8 Причини да Научиш Китара

След като си тук, то вероятно мисълта да се научиш да свириш на китара е изскачала в ума ти неведнъж. Не сме тук, за да те убедим да го направиш – просто ще споделим някои факти, които неизбежно ще го направят. Виж ги и прецени дали дали всички те (и всъщност много други), са достатъчна причина да хванеш китарата!

1. Упражнява мозъка

Концентрацията и добрата памет са необходими във всички сфери на живота, така че тяхното постоянно развиване е много важно. Свиренето на китара е изключително приятен начин за подобряването им – да, някои хора също обичат да решават математически уравнения, но дали наистина? Докато се фокусираш върху различни китарни упражнения или песни, ще откриеш, че способностите ти да се фокусираш върху други задачи извън свиренето на музика, също са се подобрили значително.

2. Подобрява фините двигателни умения

Ако някога си опитвал/а да използваш пръчици за хранене, то знаеш колко е трудно да координираш пръстите си. Да се научиш да свириш на китара е нещо подобно, но около хиляда пъти по-трудно. Точно както при спорта, свиренето на китара значително подобрява координацията между очите и ръцете, тъй като изисква много специфични движения. А тези подобрени благодарение на свиренето двигателни умения помагат и при куп други дейности като плетене, бойни изкуства и спорт.

3. Развива креативността 

Независимо дали пишеш музика или преработваш песен за кавър, китарата ще те превърне в творец. След като си мислиш да започнеш да учиш именно китара, то тя сигурно те вдъхновява по някакъв начин – точно това вдъхновение ще развинти въображението ти и кой знае, може дори да изненадаш себе си.

4. Емоционално освобождаващо е

Може би най-приятният аспект на свиренето на китара е щастието, което идва когато се изразяваш чрез музиката. Свободата и забавлението при създаването на музика, са свързани и с много ползи за здравето – свиренето на китара може да понижи кръвното налягане и да намали сърдечната честота, стреса и тревожността.

5. Повишава самочувтвието

Умението да свириш на китара може да има огромен положителен ефект върху увереността на всеки. Докато развиваш способностите си, най-вероятно ще се появят не един и два повода да свириш пред член на семейството, приятел, други музиканти и дори публика. Свиренето пред други хора, колкото и страшно да е в началото, ще изгради увереността ти да се изразяваш публично и да споделяш творчеството си.

6. Изгражда силни връзки

Възможно е да прекараш цялото си музикално пътешествие докато свириш сам в спалнята си, но най-ценните музикални преживявания се случват по време на изпълнения с други музиканти. Търсенето на хора, с които да свириш, може да те запознае с много страхотни хора, с които имаш общи интереси. Споделеният опит при съвместното свирене също може да премахне много психологически бариери и често води до близки и дълготрайни връзки.

7. Ново усещане за музика

След като разбереш как работи музиката и се опиташ да я създадеш сам/а, нищо никога няма да бъде същото… Да слушаш, виждаш и разсъждаваш как нотите се вплитат в любимите ти мелодии, изпълнени от талантливи музиканти – ще се изненадаш колко повече ще се наслаждаваш на музиката.

‘Научаването на инструмент, който и да е инструмент, ще повиши възможността ти да оцениш музиката на по-дълбоко ниво на разбиране както и (аз вярвам) емоционална привързаност. Това е защото можеш да установиш по-добра връзка към музиката и артиста, който я изпълнява.’ – Филип Куинтас

8. Факторът “да си готин”

Нека бъдем честни за момент. Свиренето на китара просто е готино. Китарист, който обича да свири и го прави добре, просто излъчва увереност. А това изглежда страхотно по всяко време и на всяко място. Разбира се, изучаването на инструмент само за да изглеждаш готино не е най-добрата причина да хванеш китарата, но е абсолютен факт, че усещането да изпълняваш свое творение пред екзалтирана публика е неповторимо.

Ако имаш нужда от още причини, разгледай и тези статии тук, тук и тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *