5 причини да започнеш уроци по китара

 

Искаш да се научиш да свириш на китара? Разбираемо. Кой не иска да изсвири китарното соло от любимото си парче или да изпълни специална песен на скъп човек? Освен че е истинско удоволствие, свиренето на китара идва заедно с куп други ползи, които хич не са за пренебрегване. Като например…

  1. Намалява стреса

Имаш тежък ден? Разходка по струните може да те накара да се почувстваш много по-добре. Потапянето в дейност, която ти е приятна – като свиренето на китара, ще те накара да забравиш грижите от деня. Ползите за здравето също са доказани – центърът за здраве към Харвардския университет провежда проучване на влиянието на музиката върху пациенти, на които предстои сърдечна операция, и установява, че баладите наистина намаляват нервността.

  1. Създава приятелства

Покрай китарата със сигурност ще направиш и куп нови приятелства. Да свириш в група или да участваш в джем сешън (концерт, в който всички присъстващи музиканти могат да вземат участие и импровизират) е чудесен начин да се запознаеш с нови хора. Общата страст ще те събере с точните хора – дори и да не свирите заедно, музиката е благодатна тема за разговор, която несъмнено бързо ще те сближи със сходни хора.

  1. Стани душата на партито!


С китара под ръка и дори умения на начинаещ, никое парти няма да е скучно, ако ти си там! Музиката на живо прави специално всяко събиране. Така не само осигуряваш добро забавление за себе си всеки път, но и със сигурност и за останалите хора в компанията.

  1. Подобрява уменията по математика и английски език

Да, и това също! Теорията на музиката се основава на математически понятия, включително за това как работят скалите и акордите. Така че дори небрежното свирене на няколко акорда всъщност изостря основни аритметични умения. Четенето на музика също е сходно с форма на език и от своя страна изостря способностите за четене с разбиране. Ако пък и сам търсиш информация за самообучение в интернет – ще я откриваш основно на английски език, което и неминуемо ще разшири английския ти речник. Но ако все пак нещо не ти е ясно, винаги можеш да пратиш съобщение или имейл – просто последвай линковете долу. 🙂

  1. Развива уменията за правене на няколко неща едновременно

По време на свирене китаристите развиват не само музикалните си умения – те стават и добри в това да правят различни неща едновременно. За да си добър китарист, ще трябва да можеш едновременно да:

  • Четеш ноти,акорди, или таблатури;
  • Слушаш и анализираш звуци в реално време;
  • Спазваш ритъм;
  • Свириш правилните струни с едната си ръка…
  • Докато с другата натискаш струните на правилните тонове, или създаваш форми на акорди.

А когато стигнеш и до сцената, ще трябва да следиш и какво се случва на нея и покрай нея… Способностите ти за правене на няколко неща едновременно ще се развият с бясна скорост и не след дълго говоренето по телефона, докато разбъркваш яденето на печката, ще е детска игра! 😀

Няма значение дали си в Люлин, Ямбол, Стара Загора, Смолян, Шумен, Пазарджик или на другия край на света, за да започнеш да учиш! Запиши се за урок на живо или онлайн тук. А можеш да започнеш и с някои от безплатните уроци на YouTube канала на Neli Music като този и този.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *