Какви струни да използвам? Кратък гид за дебелината на китарните струни

Дебелината на струните означава всъщност какъв е размерът на струната в диаметър. Този размер оказва голямо влияние върху възпроизвеждането на звука в допълнение към други фактори като материала на струната. Трудно е за вярване, но дори хилядна част от сантиметъра може да има огромна ефект върху звука и усещането на китарата.

Дебелината на струните се измерва в 1/1000-на от инч. Когато погледнеш пакет от струни, най-тънката и най-дебелата ще са отбелязани на опаковката. Например надпис „10-46“ би означавал, че най-тънката струна в пакета е размер 10, което е 0,010 инча или 0,254мм в диаметър; а най-дебелата е размер 46, което е 0,046 инча или 1,17 мм в диаметър. Размерът на струните обикновено се назовава по най-лека струна: така че може да чуеш струни 0,010 да се наричат ​​„десетки“, 0,009 „деветки“ и т.н.

Коя е най-добрата дебелина на струните за твоята китара зависи от редица фактори: дължината на грифа на китарата, жанровете музика, които обичаш да свириш, както и колко опит имаш с китарата и стила на свирене, който използваш. Нека разгледаме най-важните въпроси, които трябва да си зададеш един по един.

Колко опит имаш с китарата?

Ако си начинаещ, пръстите ти ще трябва да загрубеят и по-леките струни ще бъдат по-щадящи в този процес. По-тънките струни са по-лесни за натискане и огъване и имат по-добър резонанс при по-леко докосване, което обикновено е често срещано при начинаещите.

Ако избереш по-дебели струни от друга страна, ще получиш по-голям звук, защото по-едрата струна осигурява повече обем и резонанс. По-дебелите струни също помагат за изграждането на сила и издръжливост на ръката, с която натискаш струните.

Имай предвид и, че колкото по-дебели са струните, толкова по-стабилни са. Това означава, че ще трябва да настройваш китарата си по-рядко с по-едри струни, отколкото ако избереш по-тънки такива.

Какъв е размерът на тялото на китарата ти?

Размерът на струните може да бъде въпрос на личен вкус на база на тона и усещането, но е силно препоръчително да вземеш предвид размера на тялото на китарата. Това е важен момент при акустичната китара заради напрежението, което струните упражняват върху горната част на китарата. Общо взето колкото по-голямо е тялото, толкова повече напрежение може да издържи.

По-леките струни оказват по-малко напрежение и са подходящи за китари с по-малък корпус. Намаленото напрежение на врата на китара обикновено води до по-меко звучене, за разлика от по-твърдото и тежко усещане от по-големите струни.

При електрическата китара, погледни каква е големината на грифа ти. Обикновено грифове тип Фендър са по-дълги, така че когато настроиш китарата си, струните се опъват повече. При тях по-леки струни (например 9-тки) може да поддържат по-добре възможността ти да свириш на китарата. Гриф тип Гибсън е обикновено по-къс и по-леките струни може да се чувстват твърде хлабави, така че пробвай по-тежки струни (например 10тки). Ако често правиш бендове, то ще ти е много по-лесно с по-леките струни. Те също така улесняват свиренето на бързи и трудни елементи в темпо, което иначе може да не е възможно с по-дебели струни.

По-тежките струни упражняват повече напрежение и са подходящи за по-големи размери на тялото. Колкото по-тежки са струните, толкова по-силен звук могат да произведат. С тях можеш да извадиш по-пълен и балансиран тон от китарата си. От друга страна обаче са по-трудни за натискане и особено за бендове. А ако ти е трудно да свириш с тежките струни, то не би могъл/могла да свириш най-добре, и така ползите от звукът изчезват. Струва си да споменем, че Би Би кинг, Тони Айоми и Били Гибънс често свирят 8-мици, а техният тон със сигурност не страда от леките струни!

Какъв стил музика ще свириш с тази китара?

Определени техники и стилове на свирене изискват различни качества на струните и дебелината е един от тях. Генерално важи следното:

По-тънки струни
  • Подходящи за рок, фолк, кънтри и блус стил на свирене с по-леко докосване
  • Позволява по-лесни бендове
  • Могат да се счупя по-лесно, когато се изпълняват по-агресивни стилове
По-дебели струни
  • Подходящи за блуграс и жанрове, които изискват настройка надолу
  • Подходящи за рок, кънтри и блус стил на свирене с по-силен натиск
  • Подходящи са, ако смяташ да настроиш китарата си в по-нисък строй. Например, ако обикновени ползваш 9-тки и смяташ да държиш една от китарите си в Eb (½ тон по-ниско), то може да искаш да опиташ 10-тки.

Типични хибридни струни

Този вид струни обикновено комбинират 3 по-леки струни с 3 по-тежки струни. Например 10-52 може да са идеалните струни за свирене в Drop D на гриф тип Гибсън. Тези сетове са подходящи за свирене във всякакви такива строеве, и съответно обикновено се ползват за по-тежки стилове.

Последни мисли

Като се има предвид всичко казано, за да придобиеш добра представа каква дебелина на струните ще работи добре за китарата ти, трябва да опиташ и сравниш различни варианти. Когато се заемеш с това, имай предвид, че внезапното намаляване или увеличаване на напрежението по грифа може да шокира китарата ти, така че внимавай и помисли дали да не се обърнеш за помощ към професионален техник, който да set-up-не китарата ти.

В случай, че не се чувстваш комфортно с някой от стандартните комплекти струни, предлагани от повечето производители, не се обезкуражавай. Такова нещо като „хибридни струни“ също съществува! Хибридните комплекти струни комбинират различни дебелини струни от традиционните комплекти, за да създадат безброй комбинации, така че рано или късно ще откриеш идеалните струни за китарата си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
10 идеи за подарък, които всеки китарист би харесал
Какви са различните видове акустични китари?
10 цитата за китари, които ще те накарат и ти да поискаш една
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част II)

Снимка на 戸山 神奈 от Unsplash

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *