Как да настроиш китарата си по слух

Както вероятно знаеш, ако свириш от известно време, китарите се разстройват по какви ли не причини и е много полезно да имаш резервен вариант, ако не разполагаш с тунер наблизо. В такива случаи умението да настройваш китарата си по слух ще ти е изключително полезно. Това обаче далеч не е единствената и най-добра причина да поработиш върху това.

Докато се учиш да настройваш китарата си по слух, няма да имаш друг избор, освен да научиш звученето на всяка струна и съответно да започнеш да чуваш кога някояе излязла извън строй. Като постоянно настройваш китарата си по слух, ще схванеш какви са връзките между височините между нотите и по този начин ще изградиш солидна основа за развиване на слуха си. И не се притеснявай – не е необходимо да имаш вроден отличен музикален слух, всеки може да се научи как да настройва китарата си по слух до известна степен.

Основите

Шестте струни на китарата тръгват от най-дебела към най-тънка. Най-дебела най-горна е “ниско ми”, наричана още 6-та струна или E. Следващата най-дебела е “ла” или 5-та струна и така нататък до 1-ва или “високо ми”.

Редът на височината на струните при стандартен строй от 6-та струна до 1-ва струна или от най-ниска до най-висока е ми-ла-ре-сол-си-ми или EADGBE. Добре е да настройваш китарата си в „обратен” ред – като започнеш с 6-та струна и завършиш с 1-ва.

След като вече си наясно с тези неща, е време да запретнеш ръкави:

Изслушай го и след това удари 6-та струна китарата си. Ако двете звучат напълно еднакво, значи няма какво да настройваш. По-вероятно е обаче да чуеш известна разлика, което означава, че струната е извън строй. Бавно завърти ключа на шестата струна в една посока и следи дали двете ноти се съгласуват. Ако вместо това стане точно обратното –  височината на звука се отдалечава, просто обърни посоката и върти ключа, докато двете ноти съвпаднат.

5-та струна: Ла (А)

След като настроиш 6-та струна, всъщност няма повече нужда от примерни звуци – оттам нататък можеш да настроиш другите струни въз основа на правилно настроената 6-та.

Свиренето на 5-то прагче на 6-та струна ще произведе същата нота като отворена 5-та струна. Постави пръста си върху 5-то прагче и изсвири 6-та струна, след което и 5-та. Ако звучи по-високо, завърти нейния ключ, за да намалиш височината й. Ако звучи по-ниско, то го завърти в другата посока. Повтаряй, докато нотите не зазвучат абсолютно еднакво. За да се убедиш, че всичко е наред, чуй и примера за правилно настроена 5-та струна долу.

4-та струна: Ре (D)

Нотата, която се намира на 5-то прагче на 5-та струна е същата като отворена нота на 4-та струна. Използвай тон “ре” за настройка като първо го изсвириш на 5-та струна и после на отворена 4-та. Слушай дали двата звука са еднакви или имат забележима разлика във височината. Регулирай отново с ключа за настройка на четвърта струна докато чуеш, че съвпадат идеално.

3-та струна: Сол (G)

Когато стигнеш до момента да настроиш 3-та струна по 4-та, може да се сблъскаш проблем. И при класическите, и при електрическите китари обикновено тук се появява промяна в типа на струните: или от найлон към такива с метална намотка, или от единични към такива с намотаване. Това се отразява на тембъра на нотата и може да те затрудни при сравняването на тона.

Не се обезсърчавай обаче, с няколко опита ще се справиш. Тонът “сол” на 4-та струна е на 5-то прагче. Използвай го, за да настроиш отворената 3-та струна по същия начин, по който вече направи с предишните струни – слушай, сравни, завърти ключа за настройка, уеднакви тоновете.

2-ра струна: Си (B)

Ако свириш акустична китара с метални струни, то при теб проблемът с тембъра споменат отгоре, ще се появи тук. Но не се безпокой! Постави пръста си върху 4-то прагче на 3-та струна – това ще създаде тона “си”, какъвто трябва да бъде отворената 2-ра струна. Обърни внимание – 4-то прагче, а не 5-то, както във всички предишни случаи. Отново завърти ключа за съответната струна обратно на часовниковата стрелка за по-висок тон и по часовниковата стрелка за по-нисък.

1-ва струна: Високо Ми (E)

Можеш да настроиш тази струна по два начина:

Тъй като вече имаш настроена 6-та струна в ниско “ми”, можеш да настроиш високото “ми” по нея. Тъй като обаче са в различни октави, може това да те затрудни при сравняването на двата тона.

Ако правиш първите си опити да настроиш китарата си по слух, то по-добре се придържай към метода, който използвахме досега. Постави пръста си върху 5-то прагче на 2-ра струна и ще произведеш високо “ми” – точно както трябва да звучи на отворена 1-ва струна. Вече знаеш как да продължиш нататък и да завършиш настройването, нали?

За финал

Преди да се потупаш по гърба и официално да обявиш настройването на китарата си за свършено, провери пак дали всичко е както трябва. Започни като сравниш отново ниското “ми” с примера и след това изсвири всяка от двойките ноти от по-горе, като слушаш внимателно дали са еднакви. Ако нещо не звучи съвсем правилно, регулирай настройката на по-високата струна, за да съответства на по-ниската. По този начин настройката винаги ще се води от 6-та струна. С времето, колкото по-често настройваш китарата си по слух, ще откриеш, че усещаш кога дадена струна е излязла извън строй  и също ще можеш директно да разбереш дали е твърде висока или твърде ниска, за да знаеш в коя посока да въртиш ключа.

Ако пък настройваш друг инструмент, или използваш друг строй, може и да ти е полезно да чуеш нотата за настройване “ла” (като камертон) в 440Hz, така че ето я отдолу:

Разбира се, това не е единственият начин да настроиш китарата си по слух. Можеш също да я настроиш използвайки флажолети, така че кажи, ако искаш да научиш и този метод.  Виж други начини тук, а ако искаш да знаеш повече за някой конкретен метод, остави коментар по-долу и може да го включим в бъдеща статия!

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
Флажолети – какво представляват и как да ги изпълниш
10 идеи за подарък, които всеки китарист би харесал
Мога ли да се науча да свиря на китара сам/а?
Какви са различните видове акустични китари?
10 цитата за китари, които ще те накарат и ти да поискаш една


Снимка на Bernie Almanzar от Unsplash

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *