Как да смениш струните на класическата си китара?

Ако си начинаещ китарист, мисълта да смениш струните на китарата си може да е плашеща. Но това е умение, което си струва да научиш от рано. Има различни начини, по които може да се направи, но с малко търпение и практика целия процес ще ти отнема по-малко от час. Когато придобиеш увереност, може да опиташ различни методи, но сега ще се фокусираме върху основните неща. В края ще намериш и видео, в което Нели сменя струните на своята класическа китара – виж го, за да разбереш и нагледно как става всичко.

Какво ти трябва

Реално, имаш нужда само от нов чифт струни – найлонови такива. Напрежението, което създават стоманените струни, е много по-високо и може да повреди класическата китара. Устройство за навиване на струни, ножица за тел (или друга такава, която не ти е много важна) и тунер също ще са ти от полза. Не е задължително, но също е добре да имаш под ръка и кърпа и малко лимоново масло за почистване на грифа и тялото на китарата.

Стъпка 1: Сваляне на старите струни

Първата ти задача е да махнеш старите струни. Върху тях вече има напрежение и внезапното му освобождаване може да повреди китарата. Препоръчително е да развиеш по малко всяка струна, за да се освободи напрежението, и след това да ги развиеш напълно една по една от главата на китарата и да ги свалиш. Вариант е също след като ги развиеш малко да ги срежеш внимателно и след това да ги махнеш една  по една.

Стъпка по избор: Почистване на китарата

Когато струните са свалени, имаш възможност да почистиш части от китарата, които обикновено са блокирани. Не подценявай колко прах и мръсотия могат да се натрупат върху китарата дори за кратко време.

За тялото основната зона за почистване е участъкът около магаренцето. По грифа се съсредоточи върху отделните прагчета, обикновено по-голямата част от мръсотията се задържа около металните прагчета. Може да използваш и подходящо масло в процеса на почистване. Можеш да купиш такова от всеки китарен магазин. Ако го направиш, се увери, че грифът не е прекалено мазен, остави го за малко да изсъхне и избърши излишното масло преди да поставиш новите струни.

Стъпка 2: Закрепи струните на магаренцето

След като всички стари струни са свалени и китарата е чиста, е време да отвориш новия пакет струни. Постави китарата в скута си или на стабилна повърхност и вземи първата струна. Прекарай единия ѝ край през съответния отвор в магаренцето. Издърпай струната, като оставяш няколко свободни сантиметра. След това вземи края и го прекарай под частта от струната, която е над отвора в магаренцето. След това прекарай свободния край под примката, която вече създаде, един или повече пъти, за да закрепиш възела. Препоръчително 2-3 пъти за чисто найлоновите струни и 1-2 пъти за тези с навивки. След това дръпни внимателно, за да стегнеш всичко, и позиционирай остатъка от струната от долната страна на магаренцето. По този начин, струната ще може да бъде още по-здраво застопорена и с помощта на следващата.

Продължи към 3та стъпка и се върни обратно до 2ра за следващата струна. Продължи със същия процес и при останалите струни, като подпъхваш крайчето на всяка струна под следващата.

Стъпка 3: Закрепи струните на главата на китарата

След това е време да преминеш към другия край на китарата. Вземи свободния край на струната и го прокарай през отвора на съответния ключ за настройка на главата на китарата. Сега имаш две възможности как да закрепиш здраво новата струна: може да я прекараш през отвора втори път или да направиш примка.

За първия вариант, увий струната около ключа с пръсти и я издърпай към себе си през пространството между главата и ключа. След това прокарай края на струната обратно през същата страна на дупката, през която я прокара първия път. Имай предвид обаче, че не всеки отвор на ключа за настройка на китарата е достатъчно широк, за да се прокара струната втори път през него.

За втория вариант, прекарай струната през дупката отдолу и я издърпай, без да затягаш. След това дръпни струната обратно към себе си и я прекарай през примката, която се е създала. Затегни възела.

Който и начин да избереш, след като струната е застопорена трябва да продължиш да въртиш ключа, затягайки струната, като същевременно я насочваш, за да се навива успоредно на предишното намотаване, а не да се трупат едно върху друго. 4 до 6 намотавания са достатъчни и можеш да отрежеш останалата дължина.

Стъпка 4: Настрой китарата

След като струната е закрепена към магаренцето и главата, единственото нещо, което остава, е да я настроиш. Разбира се, направи го по предпочитания от теб начин. Ако имаш нужда от съвет – ТУК, можеш да видиш как да го направиш по слух, а и ТУК по няколко други начина.

И ГОТОВО!

Всичко това може все още да звучи малко объркващо, така че виж и видео, в което Нели сменя струните на класическата си китара и обяснява всяка стъпка от процеса:

 

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
Какви са различните видове акустични китари?
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част II)
Китарист на месеца: Алекс Брус

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *