Какви са различните видове акустични китари?

Със сигурност вече знаеш какво представлява акустичната китара – китара, която използва само акустичното си тяло за предаване на енергията на струните във въздуха, за да бъде произведен звук, за разлика от електрическата китара, която разчита на електронно усилване.

Дотук добре, но акустичните китари съществуват в много форми на тялото, стилове, размери, материали и брой струни. При толкова много вариации, понякога е наистина трудно да бъдат различени. Добрата новина е, че всички попадат в някоя категория и тази статия ще ти даде представа за най-важните неща, относно видовете акустични китари.

Видът на акустичната китара често зависи от размера и по този начин можеш да различиш много от тях. Започвайки от най-голямата ето някои от най-популярните видове:

Джъмбо

Това е най-голямата и най-силна акустична китара в този списък. От ожесточено дрънчене до тихо докосване с пръсти, ако инвестирате в джъмбо, ще получите най-голяма сила на звука за парите си. Най-подходящи са за музиканти, които искат да се свирят пред голяма група хора без допълнително усилване и не са подходящи за по-малки китаристи (особено деца). Джамбо китарите са известни и като традиционната „каубойска китара“, тъй като са особено популярни сред кънтри музикантите и са били любими на Елвис Пресли.

Дредноут

Това е най-популярната форма на акустична китара, използвана както за бюджетни китари, така и за много скъпи такива. Тези китари имат голяма конструкция с широко тяло. Поради по-голямата си форма, създават смел, балансиран звук, което ги прави популярни сред рок, кънтри и блуграс китаристите. Но отново, поради своите размери, не са особено подходящи за деца.

Парлър китара 

Тези китари имат малки тела и преди са се ползвали предимно от жени заради размера. Парлър китарите обикновено имат малка цялостна дължина и удължено тяло и са подходящи за всички стилове. Що се отнася до тона, парлър китарите са тихи и добре балансирани, макар и с по-малко бас и повече средни тонове. Те, разбира се, са по-тихи от китарите с по-голямо тяло и са подходящи както за по-малки китаристи, така и за изпълнители, тъй като по-тихият звук означава, че китарата няма да заглуши гласа.

Класическа

Класическата китара има найлонови струни, за разлика от останалите в този списък, които имат стоманени струни. Типичната класическа китара се различава и по врата и грифа – те са по-широки при класическата китара, а по отношение на дължината на скалата, класическата китара обикновено е малко по-дълга. Разбира се, можем да се потопим много по-дълбоко в детайлите, в зависимост от това колко снобско го приемате – но реално дори специалистите по китара имат различни мнения по въпроса какво прави една китара наистина класическа. Добре е да знаете също, че звукът е по-мек и балансиран и този вид китара е добър избор за начинаещи, които искат да свирят на акустична китара, тъй като найлоновите струни са по-меки от стоманените при по-бюджетните китари.

Фламенко

Китара, подобна на класическата, но с някои важни разлики – фламенко китарите обикновено имат плочи за потупване отгоре, за да улеснят ритмичното почукване, което е неразделна част от фламенко музиката. Струните също са по-близо до тялото на китарата. Подобно на класическите китари, те имат значително по-широка ширина от стандартната акустична китара, но са характерни със своя дързък и страстен звук.

Резонаторна китара

Отличителен инструмент сам по себе си, резонаторната китара (също често наричана „добро“ или „стоманена китара“) се различава от акустичната китара поради начина, по който произвежда звук. Докато акустичната китара усилва вибрациите на струните чрез контакта им с дървеното тяло, резонаторната китара вместо това използва една или повече метални намотки, които са в контакт с долната страна на китарата. Резонаторната китара създава отчетливо различен тон от другите китари и също е много по-силна от обикновените акустични китари.

Електро акустична

Друг вид акустични китари са електро акустичните китари. Да не се объркват с електрическите китари, които са напълно друг вид инструмент. Електро акустичните китари могат да са от всеки вид по-горе (е, някои класици биха казали, че когато добавиш електроника на класическа китара, тя престава да бъде такава, но ти си реши дали споделяш това мнение – аз лично гледам да не изпадам в такива детайли ?). Електро акустичните китари имат вграден адаптер, или (по-рядко) микрофон, които ти позволяват да включиш китарата си към усилвател, микс-пулт или интерфейс за звукозапис. Повечето музиканти, изпълняващи акустична музика на сцена, имат такъв вид китара, за да могат по-лесно да усилят нейният звук. Акустично китарата не би била достатъчно силна, за да се чуе в ресторант, клуб, или концертна зала.

‘Каква акустична китара да си купя?’ е често срещан въпрос. Това зависи от доста неща, включително бюджет, интереси и др., така че ако искаш статия на тази тема, коментирай отдолу 🙂 Има и доста добри български акустични китари, така че не се колебай да отидеш в някой магазин и да ги пробваш. Съревновават се добре с чужди марки, особено в ценовия си клас.

Бихме могли да говорим и за различните видове марки акустична китара и видовете струни за акустична китара, но това са теми, за които трябва цяла отделна статия, включително за това коя е най-добрата акустична китара. Последното също се основава и личните предпочитания, но повече за това, друг път!

Пропуснахме ли някой вид китара? Ако имаш още въпроси или искаш да научиш за друг вид акустична китара, напиши коментар отдолу или заповядай в нашето Китарно семейство и започни дискусия там!

2 thoughts on “Какви са различните видове акустични китари?”

  1. Темеллко Петров

    Привет. Dunlop 9-42, другата е с Dunlop 10-46 – Как да разчитаме инициалите след името на фирмата ? Примерно фендер 10-48 70XL-80/20 BRONZ .

    1. Привет! 10-48 е дебелината на струните. В случая са такива: .010/.014/.022/.030/.040/.048 (повече за дебелината на струните можеш да прочетеш тук: Какви струни да изпозлвам?) а 80/20 се отнася за състава на струните – 80% мед и 20% цинк – т.е. показва какъв е състава на месинга/бронза (повече за материала на струните можеш да прочетеш тук: Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I) ). А за 70XL – вярвам, че това е името на модела струни, но е възможно да се лъжа… тук вече не съм сигурна. Надявам се това да ти е от помощ, но ако остават въпроси, съм на разположение 🙂

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *