Китарист на месеца: Алекс Брус

„Как мога да започна да преподавам, така че когато завърша, вече да имам набрана инерция?“ – беше въпросът, който се въртеше в ума ми през последната ми година в университета. Е, Алекс Брус беше първият човек, който ми помогна по пътя ми към това да стана успешен учител по китара. Бях част от неговата компания Bruce Music, която по това време осигуряваше уроци по китара и пиано за ученици от всички възрасти и способности в Лондон. Така бързо се събрах с първите си ученици чрез него. Разбрах, че откакто напуснах Лондон, още хора са се присъединили към екипа му, който вече обхваща 12 инструмента и 5 британски града! И с неговия дух да бъде винаги ангажиран, достъпен, приятелски настроен и забавен, помислих, че ще има полезни съвети, които да сподели тук.“ – Нели

Как би описал пътя си на музикант досега – от къде тръгна и къде си сега?

Започнах да свиря на китара, когато бях на 14. Това бързо премина далеч отвъд просто хоби и се превърна в нещото, което искам да правя с живота си. Бил съм в различни групи, писал съм песни, учил съм и т.н. И наистина се наслаждавах на всичко това. Но нещото, което ми донесе най-голям успех, е управлението на компанията.

Какво те накара да създадеш своята агенция, в която свързваш преподаватели по китара и ученици?

Винаги държа да подчертая, че Bruce Music не е една от онези безлики, гигантски агенции, към които може да се присъедини всеки желаещ преподавател. Срещам се лично с учителите, имам определени стандарти и винаги държа на личното обслужване. Създадох агенцията през 2013 г. – исках преподавателска работа да допълва доходите ми докато уча. Въпреки че няколко компании ме поеха и ми дадоха преподавателска работа, ми стана ясно, че ще трябва да създам собствена компания, за да имам повече контрол над привличането на по-голям брой ученици. Работих особено усилено в началото, създавайки компанията, и донякъде може да се каже, че пренебрегвах университетските си задължения. Положителният аспект на това обаче беше, че когато завършиш, вече имах сигурен доход.

Как комбинираш ученик с правилния учител и обратно?

Голяма част от това се свежда до местоположението, тъй като учителят трябва да бъде местен, за да може лесно да стига до дома на ученика. Тъй като екипът се разраства, обикновено имаме няколко такива учители на разположение, а не само един. Така се стига до въпроса кой учител може да предложи на ученика желания график. Също така вземам предвид и стила – дали ученикът обича джаз, метъл, или класическа китара и дали това прави по-подходящ конкретен учител? И също – стиловете на обучение. Често родителите ни уведомяват за учителите и преподавателските подходи, на които техните деца досега са реагирали добре. Това допълнително ни дава възможност да ги свържем с най-подходящия учител.

Какъв съвет би дал на ученик, който иска сам да намери най-подходящия учител?

Опитайте се да говорите с потенциалния бъдещ преподаватели по телефона, тъй като така ще получите добра представа дали си пасвате. Най-просто казано – харесвате ли го? Разбирате ли се с него или нея? Всеки ученик има свои собствени притеснения – за някои това е местоположението, цената, графикът или квалификацията на учителя. Моят съвет би бил да се търси баланс между всички тези неща. Ако някой от тези аспекти ви създава неудобство, вероятно не е правилният човек.

Чрез своята агенция имаш представа за това как много учители по музика се справят със ситуацията в света в момента. Как беше преминаването към само онлайн уроците за теб и учителите в твоята агенция?

Нещата вървят много добре в това отношение. Винаги работя усилено, за да дам на всеки ученик или родител индивидуализиран комуникация, администратор и обслужване, и мисля, че този подход помогна на учениците да останат с нас и да опитат онлайн уроци. По-голямата част от заслугата трябва да отдам на екипа, тъй като много от тях наистина поеха инициатива в набавянето на нов софтуер, усърдно адаптиране и планиране на уроците и проявиха огромен ентусиазъм в трудните моменти. Фактът, че толкова много ученици останаха неотлъчно с тях, е свидетелство за страхотните взаимоотношения, което вече бяха изградили и колко добри са учителите.

Ефективни ли са онлайн уроците за вашите учители и ученици?

Като цяло, да. Разбира се, за онлайн уроците е необходима специална подготовка, но с усърдието на учителите и упоритата работа на учениците, повечето се наслаждават на продължаването на своите уроци. За мнозина те представляваха рутина и структура, креативен начин за прекарване на време и през карантината и дори, честно казано, просто нещо приятно за правене! Желанието на учителите и учениците да се адаптират към технологиите е от решаващо значение. Тези, които намират онлайн уроците си за толкова приятни, колкото и присъствените такива (а често също за по-удобни – понеже не е нужно да пътуват до учителя… или да подреждат преди учителят да ги посети!) не са малко.

Какви други промени трябваше да приложите?

Най-голяма беше корекцията при подхода. Защото, например, когато учител и ученик/родител са съгласни как/кога/дали да преминат към онлайн уроци, или да се върнат към присъствените, то тогава всичко е чудесно. Но в случаите, когато някой от тях не вижда нещата по същия начин, е необходим внимателен подход. Разбира се, никой не трябва да бъде притискан да работи по начин, който да го кара да се чувства неудобно. Но от друга страна, обслужването на клиентите и предоставянето на учениците на това, което искат, е в основата на бизнеса. Балансирането е много важно! Септември беше добър в този смисъл, тъй като за мнозина това беше важен етап – тъй като много хора планираха да се върнат към нормалните уроци.

Кой е най-голямото ти музикално вдъхновение и влияние?

Прекарвам толкова много време в мислене, обвързано с китарата, че обичам да слушам неща без никакви китари в тях. Любимата ми група е Mammal Hands – нещо като модерно джаз трио от Норич, Великобритания. Но най-голямото ми влияние е соловата работа на Джон Фрушианте. Между 2001 и 2009 г. той издаде 10 албума, всеки от които винаги ще обичам повече от всичко останало.

Кое е любимата ти дейност с китара в ръка?

Подобно на много китаристи, и аз обичам да импровизирам соло над поддържащи песни! Но също обичам да свиря self-accompanying, chord melody, в полу-импровизиран стил, тъй като това е като тест за уменията, способностите и креативността, който е наистина предизвикателен, но успешен при наличието на концентрация. И точно това го прави увлекателно и забавно.

Разрастването на бизнеса дава възможност на Алекс да се впусне и други творчески пътища и той вече постига известен успех като писател на комедия и драма. Към момента е в разговори с различни телевизии и радиостанции.

Можете да се свържете с Алекс на: alex@brucemusic.co.uk
Вижте и убесайта на Bruce Music:
https://brucemusic.co.uk/

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *