Какво представлява класическата китара?

Пътя на всеки китарист започва с решение с какъв тип китара иска да подхване и това не е лесен избор. Разбира се, можеш да започнеш с който и да било вид китара и след като научиш основите да решиш коя най-много ти допада. Винаги е добре обаче да знаеш предварително с какво си имаш работа. Вече покрихме повечето видове акустична и електрическа китара, така че сега е време да разгледаме и класическата.

Повечето китаристи започват с акустична или класическа китара, тъй като те са по-щадящи за пръстите и не е необходима допълнителна техника като усилвател, за да се чува звука. Често пъти те са и по-евтини от електрическите китари.

За някои начинаещи китаристи (както и напреднали) е трудно да направят разликата между акустична и класическа китара. 

Класическа китара

Акустична китара

Eто основните разлики между двете:

1. Гриф

Грифът на класическата китара е много по-широк от този на акустичната. Често класическите китари също нямат маркери за прагчетата по грифа.

2. Форма на тялото

Акустичните китари често имат дредноут форма, която е значително по-голяма от тази на класическата китара. При класическите китари изрязването, което дава достъп до по-високите прагчета, се среща рядко.

3. Магаренце

При стандартна класическа китара струните са завързани на възел около магаренцето, за да се закрепят на място. За разлика от тях, магаренцето на акустичната китара има клинчета, които държат струните на място.

4. Струни

И двата вида гореспоменати китари всъщност са акустични, просто едната има найлонови струни (класическата), а другата стоманени (акустичната), поради което съвременните акустични китари често се наричат и „акустични с метални струни“. Найлоновите струни на класическа китара са много по-дебели и по-меки от стоманените. Някои китари с найлонови струни също не се смятат за “класически”, но изпадането в такива детайли е напълно различна тема. Кажи, ако би искал/а да прочетеш статия на тази тема.

5. Ключове

Механиката на настройване на класическа китара е доста различна от тази при акустичната китара. Обикновено при класическа китара ключовете са пластмасови и метални, докато при акустична  – са изцяло метални.

6. Цена

Класическите китари често са малко по-евтини от акустичните, което е и причината много начинаещи китаристи да започват първо именно с класическа китара.

Най-добрият вариант, когато си избираш китара, е да пробваш колкото се може повече опции и да разбереш коя е най-подходяща за теб и музиката, която обичаш. Отдели си време за по-продължителен престой в близкия музикален магазин или помоли своите приятели-китаристи да изсвириш по един акорд на техните китари. И не се безпокой – наистина съществуват хиляди китари, но ще успееш да почувстваш кои от тях са подходящи за теб.

Ако искаш да прочетеш наистина задълбочен анализ на класическите китари, виж тук.

Изпуснахме ли нещо важно? Винаги можеш да ни допълниш и зададеш въпрос, ако нещо е останало неясно – в коментарите долу или в групата на нашето Китарно семейство. Стани част от него ТУК и сподели на каква китара свириш!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *