КАК ДА ДЪРЖИШ ПЕРЦЕТО: 3 лесни стъпки

Държането на перцето за китарата по неправилен начин е една от най-често срещаните грешки, които самоуките китаристи правят. Мнозина продължават по същия начин с години, без да осъзнаят колко много всъщност това възпрепятства прогреса им. Държането на перцето правилно е малка корекция, която обаче може да окаже огромно влияние върху свиренето и комфорта на всеки китарист. Не търси повече, тук сме събрали всичко, което трябва да знаеш за най-добрия захват за перцата за китара.

Но да започнем с …

Как да НЕ държиш перцето

Голяма част от хората държат перцата си в „кръстосана форма“ или по същия начин,  както държим молив (както на изображението). Те вероятно ще се опитат да те убедят, че това е правилният начин. Не им вярвай и избягвай на всяка цена да превърнеш този захват в навик. Навиците са трудни за променяне, а с развитието ти това ще те затрудни, когато вече свириш по-сложна музика.

Така че, ето какво трябва да направиш вместо това…

Как ДА държиш перцето

Ето ги трите стъпки към правилния начин за държане на перце:

  1. Свий пръстите си като кука (най-важен е показалеца);
  2. Постави перцето отгоре, така че ако прекараш линия през средата, тя ще е перпендикулярна на показалеца;
  3. Постави палеца си отгоре.

Това е! Държeйки перцето по този начин, ще можеш да дрънкаш по-лесно, защото ръката ти е успоредна на китарата. Нещо повече – това също намалява риска от нараняване на китката. Внимание, напреднали китаристи! Тази техника ще ви улесни и при използването на техниката за заглушаване с длан.

Трябва да помислиш и за това колко от перцето ти да се подава навън. Представи си го по следния начин – ако държиш химикал към края, е много трудно да пишеш. От друга страна, ако го държиш близо до върха, имаш много повече контрол и можеш да пишеш с точност. Същото важи и за перцето. Ако го държиш в края, нямаш добър контрол над него – като нищо може дори да излети от ръката ти – или ще трябва да прилагаш много натиск, за да го задържиш на място. Ако вместо това го хванеш по-близо и само малко от него се подава, ще можеш да свириш много по-точно и без излишен натиск. Но внимавай! Не го дръж толкова близо, че струните да прережат пръстите ти.

Финално…

Най-добрият начин да намериш точния захват на перцето си е чрез опити. Виж какво работи най-добре за теб: колко от перцето да се подава, колко здраво трябва да го държиш, колко да извиеш пръстите си и коя позиция щади китката ти най-много.

Ако все още не си намерил/а най-удобното за теб перце, то ето връзки към любимите перца на Нели:
Универсално перце – подходящо за електрически и акустични китари – Tortex Dunlop .88mm – https://amzn.to/2JUAeMp
Удобен захват – също многофункционални перца – Асортирани, така че можеш да пробваш различни размери и т.н. – Dunlop Jazz – https://amzn.to/2MtdIx4
Перце за акустична китара – Variety Dunlop Pack – https://amzn.to/2WbbkPM

Това е техника, която се научава най-добре чрез демонстрация. Затова Нели има и видео, което ще доизясни всичко:

Този съвет е нещо, което вече знаеш, ако си част от абонатите на бюлетина на Нели! Ако все още не си, можеш по всяко време да се присъединиш ТУК. Ако имаш нужда от допълнителни указания, можеш да се запишеш за урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

As an Amazon Associate Neli earns from qualifying purchases.

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *