Как се чете ТАБ за начинаещи

TAБ-овете са един вид съвременният начин за четене на музика. Ако си започнал/а да учиш китара през последните десетилетия, няма как да не си се натъкнал/а на безброй TАБ-ове. Тези материали са много полезен ресурс за учене, защото има много безплатни, които можеш да намериш навсякъде из интернет. Ето защо е изключително полезно да се научиш как да ги четеш.

В сравнение с нотация, TАБ-овете са по-лесни за четене, защото не е необходимо да знаеш каква нова свириш. За разлика от при пианото например, на китарата има много места, където можеш да изсвириш определена нота, а ТАБ-ът показва на коя струна и прагче трябва да свириш за конкретния звук, който искаш за дадената песен.

Затова събрахме тук основните неща за това как се чете ТАБ. В тази статия няма да описваме подробно как се изпълняват самите техники, обозначена в ТАБ-овете. Ако искаш Нели да разгледа по-подробно някои от тях, остави коментар по-долу!

Редовете в ТАБ

Стандартният ТАБ се състои от шест хоризонтални линии, като всяка от тях представлява една от шестте струни на китарата. Най-горната е струната с високо “ми” или E (най-тънката струна), следвана от линии, които са струните B, G, D, A и ниското “ми” или Е (най-дебелата струна). TАБ-ът не показва кой пръст да използваш, когато натискаш струните, но можеш да решиш това сам/а.

Числата в TАБ

На всеки ред ще видиш и числа – те обозначават прагчетата на китарата. Например, ако на дадена линия от TAБ пише 0, това означава, че това е отворена струна. Ако на линията пише 1, то това означава, че трябва да изсвириш дадената струна на първо прагче.

Посоката на TAБ

Начинът, по който изглеждат TAБ-овете, отразява какво ще видиш, ако погледнеш към струните на китарата си докато я държиш и гледаш надолу. Заради това на някои хора им изглежда сякаш TAБ-ът е обърнат с главата надолу. Предимството тук е, че благодарение на това можеш лесно да следваш едновременно TAБ и нотация.

Как да четем TAБ

ТАБ-ът за китара се чете отляво надясно и всички ноти са в хронологичен ред. Когато числата са подредени едно над друго вертикално, то това често е акорд. Акордът се възпроизвежда чрез дрънкане на всички струни едновременно.

Как да четем символи в TAБ

Има няколко символа, на които несъмнено ще се натъкнеш, когато четеш TAБ. Ето ги най-популярните:

Тези два символа над числата показват модела на дрънкане – подобния на “П” символ означава дрънкане надолу, а символът „V“ обозначава дрънкане нагоре.

Знакът X на ред от TAБ означава заглушена нота – с ръката на грифа докосваш струната, за да я заглушиш, и свириш заглушена струна или акорд.

Малката стрелка нагоре обозначава бенд.

Буквата „H“, когато две ноти са свързани, означава hammer-on, а „P“ е обратното – pull-off.

Буквите „sl“ обозначават слайд, а вълнообразната линиявибрато.

Буквите „P.M.“ означават, че на даденото място трябва да се заглуши с длан.

С това покрихме всички основи на това как да четеш TAБ. Добър вариант е да следваш TAБ и нотацията едновременно, тъй като нотацията ще покаже ритъма, в който да свириш TAБ-а. Но разбира се, когато нямаш нотация на разположение, можеш да използвате ушите си, за да чуеш ритъма от самата песен.

 

Виж и видео урока на Нели, в който показва как се чете TAБ:

 

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тази статия тук. Ако искаш всяка седмица да получаваш БЕЗПЛАТНИ учебни материали като ТАБ-обве, нотации и още, стани част от Китарното семейство на Нели и се абонирай за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
Как да настроиш китарата си по слух
Какви са различните видове акустични китари?
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)
Какви струни да използвам? Кратък гид за дебелината на китарните струни

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *