Как уроците по китара помагат на развитието на децата?

Детството е вълшебно време, когато децата откриват света, и е важно да им се даде възможност да изследват. Един от най-добрите начини за това, е да ги въведете в света на музиката. Изучаването на музикален инструмент не само е забавно, но и развива децата в много области. Ако детето ви е изразило желание да свири на музикален инструмент – особено ако този инструмент е китарата – едва ли би могло да направи по-добър избор.

Важно е първо уточним нещо – кога е най-подходящото време за едно дете да започне уроци по китара? Отговорът на този въпрос до зависи от детето – някои деца са готови да започнат уроци по китара съвсем малки, докато други се нуждаят от повече време. Най-голямото физическо препятствие, което малките деца обикновено трябва да преодолеят, за да учат китара, е липсата на физическа сила и координация в ръцете. Начин да се преодолее това, е да се започне с изучаването на укулеле – поради размера си, те са идеални за деца. Най-добрият вариант обаче е просто да опитате – пробен урок с професионалист по китара е сигурен начин да проверите дали детето е готово да започне уроци.

Нека сега поговорим за някои от ползите от изучаването на китара при децата. Ползите са многобройни, но четете по-нататък, за да намерите някои от тях.

Развива концентрация

Концентрацията често е едно от първите умения, които децата трябва да овладеят, когато се учат да свирят на китара. Поради необходимостта да се фокусират върху определена задача за продължително време, концентрацията е нещо, което идва ръка за ръка с изучаването на китара.

Физически ползи

Ходенето на уроци по китара помага на децата да се развиват физически, като също укрепва и връзките между физическото и умственото действие. Докато се учат да поставят пръстите си на грифа на китарата и да координират ръцете си, децата подобрят общата си координация и се научат да използват ръцете си независимо една от друга. Те също така научат правилна стойка и позициониране.

Подобрява на паметта

Децата имат способността да усвояват много информация, а изучаването на китара ще им помогне да структурират паметта си и да подобрят това умение. Свиренето на инструмент и четенето на музика изисква от децата непрекъснато да надграждат знанията си и да правят връзки между различните парчета информация, което тренират паметта и логиката им.

Развива на дисциплина

Уроците по китара също подобряват самодисциплината на децата. За да свирят добре, те трябва да прекарват много часове в упражнения. Като са упорити и последователни, дори когато е трудно, децата се научават да прилагат същата тази отдаденост към училището и други неща в живота като цяло.

Повишено самочувствието

Възможността да учаи китара, заедно с насърчението на добър учител и  подкрепата на семейството,може да развие у едно дете чувство на гордост и увереност. Децата, които практикуват творчество и себеизразяване – което присъства при свиренето на китара, често стават по-добри комуникатори и по-щастливи личности.

Развива креативност и критично мислене

Учейки китара от ранна възраст, децата се развиват своето критично мислене. Когато четат ноти или таблатури, се научават да анализират и деконструират музикално произведение, като изследват неговата структура. Чрез изучаването на различни музикални произведения в различни стилове, децата също ангажират своите артистични заложби и креативност, като също започват да идентифицират собствените си предпочитания.

Емоционална осъзнатост

Музиката е универсален език  и начин за изследване на емоции. Като свирят на китара, децата откриват нови измерения на личността си, дават глас на това, което е в сърцата им, и са по-уверени в изразяването на емоциите си.

Да дадете на детето си възможността да опита уроци по китара е прекрасно, но също така е важно да не го принуждавате да прави нещо, което не иска. Създаването на на негативно впечатление от уроците по китара в детството може да отблъсне децата от свиренето на музика за цял живот. Така че не бъдете твърде разочаровани, ако детето ви няма стремежи да стане следващият Джими Хендрикс…

Ако искате да запишете детето си за пробен урок по китара, можете да го направите ТУК – първият урок е с 50% отстъпка! Също така можете да се свържете, за списък с препоръчани преподаватели.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *