5 от най-забележителните проекти, в които участва Стийв Вай

Стийв Вай е виртуоз на китарата, композитор и продуцент, който извайва звук с безкрайна креативност и техническо майсторство. На 12-годишна възраст започва да взема уроци по китара от Джо Сатриани, а на 18 стартира професионалната си музикална кариера. Повече от три десетилетия, 15 милиона продадени на албуми и три награди “Грами” по-късно, Вай е жива легенда.

В своята дълга и изключително успешна кариера, той е част от безброй изключителни проекти. Събрахме 5 от тях, за да си припомним величието му и колко широки са възможностите в света на музиката. Не се замисляй твърде много защо някои проекти са включени, вместо други – би било невъзможно да се събере на едно място цялата работа на този музикален титан.

Zappa’s Universe

Може би си чувал за това, но историята как Стийв Вай започва своя път в музикалната индустрия е доста впечатляваща. През 1978 г. Вай изпраща нотирана транскрипция на The Black Page на Франк Запа и запис на неговата колежанска група, Morning Thunder, до самия Запа. Впечатлен, Запа наема Вай да транскрибира още от музиката му. В крайна сметка Вай се присъединява към групата и турнето на Запа и записва с него в продължение на няколко години, като е включен в албума Zappa’s Universe от 1993 г.

Супергрупата на Дейвид Лий Рот

През 1985 г., след като се разделя с Van Halen,  Дейвид Лий Рот събира супергрупа, състояща се от Стийв Вай на китара, Били Шиън (Talas) на бас и Грег Бисонет (биг бенда на Мейнард Фъргюсън) на барабани. Техният дебютен албум Eat ‘Em and Smile е огромен успех и до днес се оценява като един от най-великите рок албуми на 80-те години.

Албумът Slip of the Tongue на Whitesnake

През 1889 г., след като напуска групата на Рот, Вай започва да записва китарните части за албума Slip of the Tongue на Whitesnake като заместник на Адриан Ванденберг, който по това време е контузен. След издаването на албума и големия му успех в края на 1989 г., Вай се присъединява към групата за последвалото 13-месечно световно турне.

G3 Tour

Днес турнето G3 е познато като най-дългото китарно-ориентирано турне от този вид, но през 1996 г. то е само идея в главата на Джо Сатриани. Той знаел, че първият състав трябва да бъде много впечатляващ, така че събра своя екип-мечта – близкият му приятел и бивш ученик Стийв Вай и китарната звезда от Тексас Ерик Джонсън. Вай се присъединява към проекта с готовност, като тримата издават и видео от турнето G3: Live in Concert през 1997 г., както и DVD през 2005 г.

Създаването на китарите Ibanez JEM и The Universe

През 1985 г. Вай проектира своя отличителен инструмент – китарата Ibanez JEM, която включва първи по рода си функции като плаващо тремоло и маймунски захват. Към днешна дата JEM е една от най-дългогодишните и успешни серии китари в историята, като нейната побратима китара, Ibanez RG, е втората най-продавана (след Fender Stratocaster) на пазара. Отново така за Ibanez, Вай проектира и The Universe, първата масова 7-струнна електрическа китара. Този инструмент вдъхновява революционна метъл субкултура в средата на 90-те.

Кой е твоят любим проект на Стийв Вай?

Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube, където можеш да намериш обучително ВИДЕО с техническо упражнение от Стийв Вай! Така ще имаш достъп до БЕЗПЛАТНИ седмични учебни материали, съвети и други.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
Как да настроиш китарата си по слух
Конструкция на китарата: Видовете свързване на грифа и тялото на китарата
Китарист на месеца: Клер Генуд
5 (от) най-великите китарни сола на Дейвид Гилмор

Снимка: Juan Castillo

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *