Как да импровизираш, когато си начинаещ, в 5 стъпки

Свиренето на солота и импровизирането често са неприятни теми при много музиканти… Защо е така? Когато импровизираш, създаваш мелодията на момента и в повечето случаи не си имал/а време да я упражняваш. Когато си начинаещ или просто все още не си достатъчно уверен китарист, това може да е стресиращо. Добрата новина е, че няма от какво да се страхуваш. Дори малко подготовка дава добри резултати, така че ето няколко прости съвета, за да подобриш импровизирането си:

1. Запиши се как свириш разни акорди на телефона си

Всеки телефон има приложение за запис – просто натисни бутона и давай! Не му мисли твърде много записът си е само за теб. Можеш също да потърсиш в YouTube – Em, G, C (ми минор, сол, до) или каквито тоналности ти харесват и да ги използваш като фонова музика (backing track).

2. Опитай да свириш скалата, която отива на тези акорди върху записа, който направи

Добра идея е всъщност да опиташ всички ноти от тази скала срещу всеки акорд и да видиш кое ти звучи най-добре. Сега може би си задаваш следния въпрос: коя скала е подходяща за свирене върху различните акорди? Ако свириш блус и например пише Em Blues (блус в ми минор), то опитай да свириш пентатониката в ми минор. Ако пък например песента започва с акорда сол и завършва по същия начин – то е вероятно песента да е в тоналността на сол. Уточняването кои сакли отиват на кои неща всъщност е изцяло отделна и доста широка тема. Ако искаш да разбереш още за това – коментирай по-долу и Нели с радост ще сподели още съвети или ще запише видео!

3. Прескачай някои ноти

Премини към тази тази стъпка само когато се чувстваш комфортно с определена скала. Опитай да прескочиш някои ноти и свири разнородни ноти дори и да са случайни. Важното тук е да обърнеш внимание кои ноти свириш, защото това е необходимо за следващата стъпка.

4. Повтори всички идеи, които ти харесват

Като събираш и повтаряш комбинации, които ти харесват, ще можеш да създадеш свои собствени фрази, парчета и речник, пълен с мелодии! Експериментирането е нещо, което Нели винаги насърчава – затова опитай да излезеш от очертанията. Не се присламчвай към една и съща скала, помни кои ноти свириш и ако ги харесваш – повтори.

И не забравяй – въпреки че има много теория в музиката, тя е изкуство! Да свириш мелодии, които ти харесват, е начинът да развиеш свой собствен уникален стил. Също така обаче…

5. Свири парчетата на други хора

Слушай любимите си китаристи и опитай да свириш някои техни фрази. По този начин не само свириш нещо, което ти допада, но и свириш с любимите си китаристи! Когато научиш дадената фраза, можеш да я промениш и да я направиш своя. Много по-приятно е да свириш фрази, които лично си създал/а, но добрите примери учат на много.

Ето изчерпателно видео с примери по темата от Нели:

Какво свириш напоследък? Бихме се радвали да чуем или видим, така че тагни някои от профилите на Нели в социалните мрежи! За повече съвети, трикове и подкрепа в китарното ти пътешествие те каним да се присъединиш към Китарното семейство на Нели и да се абонираш за нейния канал в YouTube! Ако имаш нужда от допълнителни указания, можеш да се запишеш за урок ТУК – първият е с отстъпка от 50%!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *