Как да си настроя китарата?

Това е един от първите въпроси, които изникват при начинаещите музиканти. Настройването на китарата обаче далеч не е важно единствено за тях – когато свириш редовно, трябва и редовно да настройваш китарата си. Тя може лесно да се разстрои заради фактори като промени в температурата, пренасянето, а и просто заради честата употреба. Не се безпокой обаче – няма нищо сложно в настройването на една китара. Веднъж след като разбереш как става, ще се превърне в рутина. По-долу ще намериш инструкции, които важат както за акустична, така и за класическа и електрическа китара.

Настройването на една китара означава всъщност настройване на нейните струни. Няма значение от коя струна ще започнеш, но за по-лесно е препоръчително да започнеш от най-дебелата в горната част на грифа или 6-та струна. След което съответно продължаваш надолу, докато не завършиш с най-тънката струна в долната част на грифа, позната още като 1-ва струна.

Настройване на китара с електрически тунер

Това е един от най-лесните начини за настройване на китара. Вместо да използваш струните, за да намериш правилните тонове за другите струни, електрическият тунер ще отчете звуковите вълни, които създава твоята китара, и ще покаже на коя нота съответстват. От теб се изисква просто да включиш тунера и да удариш дадената струна. Тунерът ще ти покаже дали струната е в тон почти веднага. Ако не е, трябва просто да завъртиш съответния ключ за настройване, докато струната не издаде желания тон. Имай предвид, че нотите са изписани с латинските им наименования, които виждаш и на картинката отгоре 🙂 А това кой ключ да завъртиш, можеш да видиш като проследиш къде отива струната, която си изсвирил/а току-що. 

Тунери, които препоръчвам можете да намеритеТУК.

                  

Настройване на китара по слух

Ако държиш да можеш да настройваш китарата си и по старомодния начин, първо настрой 6-та струна на „ми“. Ако вече разпознаваш този тон, няма да те затрудни. В противен случай можеш да потърсиш онлайн примери как звучи, да ползваш тунер или други референтни тонове като такива от пиано или друг музикален инструмент. А дори да не настроиш тази струна предварително, пак следвай стъпките, ако свириш сам/а. По този начин когато свириш китарата ти ще е настроена със себе си и нещата, които свириш няма да звучат грешно.

Удари вече настроената на „ми“ 6-та струна с дясната си ръка (или лявата, съответно в зависимост от това с коя ръка свириш), докато притискаш струната с лявата си ръка на 5-то прагче. Тонът, който ще прозвучи, ще бъде „ла“.

Удари отворената долна струна  („отворена“ означава, че не държиш струната на никое прагче с лявата си ръка) и завърти втория ключ, докато 5-та струна не издаде същия тон като 6-та на 5-то прагче. Следвайки тази система, удари 5-та струна на 5-то прагче, за да намериш правилния тон за 4-та струна;  4-та струна на 5-то прагче, за да намериш тона за 3-та струна.  Когато обаче настройваш 2-ра струна, ще трябва да удариш 3-та на 4-то прагче, вместо на 5-то (единственото изключение). За да настроиш 1-ва струна, трябва да се върнеш обратно към 5-то прагче и да удариш 2-ра струна, за да намериш правилния тон.

Може сега да ти звучи объркващо, но след като го направиш няколко пъти, ще ти стане втора природа.

Настройване с флажолети (2-ри начин по слух)

Това е техника за по-напредналите. Ако не знаеш какво е флажолет (или ако си гледал/а видео на английски harmonics), то е най-добре да прескочиш този начин, тъй като трябва да си уверен/а с тях. Тази техника е идеална за бърза настройка на китарата сама със себе си, но ако искаш да е в тон и с други инструменти, то първо настрой първата си струна (ми).

От там ще продължим с настройването на 6-та струна. Направи флажолет на 5-то прагче 6-та струна и я свери с отворена първа струна. Би трябвало да издават един и същ звук. За да настроиш 5та струна, направи флажолет на 5то прагче 6та струна, и свери със 7-мо прагче на 5-та. Същото важи и за 4-та струна – флажолет на 5-то прагче на 5-та струна и 7-мо прагче на 4-та. Както и за 3та струна – флажолет на 5-то прагче на 4-та струна и 7-мо прагче на 3та. Както и преди, за 2-ра струна има различен начин – за нея свирим флажолети на 7-мо порагче на 1-ва струна и 5-то прагче на 2-ра.

Помощ от приятел

Сигурни сме, че можеш да се справиш с настройването на китарата си, но, ако всичко това ти се струва объркващо, винаги можеш да помолиш за помощ. Всеки по-напреднал китарист със сигурност е усъвършенствал умението си за настройване на китара и вероятно не би имал против да ти помогне. Можеш също така да се запишеш и на урок по китара – в първия си урок с нови ученици едно от нещата, които прави Нели, е именно да покаже как се настройва китара. Първият урок с Нели е също и с 50% отстъпка!

За да ти е по-лесно да разбереш и инструкции на английски език, на които може да попаднеш онлайн, ето отново и как са струните на български:

e1 –ва <- най-долната струна (най-близо до краката ти, когато свириш)

B2-ра

G3-та

D4-та

A5-та

E6-та <- най-горната струна (най-близо до главата ти, когато свириш)

Съответните ноти са: eми, Bси, Gсол, Dре, Aла, Eми.

Винаги можеш да зададеш и своите въпроси, ако нещо е останало неясно, в групата на нашето Китарно семейство. Стани част от него ТУК и сподели как ти предпочиташ да настройваш китарата си.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *