Хибридно свирене: Основите

Когато китарист свири едновременно с перце и пръсти, то това се нарича хибридно свирене. Начинът, по който това се постига, е като перцето се държи по стандартния начин, но и свободните пръсти също се използват за свирене на струните. Въпреки че тази техника е силно обвързана със стиловете кънтри и рокабили, тя може да се използва и във всички останали стилове на китарата.

Кой използва хибридното свирене?

През 80-те години прогресив рок китаристи като Стив Хау популяризират хибридното свирене, но днес то се използва от много музиканти в най-различни жанрове, заради своята скорост и гъвкавост. Гътри Гован и Ерик Джонсън са двама китаристи, които често го използват.

Защо да се научиш да свириш хибридно?

Тази техника две-в-едно ти позволява да се възползваш от възможсотите на пръстовия стил, като в същото време имаш и възможността да преминеш към използването на перце, когато си поискаш. Хибридното свирене също има уникално звучене, в сравнение със свиренето само с пръсти или само с перце.

Естественият въпрос, който идва след всичко това, е – как да свириш хибридно?

Започни скромно

В случай че перцето, което използваш е със стандартен размер, то опитай по-малко с остър връх – с него ще можеш да натискаш струните спокойно и на тясно разстояние, а малкият му размер ще остави достатъчно пространство на другите пръсти, за да могат да се движат и изпълняват различни модели за дрънкане.

Движи пръстите си последователно 

Много музиканти, които свирят пръстово, използват предимно първите три пръста, но тъй като при хибридното свирене показалецът е зает да притиска перцето заедно с палеца, средния и безименния пръст стават главните действащи. Като за начало може да опиташ да движиш пръстите си последователно напред – перце, среден, безименен, повторение; или назад – безименен, среден, перце, повторение.

Ето и още едно лесно упражнение: Оформи отворен акорд ре (D) и се фокусирай върху горните три струни, така че арпежираните акордови тонове, от ниски до високи, да са ла, ре, фа# (A, D, F#). Задай си темпо с метроном. Опитай да повтаряш арпежа от трета до първа струна за един такт. После опитай същото в обратен ред. Когато това ти стане лесно, забави темпото и изпълнявай нотите на триоли – три ноти в удар.

Включи кутрето

След като усвоиш упражненията от горния параграф, вложи малко време и в малкото пръстче, защото определено ще ти е полезно. Опитай да арпержираш нагоре и надолу по същия отворен акорд ре (D), но този път изсвири четвъртата струна с перцето, след което средния, безименния и кутрето свирят съответно трета, втора и първа струна.

За да се раздвижиш съвсем, опитай в 6/8 следното: Изсвири отворената струна ре (D) с перцето, изсвири ла (A) на трета струна със средния пръст, натисни ре (D) на втора струна с безименния пръст и след това натисни фа# (F#) на най-горната струна с малкото пръстче.

Не го повтаряй, а се върни в обратен ред, докато не стигнеш до отворената струна ре (D), след което отново дай нагоре. Продължи да повтаряш упражнението нагоре и надолу.

Опитай тази схема с различни акорди с цел след време да превключваш плавно от акорд към акорд.

Финални думи

Успееш ли да го правиш уверено, то значи имаш един силен старт в хибридното свирене и милион песни, с които да го пробваш. Да свириш както с пръсти, така и с перце, ще ти отвори нова вселена от възможности, така че давай смело и намери следващото си вдъхновение.

Ако ти се чете още по темата, разгледай и тези статии тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

Снимка: freestocks от Unsplash

ПРОЧЕТИ СЪЩО:
Какво представлява класическата китара?
Какви са различните видове акустични китари?
Флажолети – какво представляват и как да ги изпълниш

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *