикант?

Ще кажа вероятно най-голямото клише – да се занимавам целогодишно с нещо, което обичам. А освен това и да научавам нови неща в процеса си на работа и от други музиканти, с които работя постоянно.

Какъв е твоят музикален проект-мечта?

Мащабна музикална колаборация с голям брой мои приятели музиканти, която да покаже уникалните ни музикални способности (независимо от личните ни любими стилове, способности и т.н.) и която да запишем и заснемем.

В момента Алекс работи по кинематографичен оркестрален саундтрак, който включва оркестриране на духови и струнни инструменти, с малко примеси на хармония, взаимствана от модерния джаз. 

Последвайте го в социалните мрежи: facebook.com/alexdannmusic
Разгледайте и уебсайта му: www.alexdan.co.uk

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *