5 (от) най-великите китарни сола на Дейвид Гилмор

Дейвид Гилмор става част от Pink Floyd в следствие на злополучно събитие (влошаването на психичното здраве на Сид Барет), но влиянието, което има над музиката на групата, го утвърждава като един от най-добрите китаристи на всички времена. Може да го познаваш по неговата изразителност, любов към мелодията и невероятните му бендове или просто да го разпознаваш – той е един от малкото, които могат да изсвирят една нота и за слушателя да стане ясно, че това е именно Дейвид Гилмор. 

Този списък е само повод да чуеш отново някои от най-забележителните му творби – но тъй като все пак говорим за него, трябва да е ясно, че списъка може да бъде продължен безкрайно. Така че не се замисляй твърде много над това защо някои песни са включени вместо други, а просто се потопи в звука на невероятното майсторство на Дейвид Гилмор над 6-те струни.

Time 

Написана от четиримата членове на групата, Time вероятно може да бъде определена и като най-депресиращата песен на Pink Floyd, но нейната дуалност е това, което я прави истински шедьовър.

 

 

Shine on You Crazy Diamond (Wish You Were Here)

Това парче е не само един от най-силните моменти от кариерата на Pink Floyd, но и такъв, който всички от групата си спомнят с топли чувства. Песента е вид отдаване на почит към основателя на бандата Сид Барет. Гилмор успява майсторски да разкаже трагичната история на певеца чрез китарата си.

 

 

Another Brick in the Wall part 2:

Вероятно парчето, в което най-ярко се откроява характерното звучене на Гилмор, Another Brick in the Wall part 2 е абсолютна рок класика. Това е песента и албумът, които запалват много, ама наистина много фенове по групата. Дори само заради безспорната си способност да печели нови почитатели, това парче заслужава място във всеки подобен списък.

 

 

Echoes

Тази песен е 23 минути чисто звуково блаженство и композицията, чрез която Pink Floyd намират звученето си и се превръщат в много уважавана група. Прогресив рок в най-чистата си форма, чиято структура е способна да засрами дори оперни композиции.

 

 

Comfortably Numb

Не само най-легендарната песен на Гилмор с Pink Floyd, но и едно от най-добрите сола в историята на рока като цяло – това е Comfortably Numb.

 


Кои са най-великите сола на Дейвид Гилмор според теб или спрямо личния ти стил на свирене?

Ако искаш да чуеш как Нали свири солото от Another Brick in the Wall, натисни тук. Когато си готов/а да започнеш своето китарно пътешествие – присъедини се към Китарното семейство на Нели и се абонирайте за нейния канал в YouTube! Можеш и да се запишеш на урок ТУК – първият е с 50% отстъпка!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
Как да си настроя китарата?
Какви са различните видове акустични китари?
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част I)
Видове Китарни Струни: Всичко, което трябва да знаеш (Част II)
Китарист на месеца: Алекс Брус

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *