Какво е последователното свирене и как да го овладееш

Много начинаещи китаристи, а дори и някои по-напреднали, имат лошия навик да свирят на струните, използвайки само удари надолу. Ако вече е минало известно време, откакто свириш на китара, то със сигурност знаеш какво е последователното свирене – комбинация от удари надолу и нагоре по струните. Последователното свирене е важна техника за всички китаристи, независимо от жанра – така че колкото по-скоро го овладееш, толкова по-добре.

Теорията на последователното свирене е много проста: когато изпълняваш единични ноти, винаги трябва да удряш струните надолу, след което нагоре, отново надолу, нагоре, надолу и т.н. като имаш наум най-бързият ритъм.

Този вид удряне на струните позволява да оптимизираш движението на ръката, с която удряш струните, и да достигнеш скорост, невъзможна за постигане с удари само надолу. Има логика, нали? Все пак оползотворяваш и удара надолу, и удара нагоре, което ти дава два пъти по-бърз ритъм. Не всички китаристи имат за цел да свирят бързо, но при по-голямата част в един момент скоростта ще е необходима.

Основите на последователното свирене

В него няма нищо сложно. За да използваш тази техника, е нужно просто да удряш струните първо надолу и после нагоре, последователно. Това е! Като за начало обаче, трябва да започнеш с правилен захват на перцето – това е от съществено значение, ако искаш да се възползваш от всички предимства на последователното свирене. Гледай видеоклипа на Нели по-долу, за да провериш дали вече държиш перцето по най-добрия начин.

След като се увериш, че държиш перцето правилно, опитай да го поставиш под лек ъгъл спрямо струните, вместо да го държиш съвсем успоредно. По този начин, перцето ще срещне по-малко съпротивление от струната. Това се получава, защото извитият ръб на перцето ще се плъзне по-лесно по струната.

След като намериш ъгъл, с който се чувстваш комфортно, е време да се концентрираш върху движението на ръката, с която удряш струните. При последователното свирене трябва да използваш малки движения. Нещо важно, на което трябва да обърнеш внимание, е откъде идва движението при удар на струна – и това са именно пръстите, а не китката, когато свириш бързи неща. Китката е бавна, тъй като изисква по-голямо движение да поместиш цялата си ръка, отколкото просто да свиеш ставите на пръстите си. Може да използваш движение от китката за нормални скорости. Важното е да НЕ използваш движение от лакътя. Не само заради технически причини, но и защото свиренето от лакътя може да доведе до наранявания.

За какво да внимаваш, когато свириш последователно

Не забравяй, че трябва да сменяш посоката след всяка ударена нота. Първият удар трябва да бъде надолу, вторият нагоре и отначало. Така че, когато се упражняваш, трябва да започнеш с удар надолу и да продължиш с такъв нагоре. Целта ти трябва да е да стигнеш до момента, в който можеш да изпълняваш всички упражнения равномерно и последователно. Не трябва да има излишни паузи между нотите.

Ако имаш склонността да се връщаш към старите навици, просто си дай време да обмисляш движенията и да се упражняваш бавно. Можете да свириш упражненията с каквото и да било темпо, стига ритъмът да е постоянен.

Когато се чудиш какво да свириш като упражнение, имай предвид, че скалите са чудесен начин да упражняваш последователно свирене. Всеки път, когато учиш скала на китарата, освен ако изрично не ти е казано друго, трябва да я свириш последователно. Можеш също да използваш Упражненията по Скали на Нели като се присъединиш към Китарното семейство. Ще ги получиш директно в мейла си след няколко дни. 

И последен съвет – най-добрият начин да упражняваш последователното свирене е да го използваш възможно най-много. Независимо дали свириш соло китара, скали или дори акорди, опитай да използваш последователно свирене във всичко, което изпълняваш.

За още информация, съвети и трикове те каним да се присъединиш към Китарното семейство на Нели и да се абонираш за нейния канал в YouTube! А ако вече ти се иска да се впуснеш в света на китарата, можеш да се запишеш за урок ТУК – първият е с отстъпка от 50%!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *