8 причини прогресът ти на китарата да е в застой

Трудиш се усилено, упражняваш се, мислиш и за последния детайл, но нещо не е както трябва… Имаш чувството, че си заседнал/а на едно място, сякаш си на прага на възможностите си и не знаеш как да продължиш напред. Звучи ли ти познато? Ако си китарист от известно време, то със сигурност. Ученето на китара е безкраен процес – и съответно в него настъпват постоянно повтарящи се цикли на прогрес и застой.

Последното може да бъде много обезкуражаващо, но определено не е причина да се откажеш или да се чувстваш безсилен/на, защото всъщност има много начини да се премине през този спад. Първото и най-важното, което трябва да направиш, е да определиш какво спира напредъка ти. Затова тук сме събрали най-честите причини, които забавят прогреса на китаристите.

1. Не се упражняваш редовно

Нека първо минем през най-очевидното – ако не отделяш време да се упражняваш редовно, няма как да очакваш напредък. За развиване на мускулната памет, силата на пръстите и разбирането на музикалната теорията са необходими време и отдаденост. Тук няма много какво повече да се каже. Едно нещо обаче е сигурно – много по-добре е, ако отделяш малко време по-често, отколкото продължаваща дълги часове сесия веднъж на много време.

2. Бързаш 

Имаш ли склонността да бързаш веднага да научиш новата си любима песен? Нетърпението не е нещо, което искаш да е част от процеса ти на учене на китара – определено ще е само пречка. Пръстите ти се нуждаят от време, за да свикнат с всяко ново нещо, което свириш – прекалено бързото свирене ще направи всяка песен изключително трудна и може да решиш, че просто не можеш да я научиш. Което определено не е вярно – ако започнеш бавно и стъпка по стъпка да увеличаваш темпото, можеш да научиш всичко. Да, ще отнеме повече време, но накрая ще си заслужава – ще можеш да изпълняваш песента бързо и уверено, без да правиш грешки, вместо да се стресираш от неизбежните грешки, които би правил/а, ако прибързваш. А тъй като е по-трудно да се отучиш от грешките, всъщност дори ще ти отнеме повече време да научиш нещо, ако ускоряваш по-бързо отколкото си готов/а.

3. Липсват ти теоретични знания

Свиренето на китара е изкуство, но и всеки артист също трябва да си е написал домашното. Познанията за интервали, изграждането на акорди и как акордите се свързват със скали може да не е толкова забавно, колкото да импровизираме на китарата си, но ще ти даде достъп до съвсем ново измерение на музиката. А когато усвоиш теорията зад нещата, които свириш, импровизацията ти също ще се подобри! Мисли за теорията като за ковчеже с инструменти – тя съдържа именно различни инструменти, които са ти от огромна помощ за ученето на китарата.

4. Липсва ти посока

Притежаването на китара и научаването на акорди и песни на случаен принцип няма да те докара до никъде. Трябва да имаш ясен план накъде върви учебният ти процес, какви умения трябва да покриеш на всяка стъпка и т.н. Тук идват в помощ различните наръчници, структурирани уроци онлайн, или, ако имаш време и финансови средства – частните уроци със сигурност са най-ефективният начин да дадеш тласък на напредъка си, тъй като ще ти дадат правилната посока.

5. Не си настроил техниката си правилно

Просто взе старата си китара, която не е пипана от години, без да се замисляш много дали е настроена? Това е сигурна формула за неуспех. Освен настройването на китарата има и много други неща, за които също трябва да внимаваш – като височина на струните, баланс на truss rod-а, опъна на струните, качество на усилвателите и т.н. Ако не си настроил/а техниката си правилно, може да прекараш месеци, мислейки си, че нещо не е наред с теб, докато през цялото време проблема е бил в техниката. Има още страшно много, което може да се каже за оборудването и неговото настройване, така че коментирай отдолу, ако искаш да се гмурнем по-надълбоко в тази тема. 

6. Не свириш с други музиканти

Ако свириш от известно време, но единствената ти публика е стаята ти, учителя ти или членове на семейството ти – време е за следващата стъпка. Дори да се колебаеш да свириш с други хора – просто компанията на музиканти може да те вдъхнови, а и кой знае – някой може да ти даде точния съвет, който ще те извади от застоя. Свиренето с други музиканти ще те отведе до още едно измерение на музиката – и, ако мога да добавя, може би най-хубавото такова.

7. Визуализация

Тази техника може да ти прозвучи странна на пръв поглед, но бъди сигурен/на, че е ефективна. Опитай да си представяш как свириш. Можеш да го правиш докато слушаш музиката, която се опитваш да научиш, напът за някъде – представяй си как я изпълняваш, визуализирай движенията на лявата и дясната ръка, акордите и всичко останало. Можеш дори да го правиш без музика – ако имаш идея за мелодия, опитай да си представиш как би изглеждало свиренето й на китарата ти, като също си представяш и звука, който китарата издава. Тази техника ще подобри паметта ти, умения ти за слушане, физическата ти техника и също ще стимулира  креативността ти. Подобна е на това, което правят спортистите, когато визуализират как да преодолеят препятствията, да се справят най-добре и т.н.

8. Не си даваш почивка

Ако в желанието си да се отдалечиш от причина 1) се изтощаваш – изморяваш ръцете си, правиш болезнени мехури на пръстите си или просто се подлудяваш от постоянни мисли, че трябва да напредваш по-бързо – ще се получи единствено обратният ефект. Вероятно си започнал/а да свириш на китара, защото е забавно – и винаги трябва да остане така. Отпусни се, дай си време и пространство да се развиваш без стрес. От време на време дори оставяй китарата настрана за няколко дни. Когато я вземеш след това, ще почувстваш прилив на нова енергия, а и всичките упражнения ще са пуснали корени в подсъзнанието ти.

Виждаш ли се в някоя от тези точки? Някои може да са очевидни за теб, но все пак проверявай дали не ги правиш несъзнателно от време на време. Ако пък въпреки всичко ти е трудно да продължиш напредъка си, тогава може би имаш нужда от помощ – присъедини се към Китарното семейство на Нели, където ще намериш съмишленици музиканти, които искат да ти помогнат, или се запиши за частен урок с Нели – първият е с отстъпка от 50%! Най-важното обаче винаги е – да продължиш напред!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *