Какво е икономично свирене (еconomy picking)?

Когато използваш перце за китара, има три основни начина, по които можеш да го направиш: алтернативно, sweep и икономично свирене. Докато алтернативното свирене е последователност от удари нагоре и надолу за възпроизвеждане на мелодии, а sweep свиренето е замахване през през струните, за да се получи бърза последователност от ноти, то икономичното свирене използва различен подход, при който изборът дали да се свири нагоре или надолу идва от това към коя струна се преминава. Тази техника има за цел да увеличи максимално ефективността на свиренето с перце чрез обиране на движението, за да се постигне по-висока скорост.

Ето до какво се свежда: когато свириш ноти на една струна, се използва алтернативно дрънкане; когато се променя към съседна струна, перцето винаги върви по най-краткия път:

  • Надолу, ако целевата струна е разположена надолу
  • Нагоре, ако целевата струна е разположена нагоре.

Например, когато изпълняваш възходяща гама от три ноти на струна, ударите с перцето ще следват модела надолу-нагоре-надолу на всяка струна, което означава, че ще изпълняваш третата нота на всяка струна с удар надолу, докато перцето продължава същото движение надолу, за да ударите първата нота на следващата струна. При низходящо свирене на скала от три ноти на струна моделът за дрънкане ще бъде нагоре-надолу-нагоре на всяка струна.

Икономичното свирене се използва в редица стилове и често се диктува именно от жанра. Много рок, джаз и фюжън музиканти използват икономично свирене. Ако искаш да видиш вдъхновяващи примери, можеш да гледаш изпълнения на някои бележити китаристи, използващи тази техника: Франк Гамбейл (авторът на първата книга за икономичното свирене), Ерик Джонсън, Джими Бруно, Ингви Малмстийн и Лес Пол.

Ако не си експериментирал/а с икономично свирени и си предан/а на алтернативното свирене, може да ти е трудно да се приспособиш към този нов метод. Въпреки това, това е техника, в която си струва да инвестираш време. Основното предимство е, че намалява работата на ръката на, с която държиш перцето, защото не се налага да изпълняваш постоянни удари нагоре и надолу. Също така подпомага и плавността, особено при свирене на арпежи поради тясната връзка между икономичното свирене и свиренето със замахване (sweep picking) и по този начин можеш да изпълняваш бързи ликове с по-мек звук.

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тази статия тук. Ако искаш всяка седмица да получаваш БЕЗПЛАТНИ учебни материали като ТАБ-обве, нотации и още, стани част от Китарното семейство на Нели и се абонирай за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Какво е последователното свирене и как да го овладееш?

Как да си настроя китарата?
Как да настроиш китарата си по слух
Какви са различните видове акустични китари?
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)
Какви струни да използвам? Кратък гид за дебелината на китарните струни

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *