Китарист на месеца: Аарън Керингтън

Днешният Китарист на месеца е мой приятел, когото срещнах в университета, докато и двамата бяхме част от студентска звукозаписна компания – представям ви Аарън Керингтън! Аарън е страхотен китарист, с много разнообразен опита. През 2020 г. той отново беше нашия Китарист на месеца, но оттогава не е преставал да се развива и сега ще разберем повече за това.

Ти беше един от първите ни китаристи на месеца през лятото на 2020 г. Какво се случи оттогава?
Еха! Било е отдавна! Преместих се от Лондон по средата на COVID. Исках да се махна от града и сега живея в Бат. Занимавах се основно с преподаване и свирех по сватби. Тогава срещнах човек на име Джак, който ме покани да отида в Дубай, за да свиря 6  дни в седмицата. Бях там 3 месеца, върнах се за един, повторих и след това направих същото в Бахрейн. Достатъчно е да се каже – репертоарът ти става МНОГО по-голям и уменията за свирене на сцена се повишават значително.

Свиренето по 6 дни в седмицата ми звучи доста интензивно! Как беше това преживяване? В едно 3-часово изпълнение всъщност влизат много други неща – упражняване, репетиции и т.н.

Наистина беше много интензивно! Започвахме в 9 вечерта и приключвахме в 1:30 сутринта, след което се връщах с автобус до квартирата си. Що се отнася до свиренето на сцена, това наистина ме извади от черупката ми. Когато го правех по такъв постоянен график, се чувствах много удобно, вдигах китарата, свирех на маси и в крайна сметка преминах на безжично свирене. Тичах из заведението и просто си прекарвах добре. Това също помогна на свиренето ми на улицата и преподаването, тъй като репертоарът ми бързо се разрасна.

Освен това имах късмета да свиря с невероятни музиканти, които ме накараха да си помисля: „Как може да са толкова добри!“ Ти си живяла в Лондон и познаваш този стандарт, когато влезеш в заведение с невероятни музиканти. Точно когато си мислиш, че вече знаеш как стават нещата на китарата, виждаш някого и си казваш „Уау!“. И човека дори не е в YouTube или нещо подобно – не всички искат да бъдат известни, но в света има невероятни китаристи!

Какво според теб е ключът към страхотното изпълнение на живо?

Връзката с аудиторията и да свириш това, което харесва. Хората искат да чуят песни, които знаят и/или искат да се потопят в преживяване – да бъдат част от нещо. Ако свириш правилния вид материал, те ще припяват, защото знаят песните. Ако свириш оригинална музика, то трябва да положиш повече усилия, за да го потопиш в преживяване. Осъществяване на зрителен контакт, говорене с хора и такъв контакт са много важни елементи т.н.

Докато свиря на улицата също рекламирам уроците си, чрез моя знак. Хората слушат мое соло, забавляват се и след това питат и аз им разказвам за китарната академия и им давам листовка.

Как се разви преподаването ти през годините?

Започнах да преподавам преди 16 години, когато бях на 20. Започнах с няколко ученици и не знаех какво правя. Просто исках да покажа китарата и да преподавам. След това отидох в университет, където надградих знанията си. След като завърших университета през 2014 г. получих позиция в академия в Източен Лондон. Бях там 4-5 години и тогава наистина започнах да разбирам какво всъщност представлява преподаването. Всичко се свежда до това да намираш баланса между персонализирането на урок, така че учениците ти да свирят това, което искат, но и да надграждат уменията си непрекъснато.

Мисля, че това е нещо, което и двамата разбрахме в ICMP – и аз съм на същото мнение. Преминавайки през университета, виждаш, че има толкова много начини да научиш едно и също нещо. И така, за кого е подходяща “Академия Керингтън”?

В момента академията е на много ранен етап. Въпреки че преподавам от дълго време, това е първият път, когато създавам бизнес и трябва да погледна бизнес страната на нещата. В момента търся 6 китаристи тук в Бат, които да започнат групови уроци на място. Почти всичко, което съм правил, е било едно към едно. И си спомням, когато за първи път трябваше да свиря пред публика – беше ужасяващо. Възможността да свириш в група ще помогне за това. Така че, ако сте в Бат, можете да се присъедините към нас!

Друго нещо, което правиш онлайн, е твоя канал в YouTube. Какво се случва там напоследък?

В момента съм по-фокусиран върху пренасянето на нещата на местно ниво. Вярвам в личната връзка. Има нещо в това да си с хора в една стая и да създаваш атмосфера. Така сме го правили от векове и технологията все още е доста нова. Последното нещо, което направих в YouTube, беше ревю на безжична система – китара без кабел. Лесна за настройка и много достъпна.

Кое е любимото ти нещо, от това да си музикант?
Да свиря на живо, да създавам връзка с публиката и да изразявам себе си.

Кое е любимото ти нещо, от това да си музикант?
Да свиря на живо, да създавам връзка с публиката и да изразявам себе си.

Кой е най-голямото ти музикално вдъхновение в момента?

В разгара на създаването на бизнес цялото, музикалното ми вдъхновение е по-скоро на случаен принцип. Забавлявам се да свиря на улицата парчета като Purple Rain, Sweet Home Alabama, Bohemian Rhapsody, Sweet Child O’ Mine… обичайните. Наскоро гледах  интервю с Джон Петручи, който има оголямо влияние върху свиренето ми. Не съм бърз като него, но го намирам за вдъхновяващ. А също и Гътри Гован. Джак Гардънър е човек от Обединеното кралство, който според мен живее в Швейцария. Той има свири наистина страхотно – широки интервали, широки слайдове и арпежио. Него мога да посоча като човек, на когото много обичам да подражавам, когато свиря на китарата.

Върху какво работиш в момента? Планове за годината?

Изграждането на “Академия Керингтън” е основният ми фокус.

Вижте училището по китара на Aарън:
Carrington Guitar Academy

Последвай го:
Facebook
YouTube

Гледай цялото видео тук:

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *