Китарист на месеца: Аарън Керингтън

“Той прилича на Доктора!“ Това беше първата мисъл, която ми мина през главата, когато за пръв път се срещнах с Аарън 😀 Причината вероятно е, че тогава бях обсебена от сериала “Doctor Who”, но също така и заради неговия стил и готин британски акцент. След като го опознах по-добре, разбрах, че той е наистина страхотен човек, който се грижи за хората около себе си. Това качество много ми помогна, когато живеех в Лондон. В университета участвахме заедно в звукозаписен лейбъл, управляван от студентите. Всеки път, когато разговарях с него след това, дори и да бяха минали много месеци, се чувствах, че мога да разчитам на него – да ме изслуша и да сподели находчиви прозрения и решения. Като колега преподавател по китара знам, че Аарън знае полезни съвети, които може да сподели тук (и в личните си уроци и YouTube канала си), така че сега ще го оставя  сам да ви разкаже своята история.” – Нели

Как започна пътя ти на музикант?

Когато за пръв път хванах китара на 14-годишна възраст. Получих я като подарък за 12-тата ми Коледа, но не свирих две години. Един ден мой приятел ми дойде на гости и ми показа разни неща на китарата и не съм се откъсвал от нея от тогава!

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което си се изправял, за да стигнеш където си днес като музикант?

Да се изградя като име. Да станеш достатъчно добър е едно, но да срещнеш правилните хора и да напрдеваш чрез това, кого срещаш, е друго. Нужда е голяма доза късмет, но и просто да си активен винаги, когато можеш.

Как се справи с това?

Като си уреждах участия. Също и като отидох в музикален колеж и университет.

Как пишеш музка?

Променливо е, но започва с чувството за нещо, което се случва в живота ми. Навхърлям текст и да наслагвам акорди върху него. Преди да започна да записвам има груба представа за песента в главата си и колкото повече мисля за нея, толкова повече я избистрям. След като почувствам, че имам достатъчно материал, преминавам към записване.

Освен че свириш, ти също преподаваш. Какъв е подходът ти към учениците?

Зависи до голяма степен от ученика и защо иска да учи – дали е заради училище, за себе си или в най-лошия случай – защото родителите му са го принудили. Никога не знаеш кой ще е следващият ученик, така че трябва да се адаптираш. Личността, способностите, желанието да се упражнява – всички тези особености на учениците имат огромно значение. С начинаещите имам изпитан метод, който работи в 99% от случаите. Въпреки това, с напредването на нещата, ученикът може да има собствени идеи за това как иска да върви обучението, така че вземам това предвид, доколкото е възможно.

А какъв урок си научил ти от своите ученици?

Как да разнообразя музикалните си предпочитания! Преподавам на много тийнейджъри, а наближавам средата на 30-те, така че нашите вкусове обикновено варират драстично!

Какви са някои предимства и недостатъци при преподаването на китара лично в сравнение с преподаването на китара в YouTube?

YouTube може да бъде много полезен, но зависи. Както при всичко в живота, да си в стаята с друг човек е по-полезно както физически, така и психически. Въпреки това, има някои много добри преподаватели в YouTube, които обясняват много добре, снимат под добри ъгли, така че пръстите се виждат ясно и наистина са интверстирани в това да помогнат на хората да учат китара. YouTube е чудесен за ученици, които вече са на определено ниво, и е от огромна полза, ако не сте в състояние да си позволите уроци. Иска ми се да съществуваше, когато се учех – сега е толкова лесно да намериш информация. Макар че трябва да се внимава, защото има и много лоша, неясна информация. Препоръчвам поне в началото да посетите уроци, за да избегнете формирането на лоши навици. Но ако можете да си го позволите и дългосрочно – инвестирайте в уроци с учител.

Какво можем да намерим/очакваме на YouTube канала ти?

Уроци по китара! А също и някои песни. Създавам уроци предимно за начинаещи до средно напреднали. Ще намерите например три видоеклипа с песни, които имат само по един акорд в тях, така че ако търсите наистина лесни песни и нямате претенции кои са точно, може да ви допадне. Все още развивам стила си, но мисля, че видеоклиповете ми към момента се получават много добре. В секцията с коментари за някои от тях има положителна обратна връзка, което е страхотно, защото това е смисъла на преподаването в YouTube – да помагам на желаещите да учат, а обратната връзка е това, което ми дава мотивация да продължавам!

https://www.youtube.com/watch?v=U2EdEdxua0w

Коя е любимата ти част от това да си музикант?

Да свиря на живо и да накарам публиката да се чувства част от нещо. Участия, където можеш просто да си себе си и да се забавляваш. Особено обичам следобедните концерти (бих правил и сутрешни, ако съществуваха!),  на открито през лятото и подобни.

Кои са най-големите ти музикални вдъхновения и влияния?

Еха. Много труден въпрос, но имена, които ми хрумват са Queen, Muse и Nickel Creek. Всеки, който умее да пише страхотна музика.

Кой е любимият ти китарен трик?

Pinch Harmonics.

Освен всичко споменато в интервюто, Аарън пее и свири в акустичен дует, на име The Records. Вижте тяхното соул/мотоун/поп изпълнение ТУК

Намерете Аарън също и в:
Instagram: @aaronsguitars
Facebook:
facebook.com/aaronsguitars1
YouTube: ТУК

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *